Kjøp boken min HER!

februar 14, 2013

Litt vinfeber. 2013.

[messehallen, "pressetimen" - før det braker løs for alvor]

I går gikk vinmessen 'Vinfeber' av stabelen, og importørene innenfor Moestue-gruppen hadde samlet produsenter, vinmakere, ølbryggere mm fra fjern og nær. Mitt besøk ble dessverre av det svært komprimerte slaget - men ikke dermed sagt at jeg ikke fikk med meg en godsak eller to.

Key take aways:

  • Bürklin-Wolf (Pfalz, Tyskland) lager seriøst god vin, og deres "basisvin" Riesling Trocken (2011) er en allrounder av rang - vinen som redder ethvert vinkart. Mineralitet, diskret frukt, floralitet, kropp og friskhet. Just what the doctor ordered. Vil du oppgradere så er det kanskje unødvendig å si at det svinger seriøst av "cru-ene" også.

  • Schlossgut Diel (Nahe, Tyskland) leverer delikate og relativt nedtonete viner. Rent og pent. Pittermännchen Riesling GG 2010 byr riktignok på intensitet det er vanskelig ikke å legge merke til. En smashing vin, überfrisk - dog nesten for mye av det gode, årgangen kanskje? Det klør fortsatt i gommene etter et realt rapp med syrepisken.

  • Weingut Bründlmayer holder til i den trivelige landsbyen Langenlois i Kamptal (Østerrike). De lager en virkelig snasen grüner veltliner, Kamptaler Terrassen heter den. Både 2010 og 2012 ble smakt, og det var to ulike viner mer eller mindre. 2012 var fersk sjarmerende fruktighet rett i ansiket. Nydelig sådan. 2010 mer kompleks, litt mer pepper og jordsmonnkarakter. Fast i formen. Snasen begge to, og absolutt ingen alkohol som stakk ut. Godt kjøp.

  • Blason d'Issan 2009 burde jeg egentlig ikke skryte av før jeg sikrer meg noen flasker først. Men dette er "andrevinen" som utnytter den gode årgangen til fulle. Elegant, gamey og fint tilsnitt av sedertre. Hint av grønne urter? Mykt men fast håndtrykk. De kjente slottene i Bordeaux kan omtrent ta den prisen de vil, og det gjør de til fulle også. Men man kan kan gjøre langt dummere ting enn å bunkre opp en håndfull flasker av denne. Nydelig.

  • Grand-Puy-Lacoste har jeg vært forelska i ei god stund allerede, men det er alt for sjelden jeg rykker fram en flaske for å holde kjærligheten vedlike. Et kyss av 2008-utgaven ga bud om at det var på tide å friske opp forholdet. Kjølende solbærfrukt, hint av stall? Delikat og nokså sensuell munnfølelse. Parfymert og med lekre kirsebærtoner. Flott lengde. Tåler mange år i kjelleren men forbløffende klar for dans allerede. Kvalitet!

  • Jeg rakk også få med et kort foredrag rundt temaet 'naturvin' vs. 'naturlig vin' av Christopher Moestue. De som vil få fatt på hele foredraget kan nok sikkert kontakte Moestue for en kopi av nettopp dette. Men jeg tar med meg hans pragmatiske definisjon på at 'naturlig vin' "beholder hva naturen gir, men resultatet skal være uten vinfeil". Vanskeligere behøver det ikke være.

PSST! Du følger vel Husets vin på Facebook?

2 kommentarer:

Kjetil Finsrud sa...

Hva var dine inntrykk av baroloene som var til stede? Hvis du smakte på de da (regner med det siden Piemonte er et av dine interesseområder).

Gunnar sa...

Dessverrre hadde jeg så kort tid til rådighet at jeg prioriterte bort barolo, og var heller ikke innom standen til nord-piemonteserne.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics