Kjøp boken min HER!

april 30, 2012

Tjuvstarter våren med 11 roséviner

Våren har meldt sin ankomst til våre breddegrader! Med dette følger en av de sikreste vårtegnene - nemlig at aviser, matblader m.fl. rydder spalteplass til sesongens slager. Nemlig rosévinen.

Ikke nok med det. Til helga klinker også Vinmonopolet til, for da er nemlig rosévin plukket ut som fokusområde når de nye produktene havner i polhyllene rundt omkring. Faren er derfor stor for at du i løpet av den nærmeste måneden også blir utsatt for roséviner her på Husets vin. Jeg har imidlertid valgt å tjuvstarte litt, og har fått has på 11 viner, hvorav de fleste allerede finnes på polet - supplert med et par nykommere.

Det viste seg være en broket forsamling, mye fortglemt men også et par anbefalingsverdige. På forhånd var de delt inn i fire flighter, basert på opprinnelsessted. Les videre for resultatene:

Flight 1 - syrlige franskmenn

Et par friske syrebasser fra Loire og Burgund stilte villig opp, om enn greie nok begge - så var de et stykke unna å få meg til å lengte (mer) til sommeren enn jeg allerede gjør.

Domaine Jean Fournier Marsanney Rosé 2011
???,- (antatt pris over 150,-, lanseres første helgen i mai)
Blek ferskenfarget, avdempet og tiltalende nese preget av umodne jordbær. Av det friske slaget, nokså nøytral. Med øynene igjen kunne denne passert som hvitvin på smak. Anerkjent internasjonalt, men denne burgunderen vant ikke mitt hjerte. (77p)

139,-
Ny årgang. Lys kobberfarget. Vinen er laget på 100% Pinot Noir i følge vareopplysningene, men jeg kunne sverget på at det befinner seg noe Sauvignon Blanc i denne. 100% blindt kunne jeg blitt lurt av de grønne aromaene vinen fremviser. Fruktig anslag, OK fylde og lengde. Svært frisk. Nesen trekker ned. (78p)

Flight 2 - franske middelhavsfarere

Uttrykket "middelhavsfarer" i utgangspunktet ment som å beskrive viner preget av middelhavsklima. Dog viste det seg at også denne flighten besto av relativt fortglemte kandidater.

111,90
Blek på farge, fersken/rustrød. Gir lite på duft, bortsett fra noe gummipreg. Flat og uttryksløs på smak. Ikke noe tydelig avtrykk her i gården. Navnet lengre enn ettersmaken. Forbi middagshøyden? (71p)

198,90
Mørk på farge, kunne nesten passert som rødvin. Duft av modne jordbær og grønne urter. Stor, og tom samtidig. Lite frukt, tam. Alkoholisk finish trekker ned. OK nese til tross, en ufin pris. (74p)

199,90
Duften møtte ikke opp til start, her var det nokså lite å finne annet en svakt jordlig preg. Hevet seg på smak, vektig og fin munnfølelse, snev av urter. Noe blass. Best sålangt, men 200,- beviser mest at Provence til tider er overpriset. (78p)

123,90
Lakserosa. Svakt parfymert duft, røde bær spiller med. God fylde, frisk finish. Drag av modne jordbær på smak. Enkel og god rosé. Anvendelig. (80p)

Disse franskmenna berger nok ikke sommeren min, men hva med italienerne?

Flight 3 - tre italienere

Fra Toscana og Piemonte finnes det mye godt, spesielt på rødvinsfronten. Men det lages også god rosévin her også, f.eks. den populære og kritikerroste Il Mimo fra Piemonte.

125,-
Ny årgang. Relativ behersket på duft, med noe preg av markjordbær. Søtlig anslag, bra fylde og god friskhet som kommer sigende sånn litt etter hvert. OK balkongvin, men denne toscaneren lever ikke opp til kongekrona på etikketten. (77p)

139,90
Vi nærmer oss ankelen på den italienske støvelen. Dette er en gammel og respektert traver fra pollista, også den i ny årgang. Flott frukdrevet nese ispedd florale toner à là håndsåpe. På smak suppleres fruktigheten av god syre og bra fylde. Noe lakris gjør arombildet enda mer interessant. Klart best så langt. (83p)

134,90
Mørk på farge, kunne passert som rødvin. Såpe, modne jordbær og seljekvist på duft. Fyldig, helt grei men mangler sjarm, og etterlater et inntrykk av en litt kjedelig rødvin. Piemonteser som skuffer. (77p)

Flight 4 - østerriker'n og portugiser'n

Til sist, et par representanter fra utkantstrøkene av vin-Europa.

129,90
Noe beskjeden duft, men en rødfruktpotpurri trylles frem etterhvert - og det er langt fra kunstig tutti-frutti. Fruktig anslag, fyldig midtparti og en oljete munnfølelse. Blodappelsin og markjordbær. Følger nesten opp den flotte 2010'ern. Østerrike byr på langt mer enn wienervals, kveldens vinner er kåret. En allrounder til pen pris. (85p)

Vista TR 2011
109,90 (lanseres i mai i basisutvalget)
Mørk rosa på farge. Flørtete sødmefull duft av markjordbær, fennikel og krydder. Skuffelsen er stor da det faller helt i gjennom på smak, det virker nesten som vi har sjekket inn på vinenes Paradise Hotel. Tomt og platt, kommers og lettglemt. Den relativt høye scoren skyldes pen nese. Styr unna. (76p)


Konklusjon: Rosaura og Rabl berger dagen, de øvrige er det ikke plass til i handlekurven min.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics