Kjøp boken min HER!

april 24, 2015

Under radaren: røverpris!

Husets vin står ivrig og småtrippende klar til å presentere den første av to nye spalter på bloggen. Og den første av disse har fått det velklingende navnet "under radaren". Bra navn, ikke sant?

Med ujevne mellomrom vil det nemlig dukke opp godbiter som av ulike grunner ikke har fått spalteplassen de fortjener - og det kan vi jo ikke ha noe av! Så hver gang dette skjer, skal jeg dele disse godbitene med dere - helt under radaren...

"Under radaren" er altså vinene som ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Og som regel vil det være riktig hyggelige prislapper som dingler rundt halsen på vinene. "Under radaren" er spennende saker som jeg kommer over uten egentlig å lete etter de - for eksempel når jeg dypdykker en region eller en drue. Publiseringsfrekvensen vil naturlig nok være med ujevne mellomrom, det ligger på en måte i sakens natur at slike ting ikke kommer rett fra samlebåndet. Nok snakk nå - la oss titte nærmere på den første vinen!

Yohan Lardy Moulin-à-Vent Les Michelons 2012 (169,90) representerer høykvalitets Beaujolais på en forbilledlig, og ikke minst svært rimelig måte. Umiddelbart forførende duft (det ble registrert brede smil på alle begge rundt bordet) - ren fruktkarakter med kirsebær og innslag jordbær. Florale hint lurer også i bakgrunnen. Saftig fruktighet, flott syre og "savoury" finkornete tanniner som tilfører struktur og grep. Et visst urtepreget tilsnitt i avslutningen. Anvendelig i matveien, og digg til oppraderte pølser i lompe (men pass deg for ketchupen, den kan stelle i stand trøbbel). Et røverkjøp - jeg logget meg rett på vinmonopolets nettsider og bestilte et par flasker etter at denne var historie. Uimotståelig nå, men kan fint ligge noen år.

Den unge Yohan Lardy er ny som produsent på egne ben (men har både teoretisk og praktisk erfaring - det merkes). Med ukjent navn kan man ikke ta ut de samme prisene som konkurrentene, og prisen er derfor overraskende lav. Dette er en av de desidert billigste Beaujolais Cru på polet, hvor lenge varer det?

Ekstra nerdefakta: Vinstokkene er mellom 60 og 110 år gamle, og vokser opp i granittholdig jord rik på jern (manganese). Les Michelons er en "lieu dit" i Cru-vinmarken Moulin-a-Vent, blant de mest lagringsdyktige cru'ene i Beaujolais. Vinmarkene er økologisk dyrket (usertifisert). Vinen er spontangjæret, og den er ikke tilsatt svovel under prosessen (for de som frykter "funk" kan jeg berolige med at det er overhodet ikke noe "hest" tilstede). 10 måneder på nøytrale fat, og kun 400 kasser produsert.

Psst! Husets vin er ikke så langt unna å nå 4.000 følgere på Facebook! Er du og vennene dine blant disse? Hvis ikke - "lik" og del på Facebook, skjer spennende ting der som ikke publiseres på bloggen.

Psst2! Den andre spalten jeg nevnte innledningsvis er minst like spennende. Og enda mer eksklusiv. Så ingen grunn til ikke å følge med på Husets vin fremover altså...

Psst3! Hvis du følger instagramkontoen @gunnarskoglund - så er det ikke umulig at det kommer mer eller mindre subtile "snikdrypp" der før vinene publiseres her på Husets vin. Det skjedde blant annet med denne...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei. Har fått tak i 2 flasker av 2013-utgaven av denne. Ser den nå er "utsolgt fra leverandør" så de forsvant raskt denne gangen også. Hvor godt tåler denne å lagres? Bør den lagres eller drikkes med en gang? Og er det noen matretter denne passer ekstra godt til?

Gunnar sa...

Jeg kommer til å drikke mine flasker innen et år tenker jeg. Men den tåler fint noen år til, innen fem år fra årgang vil jeg tro er optimalt (men det handler om preferanser).
Vinen passer i realiteten til alt som du normalt kunne tenkte deg å åpne en flaske med en "lettere" vin til.

Anonym sa...

Takk for svar. Vi får se hvor lenge man klarer å holde fingrene fra flaskene ;-)

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics