Kjøp boken min HER!

mars 11, 2014

Marsnyhetene: hvite høydepunkter!

Etter å ha latt i overkant av 300 viner hilse nærmere på smaksløkene i løpet av to hektiske uker med nyhetssmakinger, så er det noen viner som stikker seg ut som spesielt minneverdige.

Blant de hvite vinene har jeg plukket ut en gjeng favoritter, som alle som en evner å skape vinmagi på hver sin måte. Fra det utagerende til det sublime, det sære til det lett gjenkjennelige. Det er som kjent i bestillingsutvalget de virkelige vinskattene befinner seg, og her er et drøyt dusin av de:

RIESLING


KJENN BESØKELSESTIDEN
Wechsler Westhofen Riesling Trocken 2012
Rheinhessen, Tyskland
189,90 (NYHET)
Unge Katharina Wechsler har gått i lære hos ingen ringere enn Klaus Petter Keller, og det merkes. Nå tilbake på familiegården, og her tryller hun frem en imponerende presis landsbyvin. Høy friskhet som gir nerve og intensitet. Slank og spenstig med toner av blomster, steinpreget jordsmonn, sitron og grapefrukt. Forbløffende kvalitet for penga. 480 flasker ankommet landet, med mulighet for ytterligere 480. Disse går fort unna!

KNASENDE KIRCHSPIEL
Wechsler Kirchspiel Riesling Trocken 2012
Rheinhessen, Tyskland
229,90 (NYHET)
Har alt som vinen ovenfor har, bare enda mer intens og konsentrert sådan. Strammere og mer nerve og struktur, spiller mer på steinpreget mineralitet enn flørtete frukt. Jeg gjentar meg selv fra i sted - "forbløffende kvalitet for penga." Kun 480 flasker av denne årgangen. Løp. Og. Kjøp.

SMAKEN AV SOMMER
Würzburger Innere Leiste Riesling Erste Lage 2012
Franken, Tyskland
239,90 (NYHET)
Utpreget floral fremtoning, det dufter og smaker sommer rett og slett. Slank munnfølelse, samtidig full av delikate smaker. Lekker, uaggressiv syrefriskhet som bærebjelke. Allround sjømat. Økologisk / biodynamisk.
Hundrelapp ekstra? Stettener Stein GG Riesling 2012 (359,90) er mer kompleks, med dirrende intensitet, lang og konsentrert. Imponerende!


SAUVIGNON BLANC TIL BÅDE FANS OG TVILERE


SPILLER PÅ ANDRE STRENGER
Muster Sauvignon vom Opok 2010
Steiermark, Østerrike
199,90 (årgangsendring)
Opphold på store gamle fat har bidratt til å avrunde druens tidvis heftige aromatiske intensitet. Kompleks, utviklet og krydret fruktkarakter. Syrefriskt anslag, med smak av steinfrukt, stikkelsbær og varm jord. Smaksrik og fyldig utgang. Allrounder. Biodynamisk dyrket.

BRILJANT POUILLY FUMÉ
Chatellier Pouilly Fumé Argile à S 2012
Loire, Frankrike
189,90 (årgangsendring)
Raffinert og intens, med duft av pasjonsfrukt, stikkelsbær, røyk og flintstein. Konsentrert, med fast syrenerve gjennom det hele. Harmonisk allrounder til sjømat, og bestevenn med Chèvre. Strålende kjøp for å drikke nå, samtidig spennende å legge i kjelleren.

FLORAL SANCERRE
Vincent Pinard Sancerre Flores 2012
Loire, Frankrike
220,00 (NYHET)
Så blomsterpreget som du får en Sancerre (derav navnet Flores). Ren, delikat og elegant økologisk vin fra kalkholdig jordsmonn ved landsbyen Bué. Ren og gjennomført, med aroma av nevnte blomster, samt sitrus og hint stikkelsbær. Rundt anslag, gjennomført frisk uten det spisse syreattacket som druen ofte gir. Tipper akkurat over tohundregrensa, men det er greit. Sommerhitvarsel.

TAKE A WALK ON THE WILD SIDE
Greywacke Wild Sauvignon 2011
Marlborough, New Zealand
239,90 (årgangsendring)
Sugen på å utvide horisonten? Her er et stykk fatfermentert, heftig, fet og røykpreget sauvignon blanc. En vin som spiller mer på tekstur og konsentrasjon enn in your face ungt druepreg, som New Zealand ofte kjennetegnes av. Fedme og rikhet fra både fat og langt opphold på bunnfallet (11 måneder) balanseres av høy friskhet, og konsentrert fruktighet. En "vinmakervin". Test den til grillet lyst kjøtt.

ANYTHING BUT CHARDONNAY


JURA-JUBEL
Berthet-Bondet Cotes du Jura Chardonnay 2012
Jura, Frankrike
214,90 (NYHET)
Ytterligere en Jura-produsent er nå tilgjengelig i Norge, og hurra for det! Jeg digget den umiddelbart - frempå som en bergenser, med rik aroma av gule epler, nøtter, karamell, smør og sitronskall. Avrundet, med nokså fet munnfølelse og parerende friskhet. Krydrete, lang og småvarm finish. Utsøkt rik sak til retter med lyst kjøtt. 12 måneder på fat, hovedsaklig eldre.

LAG PÅ LAG
Audoin Marsannay Au Champs Salomon 2012
Burgund, Frankrike
274,90 (årgangsendring)
Verdt å snappe opp før prisene i Burgund går helt av skaftet. Sentralburgundkvalitet, til langt snillere pris. Forsiktig innledning, men bygger gradvis på med lag på lag av smaker - smørkaramell, sitron, krydder og stein. Ren og intens, konsentrert laaang finish. Enormt forførende og stimulerende, det ville være et overgrep mot smaksløkene å ikke invitere den på en "second date". Allround sjømat.

FINESSE. KORT OG GODT
Dexter Mornington Peninsula Chardonnay 2011
Mornington Peninsula, Australia
349,90 (NYHET)
Mersaultpreget på duft. Sitronzest og karamellisert sitron. Svært slank, til tross for den modne fruktkarakteren. Finesse og friskhet foran intensitet og kraft. Kun 12,5% alkohol. Allround sjømat. Anelse dyr?

UUTFORSKEDE LANDSKAP


DET ANDRE SPANIA
Vina de Martin Os Pasas 2011
Galicia, Spania
219,00 (NYHET)
"Earthy" og mineralsk preget duft, innslag av honning. Langt opphold på bunnfall gir fedme og kompleksitet. Lang saltpreget finish, med markert estragonsnert. Har kun sett innsiden av ståltanker. Frekk ny vinopplevelse!
Hundrelapp ekstra? Storebror Vina de Martin Escolma 2009 (329,00) er full av personlighet og karakter. Smaksrik og kompleks med voksaktige toner, krydder og steinfrukt. Spennende saker.

SMOOTH OPERATOR
Marco di Bertoli Grappoli del Grillo 2011
Sicilia, Italia
265,00 (årgangsendring)
Steinmineralsk, lett oksidativ og snarlik godsakene fra Jura. Marco di Bartoli lager frekk og kompleks vin med toner av appelsinskall og nøtter på smak. Smart fatbruk tilfører kompleksitet. En frisk og sexylubben smooth operator som går rett inn på handlelappen sammen med melk og brød. Drikker praktfullt.

KONSENTRASJON
Domaine des Roches Neuves Clos Romans 2012
Loire, Frankrike
439,00 (NYHET)
Konsentrert og dyp duft av epler, voks og blomster. Høy friskhet og fast fyldighet. Dirrende intensitet og gjennomgående nerve. Heftig, heftig, heftig. Lavsvolvet og ufiltrerte godsaker. Tåler sammenlikning med de hvasseste GG'er og burgundske cru'er.

Psst! Er du blant de ca 2.500 som allerede følger Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics