Kjøp boken min HER!

september 19, 2014

Australsk i glasset!

[Adelaide Hills, foto: Wine Australia]


Du har vel latt ”de nye” australske vinene fått sjansen til å hilse på smaksløkene dine?

DISSE HÅNDVERKSPRODUKTENE er nemlig i skuddet som aldri før, også her i Norge. Tidligere har disse australske håndverksvinene riktignok druknet i mengden blant fem-seks gigantiske kommersielle aktører, som fullstendig har dominert eksportmarkedet. Men de samme aktørene har også hatt monopol på vindrikkerens oppfatning av vinene fra «down under», og det kan vi ikke tillate oss lengre.

AUSTRALIA HAR LENGE VÆRT FANGET av egen kommersiell suksess, det kan ikke benektes. Vinene skulle følge den nøye utstuderte formelen til «sunshine in a bottle»; fullastet med umiddelbar og flørtende modent bærpreg, fyldig kropp og høy alkohol. Og ikke minst, med druenavnet tydelig plassert på en moderne etikett. Australerne sier nemlig nei takk til fransk fiksfakseri, hvor man må være professor i lokale vinlover for å forstå hva flasken faktisk inneholder. Og navnet klarer man jo ikke å uttale uansett. Den formidable australske kommersielle suksessen ble enkelt forklart med at «vi lager vinene som folk vil like, og ikke som franskmennene som lager viner som folk burde like».

ETTER HVERT har man sett at den skinnende salgsmedaljen også har en bakside. Vinfabrikker med utseende og størrelse som oljeraffinerier, og druematerialer «shippet inn» fra et område på størrelse med Europa. Alt dette for å lage homogene merkevareviner, diktert av nådeløse innkjøpere hos britiske supermarkeder som har kunder som skal betale minst mulig for sine intetsigende fruktbomber. Det ble rett og slett ikke plass til det personlige stemplet, mennesket bak vinen, romantikken, oppvekststedet, håndverket og den gode historien.

GRADVIS HAR PENDELEN SNUDD, og entusiastiske vinmakere og små vinhus får stadig mer oppmerksomhet også utenlands. Dette er produsenter som utnytter friheten den australske vinlovgivningen gir, uten den gamle verdens klamme tvangstrøye i form av vinlover og appellasjonsregler hugget i stein. De har ofte reist rundt og hentet inspirasjon i blant annet Frankrike, Italia og USA. Og gjerne forelsket seg i en friskere vinstil, med viner som passer til mat og ikke bare skapt for å bedøve sansene. De kjøligere vinområdene utnyttes nå i langt større grad til å lage for eksempel chardonnay med dirrende nerve, forførende og lettbent pinot noir, eller «crispy» syrah. I tillegg til en lang rekke frekke og originale blandingsviner.

NÅ STÅR DET HELDIGVIS IKKE LENGRE bare Wine of South Eastern Australia på etiketten, et område for øvrig så meningsløst stort at det kan sammenliknes med betegnelsen «vin fra Europa». Nå finner vi også stedegne viner fra relativt kjølige Adelaide Hills på alt fra syrah til sauvignon blanc. Eller elegant pinot noir og kjølig chardonnay fra Yarra Valley. Kanskje kommer du over en stram riesling fra Clare Valley eller en intens cabernet sauvignon fra McLaren Vale, da er det i så fall bare å hoppe ut i det.

TRENDEN ER KLAR, og anført av et knippe gode importører får vi stadig flere frekke saker å velge i mellom her til lands også. Deriblant disse elleve vinene som viser «det nye Australias» bredde i stilretning og pris.
[gammel vinstokk i Barossa Valley, foto: Wine Australia]

Luke Lambert Chardonnay 2012Yarra Valley (Victoria) | 271,10
Rebellen Luke Lambert utfordrer etablerte sannheter, og denne vinen er intet unntak. En vin som lister seg på tær både duft- og smaksmessig. Sitron, grønne epler og det mest forsiktige hint av gjærbakst. Etter noen minutter i glasset finnes det også antydning til chablisk sjømineralitet. Danser lett over smaksløkene med balanserende syrefriskhet. Beviser introvert styrke, og er selvskreven til delikate retter fra havet.
[notatet basert på 2011-årgangen, 2012 er et steg eller to opp kvalitetsmessig]


Spring Seed Forget-me-not Sauvignon Blanc Semillion 2012McLaren Vale (South Australia)| 169,90
Møt våren med sommerlig duft av nyslått gress, melon og et saftig lite eplekyss. Slank og leskende fruktighet med toner av stikkelsbær og lime. Frisk fra anslag til avslutning, med tiltalende og harmonisk søtmoden fruktsnert i utgangen. Moderate 12 % alkohol, og kan trygt tas frem som aperitiff, eller til salater, lett sjømat og kremet ost. Økologisk.

Some Young Punks Monsters, Monsters Attack! 2013Clare Valley (South Australia) | 200,00
Byr på duft av tropiske frukter, ananas i front, samt rieslingkarakteristisk petroleumsduft (eller nye gummistøvler om du vil). Høy syrefriskhet får tennene til å løpe i vann fra første sekund, fyldig midtpartiet preget av modne eksotiske frukter og en like markant syrefriskhet som løfter opp finishen. Halvtørr vin som er regelrett perfekt til spicy mat inspirert av fjerne Østens smaker. Lav alkohol (10,5 %) og et ”Monster Attack” jeg gjerne utsetter meg for flere ganger.

Logan Weemala Pinot Noir 2012Orange (New South Wales) | 159,90
Søte krydder, muskat og tydelig jordbærpreg dominerer i glasset. Saftig fruktighet, myk og rett på sak. Lett pepperpreget i en relativt fast utgang. Trivelig budsjettpinot som ikke krever mat for å glede, men trives fint sammen med lyst kjøtt, and og lette lammeretter.

Ngeringa Pinot Noir 2010Adelaide Hills (South Australia) | 269,90
Kompleks duft med røde bær, skogbunn og pikant krydret fatpreg. Fast og moden kirsebærpreget fruktighet, intelligent fatbruk bidrar med krydder og oppstammende struktur. Du er tilgitt om du blindt hadde plassert denne i Burgund. Smått tilbakeholden, og leker med smaksløkene ”ninja style”. Lyst kjøtt eller rødt kjøtt, begge funker. Soppsjy og rotfrukt er smart tilbehør. Biodynamisk dyrket.

Battle of Bosworth Cabernet Sauvignon 2011McLaren Vale (South Australia) | 219,90
Big is beautiful. Fullpakket av mørke bærtoner, godt supplert av toastet fatpreg. Smaksrik og konsentrert, fullstappet med solbær, bjørnebær, eukalyptus og fat. Fyldig med store ”runde” tanniner som ikke gjør en flue fortred, men som derimot fint rammer inn det grillete kjøttstykket som ligger på tallerkenen. Økologisk.

Sidewood Estate Shiraz 2012Adelaide Hills (South Australia) | 171,00
Livlig, utadvendt og intens duft av furunål, kjøttfulle moreller, grønne urter, krydder, sjokolade og mørke bær. En umiddelbar sjarmør som suger meg inn. Kjølig og mørkt bærpreg på smak, plenty av mokka, salt lakris og noe ”norsk barskog” på smak og fremtoning. Fyldig og med myke tanniner. Overhodet ikke diskret, tåler røff behandling med hensyn på mat – allround rødt kjøtt, gjerne grillet, gjerne spist i friluft. Ta med på hytta i stedet for kartongen.
[notatet er basert på 2011-årgangen, nylig erstattet av den bedre 2012-eren]


Ngeringa J.E Syrah 2010Adelaide Hills (South Australia) | 224,90
Floral og pepperpreget, og noe urter i en likevel relativt diskret nese. Behagelig tekstur, napper litt, men gjør det ømt. Salt, mineralsk fruktkarakter og en frisk morellpreget utgang. Myke tanniner, gjennomgående pent balansert. Til lam og storfe, med eller uten grillstriper.

Some Young Punks Passion Has Red Lips 2012McLaren Vale (South Australia) | 200,00
Laget på blandingen som australierne i sin tid ”oppfant”: cabernet sauvignon og shiraz. Krydrete duft, med mokka og solbærtoddy også høyst fremtredende. Fyldig, med rent og solmodent bærpreg. Potente, ”runde” tanniner som brer seg ut i munnen. Løssluppen vinglede, kysser gjerne lammekoteletter og entrecote. Uanstendig deilig![notatet er basert på 2012-årgangen]

Some Young Punks The Squid's Fist 2012Barossa (South Australia) | 225,00
Frekk blanding av shiraz og Toscanas stolthet, sangiovese. Og nettopp sistnevnte drue skinner i gjennom med søtsyrlig kirsebærpreg og et rustikt støvete jordsmonnpreg. Lubben og kjøttfull, samtidig saftig fruktighet. Frisk og tørr finish. Prøv den til grillmat eller heftige pizzaer.

Castagna Adams Rib The Red 2010Beechworth (Victoria), Australia | 311,10
Fascinerende og kompleks duft. Utvikler seg stadig vekk i glasset og er innom aromastasjonene kjølig kamfer, krekling, røde bær, ville urter, tørket frukt og blomster. I munnen føles den verken tynn eller tykk. Flott balansert med et kjølig urtepreget drag over det hele, samt en dæsj tapenade. Seriøst spennende vin laget på den høyst uvanlige blandingen av nebbiolo og syrah. Rødt kjøtt, hvitt kjøtt – det meste går. Men friske urter bør få være med på leken. Biodynamisk.

Psst! Har du mønstra på Husets vin på Facebook ennå? 2.900 er allerede ombord, men fortsatt godt med plass!

[Artikkelen tidligere publisert i utgave 2-14 av Matmagasinet NORD.]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics