Kjøp boken min HER!

januar 22, 2016

Glassklart!


Øker virkelig de ulike vinglassene opplevelsen din, eller er dette bare nok et eksempel på «keiserens nye klær»?

SVARET ER ET UFORBEHOLDENT JA. Vel og merke til det første spørsmålet ovenfor. Åtte-ti ulike vinglass er riktignok overkill, men spesielt er egenskaper som riktig form og størrelse på glasset viktig for ikke å undertrykke vinen, samt unngå regelrette overgrep mot sanseapparatet ditt.

GLASSETS ARBEIDSOPPGAVE er egentlig enkelt. Det har siste etappen på oppgaven å formidle vinens beste egenskaper, hele veien fra vinmarken til din nese og munn. I all hovedsak er det innenfor fire områder at glasset på vinens vegne skal optimalisere din opplevelse. Det kanskje viktigste er hvordan glasset ivaretar aroma, nærmere sagt hvordan glasset «fanger» aroma og slipper dette løs på nesen din. Utover dette kan også glassets utforming påvirke hvordan du opplever vinens tekstur (vandig, kremete, silkepreget m.m.), balanse samt ettersmak.

FORMEN PÅ GLASSET ER AVGJØRENDE, og det er nettopp her mye av hemmeligheten ligger. Tulipanform er mantraet. Et glass som er bredest nesten nederst i bollen, og som smalner elegant inn på toppen, er det optimale for å fokusere aroma. Pass bare på at du ikke skjenker mer vin enn til det punktet hvor glasset er på det bredeste. Dette er nemlig det punktet hvor vinens overflate får størst areal, og dermed mer oksygenkontakt som hjelper til å slippe løs aromaene. I tillegg blir det enklere å snurre på glasset når det ikke er så fullt, slik at vi kan frigjøre mer aroma.

Eneste reelle unntaket fra den tradisjonelle tulipanformen er burgundglass, som har langt større bolle og er mer epleformet. Dette gir en ekstrem stor overflate for vinen å boltre seg i sammen med oksygenet, noe som lokker frem alle disse forførende delikate og komplekse aromaene som kan virke noe reserverte i utgangspunktet. Aromaer som ikke kommer til sin rett i trangere glass.

Hva du enn gjør, unngå de ofte nifst dyre, mer eller mindre traktformede glassene, som dessverre har vært tendensen blant tradisjonelle norske glassprodusenter i lang tid. Pyntegjenstander, ja kanskje, men de er uegnet til å drikke vin fra. Null aromaopplevelse får du fra disse. Null.

DET ER STØRRELSEN DET KOMMER AN PÅ, ikke hør på de som prøver å si noe annet. For ingen viner liker nemlig å bli tvunget inn i en trang sovepose av et glass. Tradisjonelt drikker man musserende- og hvitvin av mindre glass enn rødvin, dette fordi man vil unngå å sitte igjen med lunken vin mot slutten. Men for små glass hindrer samtidig vinen fra å dele sin aromatiske historie med deg, så tommelfingerregelen er egentlig at big is beautiful. Glassene kan nesten ikke bli for store, selv om store glass kanskje raskere avslører viner av lav kvalitet.

FARGE, STETT OG TYKKELSE er ikke uviktig, men kanskje litt underordnet form og størrelse. Fargede eller pregede glass kan forvirre synsinntrykket. En viktig sans spesielt ved profesjonell smaking, om enn kanskje ikke så kritisk for absolutt alle vindrikkere. Stett, bortsett fra at det ser pent ut, forhindrer skjemmende fingermerker på glasset, og ikke minst at hendene dine varmer opp vinen hvis du holder i bollen og ikke i stetten. Glassets tykkelse gir mer et estetisk inntrykk, enn at det er kritisk for smaksopplevelsen. Glass av høy kvalitet har gjerne tynnere glass, og bidrar til at vinen lander i munnen på en mer fokusert måte enn tykke, klumpete glass.

HVOR MANGE GLASS behøver jeg da? Godt spørsmål det i grunnen, og det er ingen tvil om at det finnes mange som gjerne vil tjene penger på at du skal investere i et arsenal med ulike vinglass. Det behøver du ikke. Men noen ulike glass kan du ha i samlingen sin uten frykt for å bli kalt glassreligiøs av den grunn. Universalglasset rommer gjerne 35-50 cl, og kan brukes til nærmest alt. Perfekt til omtrent alle hvitviner, god til musserende og langt på vei det meste av rødviner. Et større allround rødvinsglass skader heller ikke, da snakker vi 50-70 cl, og dette glasset fremhever bedre kraften til litt større og komplekse viner fra Bordeaux, Rioja, Rhône, Brunello etc. Vil du bygge ut leketøysettet litt, så vil de mer delikate og fruktige rødvinene laget på pinot noir (og ofte nebbiolo) m.fl., trives bedre i det store og mer epleformete burgundglasset (> 60 cl). Er du svak for søtviner og hetviner, så er tulipanformede glass i størrelse 20-30 cl velegnet for dette formålet. Sist, men ikke minst, musserende. Kjøp gjerne de slanke og festpregete coupe, men vær oppmerksom på at disse ikke yter vinen rettferdighet på aromafronten, og faktisk bombarderer nesen din med kullsyre om du drister deg til å stikke den ned til glasset. Privat bruker jeg universalglasset, men du kan også sjekke ut det nye, og litt større champagneglasset jeg har brukt i denne artikkelen.

RENGJØRING OG SKAPLUKT. Ja det forekommer, skaplukt altså. Rengjøring også håper jeg. Når det gjelder førstnevnte, så skal ikke glasset stå spesielt lenge innestengt i et skap, før skapet har satt en tydelig duft i vinglasset ditt. Stikk nesen ned og kjenn etter, du er regelrett heldig om den ikke møtes av en duft av treverk som står klar til å forstyrre hele flørten mellom vinen og nesen din. Trikset for å bøte på dette er enkelt: skyll glasset med ørlite vin fra flaska du har åpnet, det er mer effektivt enn vann fra springen.
Når det gjelder rengjøring så er meningene delte. Noen sverger til håndvask i glovarmt vann, omtrent uten bruk av såpe, med påfølgende håndtørking ved bruk av sykehuskluter innkjøpt fra butikker for medisinsk utstyr. Det finnes nemlig en risiko for at hvis man slenger vinglassene i oppvaskmaskinen, så kan fettrester fra gryta «smitte» over på glassene. Uten å gå nærmere inn på hvordan man enkelt unngår dette (stikkord: skyll fat og kasseroller godt og/eller vask disse i ulike omganger), så tilstår jeg glatt: Jeg er fullstendig liberal på dette området, jeg vasker mine glass i oppvaskmaskinen, og har aldri sett meg tilbake.

PRØV DEG FREM og lek litt med vin og glass. Skjenk samme vin i en kaffekopp eller melkeglass, et «uheldig» utformet vinglass og et glass liknende det jeg har beskrevet ovenfor (og som du ser på de følgende bildene). Har du ikke gjort det før, så står du ovenfor en fantastisk a-ha opplevelse og morsom liten smaks- og duftreise. Omtrent slik som jeg fikk lekt meg med disse glassene og 11 vinene.

Schug Carneros Pinot Noir 2013
California, USA. kr 289,90
Det store glasset «åpner opp» vinens aromaverden, og lokker frem mer rødbærsfrukt og et pent blomsterpreg til å komplettere fataromaene som dominerer i et smalere glass. Gjennomgående god friskhet til å matche den solmodne fruktigheten, fast og lett oljete munnfølelse med svak bitterhet og tørrhet fra fatet i finishen. Lang ettersmak. Flott til lyst kjøtt, gjerne med litt sopp som tilbehør. [smaksnotatet er knyttet til 2012-årgangen]

Giulia Negri Barolo La Tartufaia 2010
Piemonte, Italia. kr 375,00
Et hav av forskjell fra et smalt universalglass til denne «bollen»! En såkalt «feminin» barolo, med delikate røde frukttoner, kirsebær, tørkede roser og tørt, jordlig innslag med snev av røyk. Forskjellen er også merkbar på smak, mer «åpen» fra anslaget, før etterhvert de unge tanninene setter inn og sier fra hvor skapet skal stå. Slank og harmonisk. Klar nå hvis du lufter den litt, men også fint lagringsprosjekt de neste 8-10 årene. Et meget godt barolokjøp. Prøv til retter av storfe, lam eller vilt (med tiden).

Domaine Daniel Rion Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes 2009
Burgund, Frankrike. kr 369,90
Livlig og lekker, nydelig kombinasjon av skogbunn, lett toast fra fat og crunchy bærpreg - regelrett en aromatisk åpenbaring i det større glasset sammenliknet med et slankt standardglass. Syrlig og delikat fruktighet med oppstrammende effekt fra godt integrert fat. En flott pinot noir fra en sjenerøs og drikkevennlig årgang. Dekker smaksløksbehov fra alt mellom hvit fisk og lammefilet.

Drappier Grande Sendrée Brut 2005
Champagne, Frankrike. kr 429,90
Glasset fremhever elegansen, og tar vekk den tidvis aggressive kullsyren som kan herje litt med neseborene. Tydelig forskjell også på smak, eller rettere sagt tekstur - langt mer kremete og fyldig munnfølelse enn fra et smalt champagneglass. Sjenerøs i stilen, tiltalende kombinasjon av modne, røde epler og søtbakst. Snerten bitterhet i halen. Velegnet som aperitif eller til havets skatter.

Charles Heidsieck Brut Réserve
Champagne, Frankrike. kr 429,90
«Revitalisert» klassiker som kommer til sin rett i litt bredere glass. God syrefriskhet, kompleksitet og tiltalende kombinasjon av ungdommelig livlighet og moden eleganse. Fyller munnhulen med kremete, smaksrike bobler. Flott lengde, ypperlig allrounder.

Chateau Malartic Lagraviere 2006
Bordeaux, Frankrike. kr 469,90
En voksen bordeaux som er i en flott fase hvor den primære mørke fruktigheten fortsatt er høyst tilstede, samtidig som fatet begynner å trekke seg tilbake og gi plass til begynnende lagringsaromaer. Spennende, og langt mer nyansert i et større glass enn lite. Det lille glasset gir bare hjørnet på maleriet, mens det store viser hele bildet. Fin duft av solbær, svakt animalsk, noe nougat og sigarboks. Flott syre og fylde, sjenerøs frukt i en moderne stil. Store runde tanniner. Biffvin per se, ja eller til lammelåret så klart.

Chateau La Croizille 2008
Bordeaux, Frankrike. kr 399,90
Ung og fruktdrevet, med tydelig innslag av tre og grafitt, og noen grønne hint som kan skimtes i bakgrunnen. Som den forrige vinen, viser denne flere dimensjoner når den får mer tumleplass. Fløyelsaktig, dog fast tekstur, med relativt slepne tanniner. Den har nok uansett godt av et par år i kjelleren for «å komme mer rundt» og integrere fatet noe mere. Kjøttvin.

Niepoort Tawny 10 Years Old
Douro, Portugal. kr 179,90 (halvflaske)
Portvin med sin høye alkohol (19-20 prosent som regel) stiller andre krav til glasset. Rent bortsett fra at mektige søtviner gjerne inviterer til mindre, og færre munnfuller enn tørrere viner, så fokuserer også dette smale glasset aromaene bedre, samtidig som det holder alkoholpreget i sjakk. Opp på scenen kommer deilige aromaer av karamell, nøtter, tørket frukt. Fyldig og viskøs munnfølelse, med sødmefull frukt og lang nøttepreget finish. Rent så man gleder seg til jul, eller forresten, portvin er godt året rundt!

Schug Carneros Chardonnay 2013
California, USA. kr 289,90
Ambisiøs vin som tilføres kompleksitet fra opphold på fat. I trange glass kan fatet lett ta overhånd og undertrykke sitrus, eple og innslag tropiske frukter. Klassisk sexylubben munnfølelse, oljepreget, kraftig og kremete med frukt og fat i skjønn harmoni. En viss varme kan spores, men din indre hedonist digger nok dette. Guilty pleasure til rike sjømatretter eller kylling. [smaksnotatet er knyttet til 2012-årgangen]

Coppaia Chianti Colli Senesi 2013
Toscana, Italia. kr 145,00
Livlig ferskt ungt bærpreg, herlig i all sin enkelthet. Avkledd og usikker i større glass, sjarmerende og sexy i universalglasset. Flott, syrlig kirsebærpreg. Leskende og saftig fruktighet, med rampete og tørr snert i utgangen. Det enkle er ofte akkurat det man er ute etter. Bare å sette pizzadeigen, i dag er det fest!

Pieropan Soave Classico 2014
Veneto, Italia. kr 154,90
Floral og ferskenpreget hverdagsvin, som trives best noe smalere landskap. Den brede burgundbøtta stjeler litt av groove'n og anonymiserer noe av den umiddelbare sjarmen fra universalglasset. Et meget godt soavekjøp med myk, fin syre, fokusert fruktighet og fin fylde. Oppgraderer enhver tirsdag, gjerne sammen med fisk, salat, pasta eller kylling. [smaksnotatet er knyttet til 2013-årgangen]

[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 2-15 av Matmagasinet NORD]

------ 
Psst! Kan det friste med en maksimalt rabattert utgave av boken som gjør vinen bedre? Jeg mener selvsagt boken HUSETS VIN! Ja, tenkte meg det.. Kjøp den her for eksempel.

Psst2! Husets vin har rundet 4.600 følgere på Facebook. Men ser ingen grunn til å stoppe der! Plass til flere ombord - er du og vennene dine med på reisen?

Psst3! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst4! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics