Kjøp boken min HER!

august 23, 2011

Lag din egen Napa Cab @ Conn Creek Winery

Tidligere på Husets vin har du kunnet lese om da jeg i downtown Oslo lagde min egen vin, en Sør-Afrikansk sådan.

I California tok jeg dette et steg videre. 19 fatprøver, alle fra 2009-årgangen sto til disposisjon i vingården Conn Creeks 'AVA Room'. 15 fat med Cabernet Sauvignon fra ulike kriker og kroker fra Napa Valley, samt et fat hver av Merlot, Malbec, Petit Verdot og Cabernet Franc.

Selv om Napa Valley i utgangspunktet ikke er et spesielt stort vinområde, så består den av hele 15 underområder (AVAs) med hver sin unike karakteristikk, og hele 53 ulike jordsmonnstyper er registrert. Berømtheten til tross, så står Napa kun for 4% av Californias vinproduksjona, og er faktisk delstatens nest mest besøkte destinasjon, kun slått av Disneyland...

Strategien for å lage din egen blend er egentlig enkel, men samtidig mer enn utfordrende nok:

(1) Finn deg en favoritt blant de fem ulike stilene som de 15 ulike Cab'ene er inndelt i: Soft - Supple - Complex - Rich - Bold. Denne stilen blir basen din.

(2) Etter at du har identifisert basen, er det klart for dypdykk - hvilken av de tre ulike vinmarkene innenfor stilen liker du aller best? Denne vinmarken blir så kjernen din, som du skal krydre og støtte med et antall andre viner, slik at sluttproduktet blir mer fortreffelig enn basevinen alene.

(3) Smak på så mange av de andre vinene som du orker/ønsker, slik at du kommer opp med ca 4-7 favoritter. Spytt gjerne underveis, det er nok lurest.

(4) Disse favorittene skal du deretter begynne å leke med, og det er nå de utdelte omregningstabellene og reagensrørene kommer i bruk.

brukerutstyr

PS! Sist men ikke minst, stol på magefølelsen din og unngå overanalysering - du har bare ca to timer til rådighet.

I California kan du kalle vinen din en Cabernet Sauvignon, selv om vinen inneholder inntil 25% av andre druetyper (dette er en noe mer rundhåndet regel enn den "vanlige" 85%-regelen i de fleste andre land). I krydderhylla til Conn Creek fant vi de klassiske franske druene og blandingpartnerne til Cabernet Sauvignon:

- Petit Verdot; som gir tanniner, dyp farge, og fungerer som smaksforsterker
- Malbec; er the jelly to the donut som gir vekt og sødmefull frukt
- Merlot; gir mykhet, og også smaksforsterkeregenskaper (saltet på maten om man vil)
- Cabernet Franc er krydderet, en parfymert nese, og bra med tanniner

Nirvana er da intet mindre enn å lage den ultimate blend som gjør at helhetsinntrykket blir bedre enn summen av de ulike delene. Her er det viktig å passe på at selv om du kanskje liker stilen 'Bold' best er det lurt å ikke plukke alle tre vinene herfra, da ender du fort opp med noe tilsvarende Arnold Schwarzenegger på flaske. Likeså bør du unngå å bare velge 'Soft', med mindre hensikten er å lage syltetøy.

Etter en nokså konsentrert og intensiv seanse, preget av ivrig sniffing, smaking og spytting av 16 viner kom jeg til slutt frem til versjon 1.0 av min blend.

Den 'komplekse' Carneros (40%) med sin friske og fruktige fremtoning, og hint av mandel ble valgt som base. 30% Howell Mountain (Supple) var lead supporting actress og skulle tilføre fløyelsmyk tekstur og kirsebærtoner. Som tredjefiolin (15%) var arbeidsoppgavene til den tette og rike Diamond Mountain å beefe opp sakene med sin kraft og flotte mørke nese. Lengre bak på klassebildet var Merlot (10%) tiltenkt rollen som bidragsyter av plommesødme og vekt. En dæsj (5%) Petit Verdot skulle så krydre det hele med sin parfymerte nese, samt stramme det litt opp med tighte tanniner. En fabelaktig plan!

Den fabelaktige planen viste seg til min store overraskelse å ha noe forbedringspotensiale. Basevinen var i overkant dominerende, og etter å ha konsultert fagfolk på stedet forsøkte jeg å bytte basevin fra Carneros til Diamond Mountain ved å flytte 10% fra den ene til den andre. Voilá, den harmoniske versjon 2.0 var et faktum.

nødhjelp / konsultasjon

korking

Reisefølget kom forøvrig først i mål etter å ha oppgradert til versjon 1.4, dette etter å ha vært innom et par ganske heftige og ikke helt balanserte versjoner innledningsvis. Sluttproduktet var fortsatt på den barske siden, og vil nok ha godt av en biff ved siden av når den åpnes i løpet av høsten.

Grunnet det faktum at man ikke tilsetter svovel, vil vinen ha svært kort levetid på flaske før risikoen for oksidasjon blir overhengende - og bør derfor drikkes mellom 3 og 12 måneder etter korking.

En skikkelig morsom og interessant opplevelse venter deg hos
Conn Creek Winery, se mer info om hvordan lage din egen vin og mer til på den smarte og informative nettsiden deres.

Vingården ble nylig kåret som global vinner i klassen for 'innovative wine experience' hos organisasjonen Great Wine Capitals.

PS! Test gjerne gårdens Sauvignon Blanc når du besøker de, den lages i en frisk og typeriktig stil, snarlikt godsakene man får fra Marlbourough i New Zealand.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics