Kjøp boken min HER!

januar 22, 2014

Januarnyhetene: Hvite høydepunkter!

Ikke bare dette knippet rødviner som vippet meg av pinnen under nyhetssmakingene tidligere i måneden. Nix, et snaut dusin hvite godsaker festet seg nemlig også på minnet - og flere har allerede havnet i handlekurven.

11 favoritter plukket ut - et bredt utvalg, både i pris og stilretning. Hils på gjengen da vel:

SPRUDLENDE GANEFRYD

Camille Savès Carte Blanche Brut
Champagne, Frankrike
295,00 (årgangsendring)
Utadvendt og sjenerøs duft med markerte epletoner (det engelske uttrykket bruised apple er svært dekkende), støtte av et svært nedtonet bakstpreg. Spenstig boblestruktur og god friskhet gjennom hele smaksbildet. Tørr og meget crisp finish. Spesialdosage for det norske markedet (4,0 g/l), og en vin som burde appellere både til connoisseur og "nybegynner". Flott aperitiff!

FEINHERBMYSTERIET

Manfred Bickelmaier Mittelheimer Edelmann Riesling Feinherb 2012
Rheingau, Tyskland
129,90 (årgangsendring)
Jeg sliter, og har slitt lenge med å forstå hva feinherb-viner forsøker å fortelle meg. Hva vil de egentlig med den halvtørre tilnærmingen sin til livet? Hva skal jeg bruke de til? I dag tok jeg baby step i riktig retning. Denne vinen, som er skammelig billig for øvrig, opplevde jeg som den elegante gutten i feinherbklassen. Med nystrøken skjorte og pen genser er den riktig så slank og frisk. Avdempet nese, krydrete og tropisk i stilen, og med 17,6 gram restsukker som glir rett inn i et nokså friskt totalbilde. Matmatch? Spicy asiatisk. På Pjoltergeist i Oslo har man perfeksjonert møtet mellom mat og feinherb. Gå dit - bli glad!

RIESLINGFUNN

Seehof Riesling Trocken 2012
Rheinhessen, Tyskland
133,60 (årgangsendring)
Seehof lager prisgunstige enkeltvinmarksviner fra bl.a. Kirchspiel og Morstein. Delikate, konsentrerte og teksturmessige perler rett og slett, og litt slankere og mindre intens enn f.eks. kultvinene fra Keller. Denne er basisvinen derimot, en vin som står seg godt i den sterke konkurransen i dette prissegmentet. Aromatisk, dominert av hvite blomster og fersken. Helt fri for skarpe kanter, pent balansert og "mouthwatering" fruktighet preget av ananas og solmoden sitron. Godt kjøp - hyggelig nytt bekjentskap. Laks, sushi - god dag, hyggelig å få dele middagsbord med deg.

MYE SOUL. LITE PENGER.

Clos de l'Elu Les Petites Gorgées 2012
Loire, Frankrike
136,20 (årgangsendring)
Laget på sauvignon blanc, men atypisk i form av et langt "gulere" fruktbilde enn forventet. Epler dominerer, type nedfallsfrukt, samt et touch av honningmelon. Hint av cider gir spenst til en vin med myk munnfølelse. God alene, eller til å piffe opp drikkevalget til tirsdagsmiddagen. Mye karakter + lav pris = sjekk ut.

SKOLEBOKEKSEMPEL

Lomond Pincushion Sauvignon Blanc 2012
Cape Agulhas, Sør-Afrika
175,00 (NYHET)
Intens og umiskjennelig sauvignon blanc-duft som kombinerer pasjonsfrukt, stikkelsbær og grapefrukt som beskrevet i skoleboka. Frisk og fruktdrevet, med myk syre for rasen. Medium fyldig og sjarmerende, leskende grapefruktpreget finish. Vin fra kjølig og kystnært område, snaue to timer øst for Cape Town. Fin som aperitif eller til salater og andre "grønne retter".

SANCERRE-FUNN

Millet Sancerre 2012
Loire, Frankrike
194,00 (årgangsendring)
Seiler rett inn på toppen av favorittlista mi for Sancerre under 200-lappen! Markert krittpreget mineralitet på duft, med lekkert innslag av lime og grapefrukt. God munnvekt, konsentrert fruktighet og saltpreget mineralitet. Fast, med for typen nokså avrundet syrefriskhet. Strålende eksempler, og sikkerstikk for de som ikke digger de grønnere pyrazinvariantene. Har potensiale til å omvende de som ikke er så glad i sauvignon blanc. Aperitiff og allround sjømat.

"PUNCHING ABOVE ITS WEIGHT"

Lamy Bourgogne Blanc Les Chataigners 2011
Burgund, Frankrike
244,00 (NYHET)
Fra vinmarker rett ved St. Aubin kommer denne Rolls Royce-varianten av en regionalvin. Tiltalende duft med sitron og distinkt steinpreget mineralitet i front, diskret touch av eik danner bakteppe. Frisk inngang på smak, og vinen bygger seg gradvis opp i en harmonisk crescendo med smørtoner, moden sitrusfruktighet og lett fedmefull munnfølelse. Frisk, tørr og overraskende lang ettersmak. Et alvorlig godt kjøp!

SÅ SMAKSLØKENE DIRRER

Matassa Cuvee Marguerite 2012
Roussillon, Frankrike
244,90 (årgangsendring)
Gylden gul farge. Oksidativ, kompleks, eksotisk og intens duft. Du setter ikke denne i bås etter første date. Syrespenst og nerve av de sjeldne, balanserer på en knivsegg - og gjør det med glans og personlighet. Laaang finish, strukturert matvin av rang. 600 flasker tatt inn i første omgang. Bushwines av druene muscat, macabeo og viognier. Fottråkket. Naturvin. Praktfull.

VULKANSKE DRÅPER

Tenuta Fessina A'Puddara Etna Bianco 2011
Sicilia, Italia
255,00 (NYHET)
Harmonisk og relativt sjenerøs duft med svakt tropisk fruktkarakter, stein, blomster og hint av mandler. Silkemykt anslag, god friskhet og nerve gjennom hele smaksbildet. Tropisk fruktkjerne, supplert av et lite hint appelsin. Fast mineralkarakter i finish. Flott til sjømat med smaksrikt tilbehør.

SÆR OG SYREFRISK

Pyramid Valley Marlborough Semillon 2007
Marlborough, New Zealand
274,40
Ikke det første stedet du ville lett, om oppdraget var å hoste opp litt semillon til kveldsmaten. Intens duft preget av grønn sitrus, stikkelsbær og linoleum. Markant syrefriskhet som fungerer som smaksforsterker og for øvrig ikke levner tvil om hvem som har vært på besøk. Konsentrert. Sær. Kul. Og vil ha mat.

FORDI JEG HAR BURSDAG SNART

Vincent Girardin Chassagne Montrachet 1er Cru Clos de Cailleret 2010
Burgund, Frankrike
516,00 (NYHET)
Strålende årgang, med fruktintensitet og konsentrasjon til matche fatoppholdet på en forbilledlig måte. Moden sitrusfrukt og ferskt fatpreg dominerer nesen, noe urter i bakgrunnen. På smak er det kompleks, intens og med en heftig (men fortsatt litt undertrykt) konsentrasjon. Svakt saltpreget mineralitet. Hedonistisk karakter, og tar eierskap over munnen. Sitter lenge. Forsvarer prisen. Har du plass i kjelleren, så er dette noe å vurdere å legge der...

Psst! Nærmere 2.400 følger allerede Husets vin på Facebook. Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics