Kjøp boken min HER!

august 03, 2014

Allsidige Alsace: Ut i naturen

[Øverst: Muenchberg ligger som et amfi og slikker morgensol. Nederst (t.v.): Vinmakerne. Nederst (t.h.) Snacks i vinmarken hører til]
Dag tre: Ut av messehallen og ut på heldags ekskursjon i vinmarken, nærmere bestemt i Grand Cru-vinmarken Muenchberg. I vakkert vær (men helt uten solkrem, ikke spør) skulle den 17,7 hektar store vinmarken besiktiges av en gjeng vinjournalister og 12 vinmakere som lager vin fra dette sørøstvendte amfiet av en vinmark.
Vinmarken består av vulkanske sedimenter blandet med sandstein, og er blant de eldste geologiske jordsmonnene i Alsace. Den har et unikt mikroklima, og er en av de varmeste Grand Cru-markene i regionen.

Mest kjente produsent er utvilsomt Domaine Ostertag. De har dyrket biodynamisk siden 1998, og er fortsatt kvalitetslokomotivet blant de ca 30 produsentene som produserer vin fra Muenchberg. I dag er det smått mystiske, filosofiske og gjennomført fascinerende André Ostertag som driver gården. Hans tilnærming til å lage vin er beundringsverdig (les mer her), og vinene hans er forførende og nokså vanskelige å sette i bås. For meg har de tatt litt tid å komme inn på, men når først smaksløkene fanges på kroken er vingleden stor. En rekke av vinene hans finnes på Vinmonopolet, og prislappen er ikke avskrekkende sammenliknet med andre store navn fra Alsace.

En smaking hos Domaine Ostertag som ikke kan karakteriseres som annet en magisk tar meg gjennom tre årtier av både hans Fronholz og Muenchberg Riesling. 1988, 1998 og 2008 av begge vinene står på menyen. Årgangene er nye utvalgt, 1988 fordi den er "my first interesting vintage", 1998 er den første som var sertifisert biodynamisk og 2008 enkelt og greit fordi den er "good". Og det er den, alle tre årgangene faktisk, for begge vinene. Kraftfulle 1998 som inneholder noe mer restsukker (14 g/L) enn de to øvrige er smakfulle, rike, kremete og dype mesterverk. 1988-erne har kommet langt, Fronholz ville jeg tatt nå, Muenchberg er også klar, men så konsentrert at den holder mange år til. Muenchberg 2008 er harmonisk, zesty og lekker med toner av kumquat og ingefær. Eier munnen. Fronhols 2008 er leskende, mineralsk og svakt krydret. Flotte viner.

Magien fortsetter ved at søtvinene Muenchberg Riesling Vendange Tardives 2007 (luftig med smak av appelsinmarmelade og honning, ren og frisk med 110 g/L restsukker) og Riesling Selection de Grain Nobles 1990 også åpnes. Sistnevnte er siste årgangen som er lagd av denne vinen, 550 liter totalt. Kompleks og konsentrert, lagringsvindu til evig tid. Wow.
[André Ostertag og vinene hans]

PS! Muenchberg handler imidlertid ikke bare om Ostertag, og andre Muenchberg-produsenter som tikket inn på radaren med lekre viner er (i tilfeldig rekkefølge):
  • Domaine Rene et Michel Koch: 2011 Riesling var parfymert og floral, sexylubben men fast. 2008 Riesling var mineraldrevet, slank og med modne sitrustoner, salt utgang. 2009 Pinot Gris kraftig og smaksrik, flytende cordfløyel og eksotisk fruktighet
  • Jean Marie Wassler som har laget crisp og mineralpreget riesling både i 2011 og 2012. Førstnevnte mer fersken- og blomsterpreget, mens 2012 er strammere og mer sitruspreget
  • Domaine Sohler som fortsatt har 2007- og 2008-årgangen for salg. Intense, strukturerte og konsentrerte viner
[Mannen og vinen: Øverst - Michel Koch. I midten - Gilbert Hassenforder. Nederst - Philippe Sohler]

Psst! Husets vin nærmer seg 3.000 følger på Facebook! Er du blant disse?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics