Kjøp boken min HER!

juli 17, 2014

Reisebrev: Sancerre & omegn (2)


[du fikk vel med deg del 1 av artikkelen her?


Jordsmonn – de tre hovedtypene

Det er kanskje her hemmeligheten bak nyansene i de ulike vinene virkelig skjuler seg. Tidligere var fokuset på å lage viner hvor de ulike «terroir» ble nøytralisert i blandingscuvéer, men nå er det jordsmonnskarakter som er mantraet i regionen.
Beveger vi forstørrelsesglasset over det undulerte landskapet i Sancerre, ser vi at det er tre ulike jordsmonn som dominerer:
  1. «Silex» (flint) er et særdeles hardt jordsmonn som vi finner langs høydene øst for Sancerre. Det gir mineralske og stålpregete viner av det litt strammere slaget. Velegnet for lagring 
  2. «Caillottes» er kalkstein med et lag grusmix over. Her finner vi gjerne fruktige viner, ofte slanke, raffinerte og lineære 
  3. «Terres blanches» er hvit kalkstein med høy andel leire, vest for landsbyen Sancerre. Dette gir strukturerte og mer robuste viner. Jordsmonnet er likt det vi finner i store deler av Chablis (Kimmeridge clay), og vinene egner seg også godt for lagring på mellomlang sikt
[bildet til venstre: kalkstein i forgrunnen, to stykk flintstein til venstre og "kimmeridge" i bakgrunnen
bildet til høyre: en stykk hånd og flintstein]


Produsentprofiler

Legenden Domaine Didier Dagueneau er det helt umulig å komme utenom. Kompromissløse Didier selv døde i en tragisk flyulykke i 2007, men hans barn Louis-Benjamin og Charlotte har brakt den ekstremt kvalitetsbevisste arven videre på en fremdragende måte. Biodynamisk siden 1993, og dette er viner som er ekstremt etterspurte, med legendariske Pouilly Fumé Silex og Pouilly Fumé Pur Sang i spissen. Svært lagringsdyktige og kan oppleves som lite tilgivende som unge, dette er viner du sikrer deg hvis du skulle være så heldig å snuble over dem. «Nye» Le Mont Damne Sancerre kommer fra vinstokker som ble plantet så sent som i 2003, kikevel har den en konsentrasjon og dybde sterk nok til å gi selv den mest blaserte bakoversveis. Kun seks flasker er allokert til det norske markedet…

Domaine Fouassier operer også biodynamisk, dette til tross for at de har hele 46 hektar. Familiebedriften er hands-on på hva de holder på med, og kjenner potensialet til sine vinmarker ut og inn. Tre av vinene fra deres store utvalg finnes på Vinmonopolet. Herunder fokuserte og elegante Sancerre les Romains (199,90). Konsentrert og fast avslutning, utgjør den et meget godt kjøp innenfor premium Sancerre.

Claude Riffault er også en velkjent kvalitetsleverandør som er godt representert i det norske markedet. Disse økologiske vinene selger ofte fort ut. «Polerte» i stilen kanskje, men imponerende struktur og intensitet.

Brødrene Roblin lages også slanke viner som kan karakteriseres som «polerte». Men de er ikke fullt så intense og strukturerte som Riffaults viner. Ammonites Sancerre er den mest imponerende, og den gode årgangen 2010 (215,00) er en pen kalkpreget vin, med tiltalende avdempet parfyme og syrefrisk utgang.

Stilen til Jean-Max Roger skiller seg fra både Roblin og Riffault med at de kjører en fyldigere stil, med litt mykere syrestruktur og generelt mer robust og fruktpreget. Et dykk ned i eldre årganger (1996 og 1988) bekrefter at Sauvignon Blanc kan leve et spennende langt forbi «ryktet». På Vinmonopolet kan du nå finne deres spennende Sancerre Vielles Vignes fra den litt varme 2007-årgangen (254,90). Kompleks, jord- og smørpreget, og med gule epletoner. Ikke like elegant som 2008-utgaven, men absolutt verdt en titt for «utdanningens» skyld.

Domaine Vacheron er også obligatorisk, og kan trygt karakteriseres som en av Sancerres sterkeste kort. Imponerende og strukturerte viner laget etter et «moderne» biodynamisk (følger ikke månekalenderen) prinsipp. Deres hvite Sancerre er helt i toppsjiktet, og kanskje har de de mest imponerende røde også? Lagringsdyktige viner.

Psst! Mer enn 2.700 følger Husets vin på Facebook. Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics