Kjøp boken min HER!

mai 11, 2012

Nyheter i mai: Vårens nye bobler

En rekke nye musserende viner ble lansert nå i mai, i både basis- og bestillingsutvalget. Basisutvalget byr kanskje ikke på noen klassikere nødvendigvis, men vi finner uansett flere kandidater for en av de absolutt store månedene for musserende vin.

Glem nå bare ikke at - mai, eller ikke mai: bubbly er like godt alle 365 dager i året - ikke bare 17.mai og nyttårsaften. I år er vi attpåtil så heldige å ha 366 dager til dette formålet.

Korte notater fra et utvalg av vinene presentert på Vinmonopolets nyhetsmesse tidligere i måneden:

To i budsjettklassen (begge rosé)

For et par uker siden karakteriserte jeg spanjolen Soler - Jové Brut Rosé med disse ordene: "Krydret fruktighet, grov mousse og 100% balkongsertifisert. Sommerfestkandidat." Dette gjelder fortsatt. Enkel, og in your face sjarmerende fruktig - god friskhet holder det sammen. Rosé på den mørkere sida smaks- og fargemessig. Du finner den i en rekke butikker til kun 108,-. (82p)

Bois Mozé Cremant de Loire Brut Rosé 2008 er også sympatisk priset, 119,90 og representert i "alle" butikker. Frukdrevet den også, supplert med et "urtete" og lett grønt tilsnitt. Koldtbordsvennlig. Litt spesiell og uvant aromaprofil kanskje, men ingen skarpe kanter å mase om. (83p)

Høyere opp i pris (og kvalitet)

Barone Pizzini Franciacorta Rosè Brut 2008 er ny i basisutvalget. Da jeg smakte den fikk jeg umiddelbart assosiasjon til fenalår. Duften byr på blanding av kjeks, røde epler og hint av våt ull. Relativt slank fruktighet og en crisp og litt raff mousse. Fast utgang, tørr og mineralsk. Spennende kandidat til 17.mai-frokosten, men glem ikke fenalår og litt god skinke. 201,- kroner er ikke ublu. (87p)

Marc Hebrart Brut Rosé 1er Cru er også nykommer i basis. Fyldig mousse, avdempet fruktighet av bringebær og sitrus. Bitter finish, grapefrukt og blodappelsin. 59% Pinot Noir, resten Chardonnay. Aperitif og koldtbordskandidat. 279,90 er pent priset. (86p)

Wongraven Champagne Brut befinner seg i bestillingsutvalget (BU). 50% Chardonnay, supplert med like deler Pinot Noir og Pinot Meunier. Ren mineralsk nese, noe sitrus og gjærbakst. Frisk, med preg av sitrus og epleskall. Relativt heftig mousse. Fast, mineralsk finish. Økologisk (en sjeldenhet i Champagne). 309,90 er grei pris, men den er i et prissegment preget av hard konkurranse. Som aperitif eller til sjømat. (88p)

Barone Pizzini Franciacorta Brut Nature er også i BU. Mineralsk, ren og frisk. Noe nøytral kanskje, men har en tiltalende crispy og saltaktig finish. Null dosage. Smyger seg under 200-grensa med 10 øre. Aperitif og skalldyr. (85p)

Jean Milan Cuvée Nico Widerberg Brut. Innleder med tydelig gjærbakst på duft, sitrus og grønne epler melder seg på etterhvert. Elegant mousse, frisk finish og bra lengde. Tiltalende Champagne i budsjettklassen: 239,90 er prisen. Anvendelig. (86p)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics