Kjøp boken min HER!

mars 31, 2011

Roagna & Wongraven = langt fra helvete

Èn entusiastisk og kompromissløs vinmaker.
Èn rockestjerne, avdeling black metal.
Åtte viner av topp kvalitet.

Denne kvelden i ærverdige Gamle Logen, var scenen satt for en aften i svært gode hender.

Ser du navnet Roagna på labelen på flaska kan du være trygg på at vinen holder høy kvalitet. Her er det ingen kjemikaler i vinmarkene, være seg sprøyting eller gjødsling - urtene som vokser mellom rankene kan du fint plukke opp og spise. Også i vinkjelleren holder man seg til tradisjonelle metoder - "I don't want my fingerprint in the wine, it should be an expression of the soil" sier Luca Roagna, femte generasjon vinbonde. En oppriktig og engasjert mann utover det vanlige.

foto: Roagna
Sigurd Wongraven, for de fleste nok mest kjent som vokalist i bandet Satyricon. Men i tillegg er han altså en vinentusiast av de sjeldne, og forfatter av egen vinbok som kommer ut i oktober. To av kveldens åtte viner var også Wongravens egne blandinger, og dette vinsamarbeidet mellom nevnte herrer ble født nettopp i forbindelse med bokprosjektet.

Nettopp dette med tradisjon, ekthet, umanipulert vin og respekt for naturen, trakk Wongraven frem som mye av årsaken til at Roagnas viner appellerer så mye til han. Dette i kontrast til andre vinbønder som kommer og banker på døra, ikledd månedrakt, og sier fra at nå bør man ta inn barna og klesvasken for i kveld skal vi spraye vinmarkene våre..

Wongravenvinene som ble lansert tidligere i år vil forøvrig etterfølges av nye blends årene som kommer - "verdens beste sommerjobb" som Wongraven så treffende kalte det!
foto: Francesco Rava
foto: Francesco Rava










Så over til arbeidet, åtte viner skulle jo smakes. 

Langhe Bianco Solea 2006
249,90 (tilleggsutvalg)
Laget på 75% Chardonnay og 25% Nebbiolo. Som eneste produsent i Piemonte lager de altså hvitvin på druen vi normalt forbinder med Barolo. Og dette var godt. I nesen vibrerte det i aromaer av både pærer, gule plommer og epler, røyksnev og parfyme. Sexylubben munnfølelse, mineralsk finish. Artig bekjentskap og fin start på kvelden. (88p) 

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2009 
149,90 
Denne årgangen er laget på 65% Barbera og 35% Dolcetto. Druesammensettingen vil variere fra årgang til årgang. Svært innsmigrende nese, frukdrevet, ferske og søte røde bær. Frisk intro, høy syrlighet. Ikke så voldsomt lang kanskje. Jeg kjøper glatt at denne vil passe fint til tomatbaserte retter. Småporno label. (83p)

Wongraven Unione Barolo 2006
329,90
Roser, søt rød frukt, fennikel/lakris og fenalår på en relativt forsiktig nese. Sømløs i munnen, harmonisk, "myk" til typen. Kanskje noe lukket for øyeblikket? Tåler fint lagring, men drikker bra nå - gjerne etter noen timer på karaffel. Blandingen fremkom blindt, men det viste seg at alle tre fatene som endte opp i sluttproduktet kom fra samme vinmark, "La Rocca e la Pira" fra Castiglione Falletto. (87p)

Barolo Vigna Rionda 2005
399,90
Mer moden stil enn foregående, men så skiller jo både årgang og terroir seg også. Litt mer skog og fjøs her, mandler, kirsebær og en dæsj roseblad på toppen. I munnen søtere frukt enn ventet, konsentrert, fint integrerte tanniner, mer kraftfull enn forrige. Appellerte stort til meg. (92p)

Barbaresco Pajé 2004
394,-
Medium intens nese, blomstrete, søt tobakk, kirsebær. Parfymert og elegant. Fremstår fortsatt som en ungdom. Fyller munnen godt, relativt myke tanniner - men plenty av de, og en klart tilstedeværende syre. Drikkeklar, men ligger fint noen år til. (87p)

Barbaresco Asili 2005
529,90
Nokså ung og søt frukt i nesen her også, krøkkebær, fenalår, urter og tobakk henger også med. Myk, frisk, silkete tekstur, konsentrert og lang. Svært god nå, og flere år fremover. (92p)


Barbaresco Montefico 2004 
529,90
Nokså transparent farge, murstein. Intens nese, parfymert, fjøs, mandler, og litt fenalår også her. Kraftige tanniner, laaang ettersmak. Viser lagringspreg, men solid fruktkonsentrasjon og tanniner å lagre på. Svært god vin. (92p) 

Barbaresco Montefico 2005 
529,90
Mer fruit forward enn '04. Innsmigrende nese preget av røde bær. Konsentrert, med ryggrad nok til å berge politiske parti på høyresida ut av eventuelle kniper. Drikkeklar, men tåler fint flere år. Med fare for å gjenta meg selv, god vin. Kanskje et par færre strenger å spille på enn den ett år eldre søstra? (90p) 

Link til samleside over Roagnas viner på Vinmonopolet.
Produsentens hjemmeside.

mars 29, 2011

Et kupp fra Bordeaux

Chateau de Montahut 2008

Dette var jaggu meg en hyggelig opplevelse.

Sjenert nese, til tross for 90 minutter i karaffel, gir fra seg hint av plommer og noe grønt (stilk).

Myk og fruktig, sødmefylt anslag i munnen. Noen svakt grønne hint her også. Harmonisk, med god fruktkonsentrasjon, tanniner og syre. Solid kropp. 

Vi er i velkjente Bordeaux, på østsida riktignok. Der er det normalt Merlot som regjerer, også her - 90% Merlot, 10% Cabernet Franc. Vi er imidlertid ikke i de mest kjente (og dyrere) appellasjonene Pomerol og St. Emilion. Denne vinen kommer fra Fronsac derimot, ikke langt unna sine kjente naboer, og et lurt område for gode kjøp.

Tåler fint noen år på ryggen, men egentlig ingen vits da den allerede fremstår som en perfekt drikkeklar matvin. 

Til hjemmelagde lammepølser med linser og tomatsalsa sto den fint frem - og har baller nok til å matche ulike retter av lam og storfe. Anvendelig.

Det er kanskje ikke voldsomt komplekst, men til 169 kroner er dette underprising innenfor Bordeaux-segmentet. Du finner den på de fleste polutsalg.

Link til produsenten; Chateau Arnauton

PS! Les mer om hvordan jeg kom over vinen første gang.

 

mars 27, 2011

ViniFondberg - messe med spennende utfall

Importøren Fondberg arrangerte 22.mars vinmesse hvor et ikke ubetydelig antall produsenter var representert - ca 70 i tallet. Å da si at det var et solid antall viner tilgjengelig for smaking er selve definisjonen på understatement.

Kombinasjonen av et relativt lite lokale, mange folk, og det faktum at man ikke hadde mottatt pensumlista på forhånd - medførte at tilnærmingen ble nokså tilfeldig. Man praiet en produsent da sjansen bød seg, og tok det derfra.


Det viste seg å være en heldig strategi denne kvelden - til og med for en nøye planleggende strukturfascist. Gode kontakter ble knyttet, gode viner ble smakt, og man fikk møtt en "gammel kjenning".

De to høydepunktene opplevelsesmessig:

(1) Ste Michelle Wine Estates er en stor aktør som eier en rekke vinprodusenter i USA, hvorav Stag's Leap fra Napa Valley nok er å betrakte som flaggskipet. I tillegg har de også partnerskap internasjonalt, med f.eks. italienske Antinori og Villa Maria fra New Zealand.

En engasjert og svært amerikansk representant gjorde smakingen til en fabelaktig affære, og da vi fikk dryppet at Napa og Sonoma sto på programmet til sommeren ble fristende forslag umiddelbart lansert og dører åpnet... Spennende. 

Hva med vinene da? Jo, her var det noen flotte representanter fra US of A. Fra Stag's Leap (kjent fra The Judgement of Paris i 1976) kom det noen solide Cabernet'er, her foretrakk jeg faktisk Artemis ($55) foran enkeltvinmarksvinen Fay ($125).

Staten Washington byr på den imponerende Northstar Merlot 2006, kraftfull og kompleks sak. Washington er også hjemstedet til de mer kommersielle vinene fra Chateau Ste Michelle. Deres Syrah fremviser fin kombinasjon av krydder, kaffe og søt frukt - gamey notes skriver jeg i margen. Den er intet dumt kjøp til 155 spenn. En Cabernet Sauvignon fra samme produsent drar til med intens solbæraroma og tanniner så det holder. 300,- koster den.

(2) Bodegas Baigorri er en moderne produsent vi besøkte sommeren 2010. De lager flotte, fruktige og konsentrerte viner i en litt friskere stil enn det inntrykket mange gjerne har av Rioja (les: søte jordbær med søt vanilje). 

Dessverre er deres lekre Rosè ikke tilgjengelig i Norge. Derimot gir den unge, flotte og litt stramme Maceracion Carbonica 2009 utrolig mye vin for pengene (120,-).

Crianza 2006 byr på deilig frukt, krydder og fin struktur. Til prisen 160,- er det en seriøs kandidat til glass og ramme på favorittveggen.

Garnacha Old Vines 2008 er en konsentrert og flott rakker som vil koste deg 210,- på polet. De 92 poengene fra DN er ikke ufortjente.

Toppvinen Baigorri de Garage er heller ikke å finne på polet. 2000-utgaven var likevel tilgjengelig for smaking og fremviste en fruktkonsentrasjon og balanse det bare er å ta av seg hatten for. Imponert.

Les forøvrig Merete Bøs artikkel i DN hvor de tre vinene som finnes på Vinmonopolet får behørig skryt.


Øvrige funn:

Volnay 1er Cru Santenots-du-milieu 2008 fra Domaine Francois Mikulski fremsto som et interessant lagringsprosjekt. Lukket og reservert for øyeblikket, men kombinasjonen bra konsentrasjon og x-factor (som det så fint kalles på TV2) appellerer. 440,- koster den, og er tilgjengelig på spesialbestilling. 

Oddero fra La Morra i Piemonte stilte med en fin rekke av stramme Baroloer (standard, Villiero og Vigna Rionda). Alle disse kan, og bør ligge en god stund før de åpnes. Deres Barbera d'Alba 2008 har fått en dose eik som den i mine øyne håndterer helt fint, godt og forseggjort eksempel. 184,- på polet.

Tenute Piccini fra Toscana bør også trekkes frem, da deres Brunello di Montalcino fikk meg til å erkjenne at det er et neglisjert område jeg må prioritere høyere.


mars 25, 2011

Sancerre fra taxfreehylla

Kjent skapning fra taxfreehyllene på Gardermoen for mange kanskje? Sancerre klinger godt i manges ører, men denne mangler kanskje noe av den aromatiske intensiteten som jeg er svak for, og som man ofte finner på viner laget av Sauvignon Blanc.

Guy Saget Sancerre Selection Premiere 2008
Her er det ikke så mye av hverken tomatstilk, nesle eller stikkelsbær. Snarere finner vi aroma i retning av grønne epler, sitron, og en uventet touch av appelsin - lett tropisk fruktpreg nærmest.

I munnen er det fin syre hele veien fra avspark til dommeren blåser av, lang ettersmak veier også opp. Nokså fyldig kropp for typen, og mer sødmefølelse enn forventet. Den skriker ikke at opprinnelsen er Sancerre, og risikoen for å dumme seg ut på en blindsmaking mhp opprinnelsested er absolutt til stede.

Snill og ukomplisert sak, fin på terrassen - håndterer urtecrusted laks helt fortreffelig. Hvitfisk og salat vil jeg tro likeså.

109,- kroner står det på prislappen på OSL.

Link til produsenten; Guy Saget.

PS! 2009-årgangen scorer svært høyt i Decanter.



mars 23, 2011

Sikkerstikk fra Crozes-Hermitage

Guigal Crozes-Hermitage 2006
Kommer ikke ut av glasset og knaller deg i nesen denne, men leverer klassiske toner av bringebær, litt pepper og en dæsj sursøt kirsebær i bakgrunnen. Hint av eik.

Sursøtt anslag, bringebærene dominerer innledningsvis, men halen ender ut med en fin lett bitter snert. Det er en helt fin Crozes Hermitage, kanskje ikke det mest spennende du får fra området - men absolutt et sikkerstikk i en appellasjon hvor kvaliteten varierer voldsomt. Litt varm frukt, saftig og myk. Avslepne tanniner, harmonisk. God.

De snart fem årene har nok slipt vekk noe av den rå fruktigheten man ofte får fra denne kanten av landet, spesielt de yngre eksemplarene.

Fargemessig er vi på lilla, intensitetmessig rett under middels. Bred vandig kant med pinkish tone.

Svært god innsats som følgesvenn til assorterte pølser fra Strøm-Larsen. Anvendelig sak som vil gå fint til både vilt, lam og fugl - men kanskje ikke til din barskeste oppskrift på entrecote. 

Guigal er forøvrig en av de aller største aktørene i Nord-Rhone, pålitelig kvalitet.

Vinmonopolet må du ta opp en 200-lapp fra portemonéen for denne flaska. Da får du seks kroner tilbake. Er du lur, kjøper du den heller til 115,- på Gardermoen - vi snakker godt kjøp.

mars 21, 2011

Polets beste rødvinsskjøp ?

Dyp purpur på farge. Søtlig og deilig duft av ferske skogsbær og syltede kirsebær, støttet av en liten parade av tørkede frukter som rosiner og svisker. Tiltalende som bare rakkern.

Saftig preg og masse smak av mørke bær, gode, modne tanniner danner ryggrad - den faller ikke sammen denne. Varmer godt, men har fin balanse og struktur, samt overraskende lang ettersmak. Byr på seg selv.

Denne vinen fra Calatayud i Spania er et utrolig godt kjøp. Svært anvendelig, og vil være lekker sammen med en rekke kjøttretter i den kommende grillsesongen. Håndterer pizza, og bra på egenhånd.

En kasse er bestilt!

Vinen lages av kooperativet Bodegas y Viñedos del Jalón.

Vinmonopolet finner du Castillo de Maluenda Garnacha Viñas Viejas 2009 i bestillingsutvalget - og det til bare 115 spenn. Det har du ikke råd til å si nei til.

mars 19, 2011

Østerrisk lekkerparade

Østerrike - ukjent vinland for de fleste kanskje? 

En ferietur til området Kamptal i 2010 ga mersmak på hva som finnes av lekkerbiskener herfra. Det var med andre ord ikke vanskelig å ankomme åstedet med høye forventninger da Austrian Wine arrangerte vinmesse i Oslo 17.mars. 

Disse forventningene ble innfridd! 

Omlag 55 produsenter var på plass i Ingeniørenes Hus. Som vanlig er det en utfordring å prioritere hva man skal smake - så dagens delvise random walk var basert på den litt uortodokse og lite vitenskaplige metoden:

- sjekk ut hva importørene jeg har et "godt øye til" har for noe
- fokuser på Kamptal, og særlig produsenter fra landsbyen Langenlois
- jakt på røde viner av druen Zweigelt

Som sagt, mange østerriske godsaker ble sniffet, slurpet og smakt. Totalt 8 produsenter ble "besøkt", og 32 viner smakt. Under følger korte kommentarer til de mest minneverdige av disse, med positivt fortegn.

Weingut Bründlmayer, Langenlois (Kamptal) er godt representert på Vinmonopolet. Nokså seriøse hvite viner i prisintervallet 150-375, av både Riesling og Østerrikes egen hvite stolthet, Grüner Veltliner. Høy kvalitet over hele linja. Spesielt lot jeg meg glede av den billigste Rieslingen; Kamptaler Terrassen 2009. Denne finnes på polet til 175,-. Forførende blomstrete tropisk nese, laaaang ettersmak med hint av grapefrukt. Godt kjøp! 

På polet finnes også 2001-utgaven av den mer forseggjorte Zöbinger Heiligenstein Alte Reben, til 337,-. Denne årgangen var ikke tilgjengelig for smaking, men virker veldig spennende. Hører du nissefar - den går inn på ønskelista mi.

foto: domane-wachau.at
Domäne Wachau, fra Wachau er viden kjent som kvalitetsleverandør. En artig og rimelig rosé laget på Zweigelt sjarmerte med tutti-frutti nese, og klokkeklar frisk syre - perfekt for den kommende supersommeren jeg har bestilt til Oslotraktene. For 134,90 er Rosé Himmelstiege din, bare husk på at du må logge på nettsida til din lokale vinpusher og bestille den først. Laget på druen Zweigelt.

Skal man flotte seg litt, kjøper man Achleiten-Weissenkirchen Riesling Smaragd 2009. Intriguing og kompleks nese, fin struktur og mange gode år foran seg. Ikke ueffen til 220,-. 

Weingut Höpler, holder til i området Neusiedlersee. Deres Grüner Veltliner er på den friske og lette siden, og er et småpent kjøp til rett under 150,-. På repertoaret har de også en deilig aromatisk Zweigelt 2007 som dessverre ikke er å finne i Norge. Derimot finner du deres Pinot Noir 2007, som til 195,- fremstår som et svært godt kjøp fremfor det du finner av Burgund i samme prisklasse. Fint utviklet nese og bra konsentrasjon.

Weingut Weninger, plassert i Burgenland. Driver biodynamisk. Navnet Cuvée Franz kan kanskje høres ut som en klisjè eller en karakter i en deLillos-låt, men er en lett og fruktig rødvin laget på 60% Blaufränkisch og 40% Merlot. Saftig ukomplisert sak med fint krydderpreg og struktur. 129,- er en sympatisk pris for dette.

Hans Tschida fra Neusiedlersee lager en schilfwein (på tørkede druer, à là Recioto etc) av Zweigelt. Anvendelig søtvin med lang deilig ettersmak av markjordbær. 230,- på polet for den halvflaska.



mars 16, 2011

Gledelig gjensyn!

Macon-Milly-Lamartine Clos du Four '08
En personlig favoritt, første date på Willi's Wine Bar (Paris) i februar 2008. Opplevelsen medførte endeløs tråling av alle vinbutikkene jeg kom over i Paris, inntil jeg endelig fant et par flasker hos Au Verger de la Madeleine.

Da det i fjor sommer viste seg at Solsiden på Akershusstranden hadde denne på sitt vinkart, var lykken fullkommen. Dessverre er den ikke å finne på polet.


På nylig reise til Paris var den dessverre ute av sortimentet hos nevnte butikk, men heldigvis hadde delikatessebutikken Hediard ett enkelt eksemplar igjen i sitt utvalg. Lykke.

Hva smaker den da? Jo, her er det masse godsaker. Hedonistisk fremtoning, og fjernt fra den man finner f.eks. i Chablis noe lengre nord i Burgund. Relativt intens duft av mineraler (våt stein), gule plommer, modne sitroner, ingefær, smørpopcorn, røyk, honning og vanilje.

Knallfin syre som følger hele smakskurven, herlig waxy og småfet munnfølelse og kropp. I munnen leveres både sitrus, ingefær og strøken mineralitet - inntyllet i en lett tropisk touch. Herregud så godt!

Fruktintensitet nok til å lagre flere år, hvis du mot formodning klarer la den ligge i fred..

Matcher et uttall fiskeretter - både hvit og rød fisk med smørsauser eller annet punchy tilbehør. Kropp og intensitet nok til hvitt kjøtt også.

Vinen vil koste deg ca €22, samt noen potensielle gnagsår i letingen over hele Paris - denne cuveen er ikke så enkel å få tak i!

PS! Skal du til London er det mulig å få tak i den hos Berry Bros & Rudd, da til £23.00.

PS2! Mer om det siste besøket på Willi's Wine Bar finner du her.

mars 14, 2011

Enkel hverdagsvin til under hundrelappen

Saftig, med småvarm frukt, morell spesielt. Hint av marsipan.
I nesen også en litt artig, og noe motstridende kombinasjon av støvete landevei og fuktig jord (ikke kork).

Byr ikke på så mye kompleksitet, men er et bra eksempel på straightforward hverdagsvin. Bra kjøp til prisen.

Drikker fint alene, men burde også matche både pasta og pizza aldeles fint.

Trerose Rosso di Montepulciano '08


Finnes i Vinmonopolets basisutvalg til 99,90.

Link til produsent; Tenuta Trerose.

mars 13, 2011

Lykke i Piemonte

Fenocchio Terraverga Langhe Rosso 2009
Klaus Hagerup, mannen bak de fornøyelige reiseskildringene i maten- og vinens tegn til henholdsvis Toscana (Svarte haner og ville griser) og Piemonte (Lykke i Piemonte) har sammen med den velrenommerte vinprodusenten Alberto Fenocchio 'forsket frem' dagens utvalgte vin.

Mursteinsrød farge, med lav intensitet/gjennomsiktig. Artig nese som kombinerer Pelavergaens krydrete og pepperaktige aroma med roser og touch av tobakk fra Nebbioloen. Noe kirsebær og bringebær har det også blitt plass til.

I munnen kjenner vi at Pelavergaens livlige aromaer holdes i sjakk av oppstrammende tanniner og struktur fra Nebbioloen. De 15% av Barbera som også er blandet inn, er kanskje ikke like fremtredende aromamessig. Fin struktur, saftig med god syre og tanniner som tørrer litt. Mineralsk hale. Godt dette.


Tåler fint et par år, men ingen vits å la den ligge - best i ungdommen.

Anvendelig vin til en rekke enkle italienske retter, som pasta, pizza, risotto og antipasti. Gode pølser m/linser ser jeg for meg er en fin match.

I Vinmonopolets bestillingsutvalg får du denne til 145,-. Det er den verdt.

Link til produsenten; Giacomo Fenocchio. Bra produsent som har en rekke viner i polets utvalg.









mars 12, 2011

Burgundian beauty - or beast ?


Muzard Santenay Vieilles Vignes 2007
Beskjeden intensitet i nesen. Aroma av høstlig løv- og skogbunn kombineres med en svak rødbærsbonanza av jordbær, kirsebær og granateple. En aldri så liten sopp titter også vennlig frem. Hårspray i nærheten.

Syrlig intro i munnen, ingen bola bodybuilder å snakke om her - snarere slank og reservert. De røde bærene kommer igjen i munnen, og smaken munner ut med et svakt mineralsk preg med en liten bitter, men god snert. Litt "grov" dog?


Om enn ikke det aller mest spennende jeg har smakt, så vokser vinen på deg etterhvert - slik som Pinot Noir (fra Burgund spesielt) gjerne gjør. Lagringsmessig kan jeg vanskelig se for meg at den vil bli bedre med så mange år på baken, men de sekundære og tertiære aromaene vil nok bli mer fremtredende på bekostning av frukten.

Sto seg godt mot svinefilet med sennep- og karsesaus. Vil fint matche et utall kyllingretter, gjerne med sopp. Eller hvorfor ikke hvit fisk?

Vinmonopolet må du ut med 205,- for denne. Det er ikke kjempebillig, og det blir nok neppe gjenkjøp. Prøv da heller den billige lillesøstra. Du slipper unna med 50 spenn mindre - og en vel så hyggelig vinopplevelse, ja kanskje til og med en artigere en. Den kan anbefales.


mars 08, 2011

Fransk rasekatt

Château La Louvière 2005
Forførende duft dominert av solbær og fat - i form av vanilje og cigarbox. Sylta kirsebær, noen nyrørte tyttebær, og et aldri så lite snev av medisinskap kan også antydes.

I munnen dominerer solbærene og fatpreget enda mer. God syre, og plenty med nokså tighte tanniner. 3 timer i karaffelen tar litt av brodden av de nevnte tanninene, og gjør det hele mer imøtekommende.  Struktur i massevis her.

Vinen fremviser kanskje ikke voldsom kompleksitet for øyeblikket, men er jammen litt av ei rasekatt. Ei svært ung ei sådan.

Drikkeklar, men blir bedre med noen år på ryggen. Her er mye tanniner å lagre på, og når fruktkonsentrasjonen er på plass er det ingen fare for at ikke fatet vil kunne integreres ytterligere.

Sitter du med en kasse eller to i kjelleren, har du fine opplevelser foran deg.

Dette er matvin - fortreffelig til en rustikk og enkel entrecote med peppersaus, haricots og chips.

mars 05, 2011

Sexy sak fra Sør-Afrika

Chocolate Block 2009
Dette er en knakende god vin til kjøttgryter, grillmat, lam - i alle mulige former. Praktfull også bare som drikkevin i godt selskap, eller egotripp for den saks skyld. Men velg noe annet til pizza'n, ikke helt match lærte jeg.


Ingen overdreven og vulgær nese her i gården, samtidig ikke kjip og prippen heller. Forførende Syrahpreg av bringebær og hvit pepper. Dæsjen Viognier bidrar med fin blomsterduft, og et snev urter kan også spores. Jeg kan heller ikke fri meg fra å trekke fram det gode gamle bruspulveret Sherbet også.


Bra spiker direkte i anslaget, med en solid dose lær og krøkkebær som knaller i gang festen. Mye mørke bær, og solide tanniner som plysjer tunga di, god syre støtter opp - og smaken varer lenge. Dette er godt!

Har fulgt vinen de siste seks årgangene, alle har vært lekre, men de to siste har vært mer elegante kanskje. Andelen av Syrah har også økt betydelig etter hvert. I 2009-utgaven finner du druene Syrah (67%), Grenache (14%), Cabernet S (10%), Cinsault (7%) & den hvite Viognier (2%).

Vinen med et navn som må være alle sjokoladeelskeres våte drøm koster så mye som 283,- på Vinmonopolet (ny). Det er alt for mye, så det gidder du ikke. Kjøp heller en flybillett til Cape Town, og reis ut på landet til produsenten Boekenhoutskloof og smak den på terrassen der. Du blir solgt - det garanterer jeg. Kjøp den med derfra til ca 135,-. Det kaller jeg kupp; langt under halv pris og en flott reiseopplevelse på kjøpet!

mars 02, 2011

Tilbudsvinene du ikke visste om ?

Ukjent for de fleste kanskje, så settes prisene på en rekke vinmonopolprodukter ned hver måned. Men i og med at det ikke er lov å reklamere for dette her på berget, går nok dette under radaren for de fleste.

Årsaken kan være varig prisnedsettelse på vinene (ofte vil ikke disse nedsettelsene være så store). Eller så kan importøren ønske å tømme lagret for gamle årganger. Eller kort og godt bare kvitte seg med vinene permanent.

Det gjelder å handle raskt hvis vil du gjøre kupp. Scan gjennom lista over nedsatte varer, logg deg på vinmonopolet.no og sleng inn bestillingen. Noen viner kan selge ut utrolig fort, og du konkurrerer med vinnerder over hele landet, samt vinmonopolbutikker som også ønsker "ta" disse partiene.

I mars ble 71 produkter satt ned i pris, flere til halv pris. Største prisnedsettelse var 265,-.

Mine valg:

Palmer Brut 1998, Champagne.
Fra 322,- til 250,-. Ikke en champagne jeg kjenner på forhånd, men bra review hos aperitif.no. Årgangschampagne til 250 spenn er jo et ran.

Rubens Valpolicella Ripasso 2008.
Fra 160,- til 110,-. Helt ukjent sak nok en gang, men importeres av kvalitetsimportøren Red&White. Ripasso til 110 blanke er i nærheten av gratis.

Coleccion Costeiro Albariño 2010.
Fra 150,- til 125,-. Tidligere årgang har fått OK tilbakemelding fra DN. Det kommer mye fin Albariño fra nord i Spania, men ofte er det skarpt kvalitetsskille mellom de billige og dyre - verdt sjansen dog.

Vicara Volpuva Barbera del Monferrato 2009.
Fra 150,- til 130,-. Jeg liker Barbera. Fin anmeldelse i DN. Importeres av kompromissløse Non Dos. Det holder for meg.

Nyttige websider å "overvåke":

Klikk.no skriver mye rart om vin, men er ofte tidlig ute med tilbudene.

Denne siden er også grei å følge med på. Ca halvparten av gangene er den raskest.

Mythbusting - australske antioksidanter

Cape Mentelle Cabernet Merlot '07
Flasken ble åpnet i lett desperasjon en helgedag da feberen hadde kommet snikende, under alibiet "antioksidanter er jo bra for alt".

Umiskjennelig "nye verden" på nesen. En tung duft av kokt solbær velter ut av glasset - støttet av vanilje og sjokolade, med litt mynte diskret i bakgrunnen.

I munnen søtladen intro, myk, men litt stikkende alkohol. Nokså fraværende syre gjør at vinen fremstår noe emmen. Kort hale. Hadde forventet litt mer av denne.

Cape Mentelles viner kommer fra området Margaret River, helt vest i Australia (sør for Perth).

Kjøpt på Gardermoen på tilbud til 97,-. Borderline greit nok til prisen. Til normalprisen på 139,- finner du derimot mange bedre saker på OSL.

Vinen ble drukket til lammekottiser med sopp, karsesalat og pesto. Dugde helt greit, men ingen match made in heaven. Passer nok best for seg selv, eventuelt til noe rafft på grillen.


Link til produsent; Cape Mentelle.




Hjalp fint lite mot feberen...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics