Kjøp boken min HER!

august 05, 2015

Halvårsrapport - 10 diggeste viner hittil i 2015!

Skryteliste over de ti dyreste og mest prestisjetunge vinene drukket det første halvåret? Nix! Det blir for kjedelig. Poenger og terningkast? Selvsagt ikke. Hverken poeng eller terninger smaker spesielt godt i seg selv, og ved matbordet er de bare i veien.

Dette er derimot vinene som var praktfulle og absolutte innertiere i gjerningsøyeblikket - viner som fikk tiden til å stoppe opp noen sekunder, og meg til å tenke på at livet er ganske herlig i grunnen.

Premissene for å kvalifisere til lista: Vinene skal være kjøpt selv og drukket hjemme i godt selskap. Ingen viner fra pressesmakinger, tilsendte vareprøver eller fra restaurantbesøk kvalifiserer altså. Her kommer de, sortert etter kronologisk rekkefølge for når de ble åpnet og drukket.

Donkey and Goat Helluva Pinot Noir 2013 (259,00 - nå utsolgt dessverre)
fordi: Et utmerket eksempel på delikat, hviskende representant for kjærlighet og vennskap. Formidabel energi og tiltalende introvert styrke. Fløyelsmykt anslag, flott syre og saftig, transparent og kjølig fruktighet. En lett og luftig vin som spiller på det delikate uten å ofre et visst grep..

Royal Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2000 (265,00 for 50cl - kjøpt i 2007 på Gardermoen)
fordi: Søtvinen som hadde overvintret flere år i kjelleren dukket uplanlagt opp på et middagsselskap på hjemmebane. Imponerte ikke så voldsomt den første kvelden (kanskje fordi det var sent på kvelden?). Men halve flasken levde videre i kjøleskapet, og ble bare bedre og bedre over de to månedene den sto der. Magisk kompleksitet.

K. Wechsler Kirchspiel Riesling 2012 (253,90 - NB! Den langt mer syredrevne 2013-årgangen er i salg nå)
fordi: Den beviser at det ikke behøver stå GG på flaskehalsen for at vinen skal være i tipp topp-klasse. Strålende balansert vin med smaksautoritet. Dyktig vinmaker, fin årgang og god vinmark = suksess.

Fram Pinotage 2012 (ca 210,00 - kjøpt på vinsjappe i New York, våren 2015)
fordi: Et realt funn fra en spennende liten sørafrikansk vinmaker. En utforsker som snoker opp gode vinmarker, og lager flotte prisgunstige viner fra disse. Lykkes han? Ja! En pinotage helt i vater. Sjenerøs og strukturert, nydelig sødmefull frukt og smart eikebruk. Hyggelig prislapp. Store smil. (og ja, navnet "Fram" er inspirert av den båten du vet.)

Domaine Gauby La Roque Cotes Catalanes Blanc 2011 (kjøpt på salg for 299,80 - nå ute av sortimentet)
fordi: "Orange is the new black". Oransjevin som var sjeldent moreish - og flasken ble tømt på rekordtid. Crisp og floral med flott grep. Spennende aromaspill med lag på lag med gode smaker. Høy klasse!

Elio Altare Barolo Vigneto Arborina 2005 (ca 750,00 - kjøpt på besøk hos produsent)
fordi: Det viste seg at kombinasjonen "modernist" og sjenerøs årgang var til de grader midt i blinken. Altare er blant det ypperste innenfor modernistene i Barolo, og vinmarken Arborina er kjent for sine "feminine" aromatiske viner. Lagvis kompleksitet, struktur, stayerevne og konsentrasjon. Den "rundere" 2005-årgangen gir en viss størrelse og myk sjenerøsitet på det hele. Imponerende vin.

Stag's Leap Wine Cellars S.L.V. 2007 (ca 650,00 (etter 30% rabatt) - kjøpt hos produsenten)
fordi: Selv om jeg sparker meg selv litt i leggen for å ha åpnet flasken for tidlig, er det lett å forstå hvorfor California sopte gulvet med Bordeaux i "Judgment of Paris" i 1976. Dette er et praktfullt eksemplar for det delikate og dempede Napa Valley. Kompleksitet, behersket smaksrikhet, struktur og velintegrerte tanniner - praktfull vin fra en topp årgang. Kan/bør ligge lenge før den åpnes.

Yohan Lardy Moulin-à-Vent Les Michelons 2012 (179,90 - for tiden utsolgt dessverre)
fordi: Rett inn fra sidelinjen, mens jeg utforsket Beaujolais Cru, så dukket denne godbiten opp. Den reneste fruktighet du kan tenke deg, og akkurat passe tilmålt grep - polets billigste Beaujolais Cru attpåtil. Og for en rasende herlig vin - gone in 60 seconds. Et reglerett ran til 179,90 - digg nå, stayerevne på 3-5 år til. Ble en hit på husetsvin.com, og utsolgt på null komma svisj. NB! Nå tilbake i handelen, med den hakket hvassere 2013-årgangen. Løp og kjøp!

Springfield Méthode Ancienne Cabernet Sauvignon 2004 (335,00 - nå erstattet av den ferskere 2009-årgangen)
fordi: Rett og slett mindblowing. 11 år gammel sørafrikansk cabernet sauvignon som spiser Bordeaux til frokost, prisen tatt i betraktning. Helt praktfull nå - men frukten er fortsatt frisk og konsentrasjonen borger for et langt liv i horisontalen. 335,- for denne lagrete kvaliteten er rett og slett unik. Flott syre, slepne tanniner, sigarkasse, blyantspiss, kirsebær, solbær og begynnende animalske toner. Mmmm.

Les Vins Contés Poivre et Sel 2014 (189,00 - nå utsolgt dessverre)
fordi: Det er en vin som eier meg fra det øyeblikket jeg stikker nesen forsiktig bort til glasset. Forførende bestemt tas jeg i mot av deilig duftende pepper, blomster og grønne urter. Smaksløkene møtes først av et mykt, saftig fruktpreg. Deretter får de hilst på saltet også - som diskret bærer utgangen sammen med blåbær, jordbær og blomster. Alt dette mens deilige små knudrete tanniner fryder seg på tunga. Og med en leskende finish av det uimotståelig slaget blir det nærmest avhengighetsskapende. Ble også en hit på husetsvin.com, og utsolgt på null komma svisj.

Psst! Husets vin har passert 3.900 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen?

Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst3! Du abonnerer vel på nyhetsbrevet? Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hei.
Har og gauby sin vin liggende i kjelleren og er ikke spesielt kjent med viner av denne typen. Er det noe som kan/bør lagres eller bare å få åpnet så raskt som mulig ��??

Gunnar sa...

Det er ikke noe bør lagre, kan sikkert lagre. Jeg ville åpnet den nå, og drukket den på frukten. Men det er smak og behag selvsagt.

Anonym sa...

Da blir den nok drukket innen kort tid :)
Noen anbefalinger mtp matfølge eller om den er best alene?

Anonym sa...

Hei, henger meg på det med lagring selv om det ikke var helt tema for blogginnlegget. Kjøpte også noen Gaubyviner når du tipset om det. Ser at det brukes lite svovel, som vel ofte svekker lagringsmuligheter. Samtidig virker det som om de få som skriver om disse vinene har veldig langt lagringsperspektiv - Gauby selv angir "garde" på flere av vinene til 15-20-30 år på internettsiden. Er det forskjell på de røde og hvite Gauby lager mht. lagring? Mener nå de vinene som var på tilbud i mars.
Takk for fin blogg!

Gunnar sa...

Lav svovling må ikke nødvendigvis bety kortere langringspotensiale - og må sees i sammenheng med hele vinifikasjonsprosessen. Men ja, lav/intet tilsatt svovel stiller større krav til oppbevaring (temperatur spesielt) - og hvordan vinen har vært lagret i alle disitrbusjonsleddene er det vanskelig for oss forbrukere å ha full kontroll over.

Jeg kjøpte selv fire ulike av disse vinene. Tre røde og denne ene hvite (oransje). Det var definitivt flaskevariasjon. En rød var rimelig gåen/ulekker, men to andre var bra.

Jeg kan vanskelig se at disse blir bedre med utstrakt lagring (men det er også snakk om preferanser selvsagt, og jeg har heller ingen referanser på eldre viner fra Gauby). Basert på de flaskene jeg selv har åpnet, er dette "drikk nå".

Matfølge: jeg drakk den til sashimi av laks faktisk. Langt fra et åpenbart valg kan man si, men det funket absolutt fint det.

Anonym sa...

Vedr. lagring av rød Gauby: Prøvde en av de røde for en stund siden, hvor jeg sparte halve flasken til neste dag. Den var vesentlig mer balansert og svært elegant på dag nummer to :)
5 års perspektiv går nok helt fint, hvor mye lenger er for meg vanskelig å si....

Anonym sa...

Ang. Yohan Lardy Moulin-a-Vent Les Michelons, så kan jeg opplyse om at vinen igjen er på lager.
Denne gang i 2013 årgang :)

Gunnar sa...

Takk for tipset! Den må ha kommet inn i løpet av den siste uka :)

Morten sa...

Jeg er rimelig sikker på at La Jasse fra Gauby vil lagre og utvikle seg positivt i 20+ år. Enorm konsentrasjon og tetthet i frukten koblet med god syre og masse tette tanniner. Jeg har også lagret noen flase Coume Gineste (den hvit-hvite), men vet ikke hvor lenge jeg lagrer dem. Har vært årets hvitvin for meg så det er vanskelig å la de tre flaskene jeg har igjen ligge.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics