Kjøp boken min HER!

juli 15, 2014

Reisebrev: Sancerre & omegn (1)

Visste du at Sancerre faktisk er nærmere Chablis enn Vouvray? Bli med på et sommerlig dypdykk i både Sancerre og de nærmeste naboene, så får du vite mer.

Midt i Frankrike, med bare 90 kilometer luftlinje til Chablis, ligger landsbyen Sancerre. Til sammenlikning er det hele 154 kilometer til Vouvray, som i likhet med Sancerre også tilhører regionen Loire. Likevel finnes det altså flere fellestrekk med nettopp Chablis, enn hva de politisk betingede grensene mellom regionene nødvendigvis gir uttrykk for.

Centre Loire er beplantet med omlag 5.400 hektar vinmarker, fordelt over åtte appellasjoner (Appellations d’Origine Contrôlée / AOC), og med totalt fem tillatte druer. I ”normalåret” produseres det 40 millioner flasker, noe som ikke utgjør mer enn 0,1 prosent av verdens vinproduksjon.

Et av de viktigste eksportmarkedene er faktisk Norge, og vi ligger på femteplass i volum for Sancerre, og på sjetteplass hvis hele Centre Loire medregnes.


Appellasjonene

Størst og mest kjent er selvsagt Sancerre AOC. Over omlag 3.000 hektar er hvitvinen laget på sauvignon blanc klart mest utbredt, mens 15 prosent av utbyttet er rød- og roséviner laget på pinot noir. Pouilly Fumé AOC ligger rett på andre siden av elva Loire, men til forskjell fra storesøster Sancerre lages det utelukkende hvitvin av sauvignon blanc på de omlag 1.450 hektarene.

Ser man bort fra disse to flaggskipene i Centre Loires flåte, så faller prisene noe, og prisgunstige viner er absolutt innen rekkevidde. Se gjerne etter de slanke, energiske og tidvis mineralske vinene fra Coteaux du Giennois AOC, et spennende og uutforsket område hvor prisene ligger på 70 prosent av prisen for en «standard» Sancerre.

Menetou-Salon AOC er kanskje den mest kjente av «de små» appellasjonene, med sine 500 hektar fordelt på sauvignon blanc og pinot noir. En annen, Quincy AOC, er faktisk Centre Loires eldste appellasjon (1936), og her regjerer sauvignon blanc eneveldig over de 270 hektarene. De øvrige appellasjonene består av Reuilly AOC og det nye Chateaumeillant (2010), beplantet med gamay og beliggende 100 kilometer sør for Sancerre.


Klimaet og druene

Centre Loire er et område preget av et typisk kontinentalt klima, med kalde vintre og varme somre, og årlig nedbør på 600 – 800 mm. Dette er forhold som har vist seg svært fordelaktig for nettopp druen sauvignon blanc. Den regnes som regionens konge blant druene, opptar 70 prosent av vinmarkene, og har foruten sine høyaromatiske egenskaper også egenskapen til å uttrykke voksestedet på en utmerket måte. Smaken kan like gjerne gå i en flint- og stålpreget retning, en grønn og urtepreget retning, floral retning eller mer fruktpreget med toner av grapefrukt, pasjonsfrukt eller appelsin.

I setet ved siden av sauvignon blanc finner vi pinot noir. Og 20 prosent av markene er plantet med denne lett nervøse «Prinsessen på erten-druen», som både anvendes til rød- og roséviner.

Til forskjell fra Alsace anvendes pinot gris i Loire kun til å lage roséviner. Og dette kun i appellasjonen Reuilly. Den er alltid først ut av startblokka ved innhøsting, og gir bleke viner med oljeaktig munnfølelse, god syrefriskhet og aroma av blomster og fersken. De to siste druene er gamay som brukes både i Chateaumeillant og Coteaux du Giennois, samt en forsvinnende liten beplantning chasselas (30 hektar) i Pouilly sur Loire.

[del 1 av 2]

Psst! Husets vin har passert over 2.700 følgere på Facebook, er du blant disse?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics