Kjøp boken min HER!

januar 15, 2014

Januarnyhetene: de sju raffeste røde vinopplevelseneEtter å ha latt nærmere 200 viner hilse nærmere på smaksløkene i løpet av to uker med nyhetssmakinger, så er det noen viner som stikker seg ut som spesielt minneverdige.

Blant de røde vinene har jeg plukket ut sju favoritter, alle som en har de skapt vinmagi på hver sin måte. Fra det utagerende til det sublime, store og kraftige til avdempede og beskjedne. Her er de:

PRISGUNSTIG FRA PRIORAT

Tosalet Priorat Old Vines 2012
Priorato, Spania
165,00 (årgangsendring)
Spansk kraftplugg med ren duft av nyrørte mørke bær og høy, mørk sjarm fra første øyekast. Krydret og solmoden smak av saftige skogsbær med finkornede frukttanniner (vinen har kun sett stål) som gir ryggrad. God fylde, kraftfull og konsentrert, velegnet til grillet rødt kjøtt eller vinterens gryter. Mye vin for pengene!

PIKANT OG VULKANSK

Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso 2012
Sicilia, Italia
209,80 (NYHET)
Fra førti år gamle vinstokker, foreløpig er 360 flasker allokert til Norge, med mulighet for utvidet allokering i mars. Jeg bare lurer på om ikke disse 360 flaskene ryker ut relativt raskt... Delikat duft, med pikante kirsebærtoner og vulkansk mineralitet. Strukturert vin, med ninjatanniner som smyger seg elegant rundt i munnhulen. Elegant og balansert, og legger seg i landskapet mellom pinot noir og nebbiolo (en klisjé ja jeg vet, men ekstraordinært passende i dette tilfellet). Til delikate retter av rødt og lyst kjøtt.

MØRK OG SENSUELL

Post Scriptum de Chryseia 2011
Douro, Portugal
210,00 (årgangsendring)
Fra en absolutt topp årgang i Douro! Klar, mørk bærfrukt med florale undertoner og pent integrert fatkrydder. Fyldig inngang, livlig bærpreg, fast tanningrep og nok syre til å bære finishen. Drikkeklar, men spennende lagringsprosjekt på mellomlang sikt. Drikkes med hell til rødt kjøtt og storvilt.

"GRATIS LUNSJ"

Roagna Langhe Rosso 2008
Piemonte, Italia
249,90 (årgangsendring)
Laget utelukkende på druen nebbiolo, fra vinmarkene Pira (Castiglion Falletto) og Paje i Barbaresco. Lite å si på stamtavlen altså. Substans, konsentrasjon, personlighet, balanse og struktur som langt overgår brorparten av baroloer til samme/noe høyere pris. Forførende og "korrekt" nese - roseblader, tjære og småvarm frukt. Tett og strukturert, med markert friskhet og sjenerøs frukt. Det perfekte giftemål mellom Barbaresco og Barolo.

SJEKK UT DET GRØNNE ROMMET!

The Green Room Grenache Syrah 2013
McLaren Vale, Australia
249,90 (NYHET)
En produsent som tikket rett inn på radaren min, og festet seg! De eier kun 0,5ha vinmark selv (det er mindre enn en fotballbane), og ble kåret til årets nykommer i Australia i 2013. Og med dette slanke prakteksemplaret er det umulig å ikke tenke et sekund eller to på vinene til Arianna Occhipinti fra Sicilia. Jeg smilte umiddelbart allerede ved første duft - livlig, urtepreget, ren og fersk rødbærsfrukt. Hint av lakris. Silkemyk, kjølig og saftig. Slipper ikke taket i munnen, nydelig balansert og ung "juice". 640 flasker tatt inn. Må ha det, bare må ha det.

FULLASTET

G.D. Vajra Barbera d'Alba Superiore 2010
Piemonte, Italia
293,00 (årgangsendring)
Bare så det er sagt - dette er ikke den lette, saftige og fortglemte barberavarianten du vasker ned pizza eller pasta med. Vi snakker oppgraderte saker, som vil ha kraftkost ved sin side. Duften er av det slaget jeg skulle ønske jeg kunne ramme inn og henge opp på hedersveggen - ren, forførende og livlige morelltoner, samt et svakt touch av fenalår som gjør det hele mer interessant. Kick ass konsentrasjon, med en dybde og fasthet langt utenom det vanlige. Høy på alt, men godt balansert. Utsøkt nå, men er så konsentrert og pakket, at den lett tåler 10-15 år i horisontalen.

BURGUNDFAVORITT

Montchovet Pommard 2011
Burgund, Frankrike
309,90 (årgangsendring)
Jeg blir mer og mer glad i vinene fra Montchovet, etterhvert også de røde. Flørtende på duft, med karamelliserte jordbær, bringebær med julekrydder og et svakt hint av høstløv. Deilig fløyelsmyk tekstur, moden, krydret fruktighet. God lengde, en vin med en tiltalende feminin personlighet. Regionen og kvaliteten tatt i betraktning, er dette en riktig så lavt priset kommunevin. Til lyst kjøtt, vilt og and.

Psst! Snaut 2.400 følger allerede Husets vin på Facebook! Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics