Kjøp boken min HER!

november 11, 2013

Novembernyhetene: Hvitt, søtt & musserende

Da har jeg tilbakelagt nok en runde med nyhetssmakinger, og smaksløkene har fått hilse nærmere på ferske nyheter, årgangsskifter og annet gøy i bestillingsutvalget. Å begrense livet til kun å operere i basisutvalget er nemlig ikke særlig kult, det kan sammenliknes med å handle all sin mat på 7-Eleven eller Narvesen resten av livet.

Fra skattekammeret (for bestillingsutvalget er nemlig et skattekammer), har jeg denne gang plukket ut noen nye favoritter etter et lovende, men akk så kort førsteinntrykk. Det er viner som jeg gjerne inviterer med meg hjem for å se på vinglassamlingen min. Kanskje får de hilse på noen gode matretter, og være hele kvelden - det blir liksom noe annet da.

MUSSERENDE

JULEHITPOTENSIALE!
Blauwal Brut er en kul, hedonistisk sprudlende nyhet fra det spennende området Trentino i Sør-Tyrol. Den har en flott aromatisk duft med modne epler, smør og honning. Den er kraftfull, med et fruktpreget midtparti, fete bobler og en frisk og markert mineralpreget fast finish. 40 måneder på bunnfall, og kun 2 gram restsukker. Priset som en relativt rimelig champagne (259,90), og tåler absolutt den sammenlikningen. Et gledelig tilskudd på polet som gjør seg til koldtbordet på lille julaften, og er robust nok til ikke å la seg pille på nesen av pinnekjøttet.

BROEN
Aromatisk og fruktdreven musserende fra Bordeaux, ja du leste riktig, Bordeaux. Chateau Grand Housteau Crémant de Bordeaux 2011 byr på grapefrukt og myk blomsterduft i møtet med neseborene. Lett, enkel og forfriskende aperitiffkandidat dette. Snillere enn julenissen, og helt uten skarpe kanter. Med sin fruktpregete fremtoning og svært moderate gjærpreg, danner den en slags "bro" mellom en enda mer fruktpreget prosecco og det mer tradisjonelle cremant-uttrykket. Laget på druene semillon (70%) og muscadelle (30%) og koster sympatiske 119,90.

HVITVIN

HILS PÅ EN NY DRUE
Cesconi Nosiola 2011 (175,90) kommer fra et lite område rett nord for vakre Gardasjøen, i retning byen Trento. En aromatisk tiltrekkende vin med modne sitrustoner i retning appelsin snarere enn lime, samt noe gule epler og et svakt nøtteaktig hint. Myk og lett, delikat og langt fra aggressiv syrefriskhet. Utmerket følge til pasta med havets skatter, skalldyr eller en luftig risotto. Godt kjøp - og god mulighet for å få seg en ny venn.

TAR DEG MED TIL MOSELS SKRÅNINGER
Knebel Röttgen Riesling 2012 har en umiddelbar tiltalende intensitet på duft og smak - og da tenker jeg ikke på typen utagerende og bombarderende intensitet. Nix, snarere som å stikke nesen ned i de bratte skiferskråningene i Mosel og ta et dypt magadrag. Det er nerve, steinpreg, friskhet og fokus. Og det er nydelig, ren frukt. Lang, med en "prikkende" mineralitet i finishen. 273,40 for denne kvaliteten er et kjøpssignal.

HEISATUR I NESEN
Gauby Les Calcinaires Blanc 2012 er en kompleks og artig druenblanding av chardonnay, macabeo, muscat og vermentino. Her blir nesen tatt med på en aldri så liten heisatur, litt hit, litt dit - og vi er innom jordlige toner, gummi, blomster, ferskenstein og grapefrukt. Bare for å nevne noen. Høy friskhet, småsær og kjempeartig vin. Er strengt tatt ikke ny nå i november, men er en smaksrik rakker vel verdt å spandere 194,90 på. Adresse Languedoc-Roussillon (Côtes Catalanes).

ORANSJEVIN TIL FOLKET
Radikon Pinot Grigio "S" 2011 er en frekk oransjevin fra Friuli Venezia (Italia) som ikke er for outrert til ikke å kunne appellere til massene også. Aromatisk forførende duft - du skal være utpreget tverr og trangsynt for ikke å bli stimulert til å ønske å smake på dette. 10 dagers skallkontakt har gitt en frisk og strukturert vin med ren og lett fyldig fruktighet. Svakt hint av nøtter i en fast og lett bitter finish. I første omgang er 360 flasker tatt inn, men mulighet for å utvide dette når disse flaskene rives vekk. Økologisk allrounder per sé, bestevenn med retter av lyst kjøtt. (249,00)

SØTT OG GODT

ENERGISK SOM FÅ
Ferreira Vintage 2011 er selvsagt bare barnet nå. Et seriøst utadvendt barn sådan, og livligheten selv med intens duft av nyknuste bær, herlige kryddertoner, forførende floralitet og et svakt stikk av alkohol. Stor og fullastet av frukt, samtidig som den briljerer med en uttalt friskhet som lover utrolig godt for fremtiden. 499,- er en regelrett no brainer, men tålmodighet anbefales. Praktfullt.

Spent på godsakene blant nyhetene i basisutvalget? Klikk her i så fall.

Psst! Du gjør vel som godt over 2.000 andre allerede har gjort, og følger Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics