Kjøp boken min HER!

januar 19, 2016

Hvor lenge får den fly under radaren?

Domaine Guillot-Broux er overraskende lite "omsnakket" her til lands. Både blant vinelskerne som sverger til de mer klassiske vinene, men også blant de som trykker "naturvinen" til sitt bryst - hipstere eller ei. NB! Før vi går videre, det forekommer også overlapp blant disse leirene av vinelskere, mange kjører kombi - spesielt når vi snakker druen gamay. Likevel hører man aldri navnet Guillot-Broux nevnt i selskap med produsenter som Foillard, Sunier, Lapierre, Thevenet, Thivin og Thillardon. Paradokset er at når man spør disse samme beaujolaisprodusentene hvilke viner de selv drikker fra "North of the Wall" (altså Burgund), så er nettopp Guillot-Broux en gjenganger. Smak på den ironien - og ikke minst, smak på dagens vin!

Domaine Guillot-Broux Beaumont 2014 | Burgund, Frankrike | Byr på herlig syre som tar tak fra inngangen - og opptrer som vinens (hyggelige) dørvakt nærmest, frisk og inviterende. En saftig vin med en deilig dose pepper i svelget. Kombinasjonen sprelsk og crunchy rødbærsfrukt, et hint av lubb som opptrer midtveis, savoury syre, lett rufsete fløyelstanniner, og et herlig, herlig pepperdrag er særdeles digg. (Det skal sies at noen, la oss kalle personen "den bedre halvdel", mente at det var litt metalliske toner i ettersmaken. Andre, la oss kalle personen "den mindre bra halvdelen", er uenig i dette. Bedøm selv!) | 239,90

Domaine Guillot-Broux var forøvrig den første økologisk sertifiserte vingården i Burgund. Og denne familiedrevne vingården befinner seg helt sør i Burgund, nærmere bestemt i Mâcon. Det er en unik eiendom i den forstand at de alltid har drevet økologisk, allerede fra oppstarten på slutten av sytti-tallet. Dette fordi vinmarkene de kjøpte tilbake da, hadde ligget i brakk i mange tiår etter vinlusens (phylloxera) herjinger på begynnelsen av 1900-tallet. Nå eier de omlag 15 hektar dyrket vinmark , og disse markene er plantet 50/50 med grønne og blå druer (sistnevnte jevnt fordelt mellom gamay og pinot noir). I likhet med i vinmarkene er det også i kjelleren naturlig praksis som gjelder - det anvendes kun stedegen gjær, og svovelnivået er lavt (det tilsettes omlag 15 mg/l for de røde, og 50 mg/l for de hvite).

Gamay-vinene produseres etter burgundsk metode, altså avstilkning og tradisjonell gjæring - ingen karbonmasserasjon altså. Dette for å gi mer "earthy" og lagringsdyktige viner, i følge produsenten selv. Jeg besøkte forresten Guillot-Broux i juni 2015, mer om det her. PS! Selv om vinen går litt under radaren her til lands, så har den fått plass på vinlista til alltid aktuelle Gramercy Tavern i New York - i godt gamay-selskap med navn som Foillard, Lapierre, Yohan Lardy for å nevne noen.

------ 
Psst! Kan det friste med en maksimalt rabattert utgave av boken som gjør vinen bedre? Jeg mener selvsagt boken HUSETS VIN! Ja, tenkte meg det.. Kjøp den her for eksempel.

Psst2! Husets vin har rundet 4.600 følgere på Facebook. Men ser ingen grunn til å stoppe der! Plass til flere ombord - er du og vennene dine med på reisen?

Psst3! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst4! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics