Kjøp boken min HER!

mars 30, 2013

Duellen: Bordeaux 1998


Dagens duellanter er like gamle, og de kommer begge fra riktig fjonge adresser. Chateau Grand-Puy-Lacoste var for anledningen plukket ut for å forsvare Pauillacs ære, mens Chateau du Tertre var ute i samme ærend på Margauxs vegne. Lite å utsette på stamtavlen med andre ord, selv om førstnevnte nok var en knepen forhåndsfavoritt. Men ville prislappen og forventningene tynge?

1. runde - utseendet

Vinene føler hverandre på tennene. Nyanseforskjeller til tross - i praksis er det umulig å skille de.

2. runde - duften

Grand-Puy-Lacoste (GPL) har blitt varm i trøya etter første runde. Der hvor du Tertre (DT) er noe grovere med sine røykaktige fattoner og hint av grønnplante, er motstanderen mer delikat og sammensatt i uttrykket. GPL formelig danser rundt DT og prikker inn sine små forsiktige fulltreffere her og der. Tungen på vektskåla etter andre runde er kombinasjonen av solbær, grafitt/blyantspiss og litt støvete treverk.

3. runde – smaken

GPL viser klasse og avslutter styrkeprøven med noe i nærheten av en teknisk knock-out. Dette er ikke fordi at DT er en kjedelig middelmådighet - så langt der i fra. Jeg vil snarere karakterisere den som litt "vulgærdeilig" - noe grunnere, litt mer rufsete og firkantet, og mer grønn i uttrykket enn konkurrenten. GPL derimot fremviser pikante toner, bedre balanse og en mer fullendt tekstur. Der hvor altså DT er i overkant imøtekommende, er GPL vinen du ber ut på en andre date.

Deltakerne

Chateau Grand-Puy-Lacoste 1998
Pauillac, Bordeaux
763,20 (89p)
Et slott som mange samlere nå orienterer seg mot i enda større grad enn tidligere, særlig etter at idiotprisene for alvor begynte å ta av i Bordeaux. Mange vinglade må nå se seg om etter andre viner, da prisene på toppslottene er hinsides rekkevidde for oss uten saftige investeringsbudsjetter.

Den eminente bloggen Bordeaux Undiscovered karakteriserer vinene fra GPL som "...reputation for consistently making big, durable, full bodied Pauillacs which should be in a higher classification. These wines have a wonderful perfume of cinnamon, ripe redcurrants, blackberries,wood and tobacco. They are creamily smooth, age well and represent a top class Pauillac, regularly out performing their peers.". Rødt kjøtt, storvilt og lam er typiske følgesvenner – uten for mye dikkedarer på tilbehørssiden, det enkle er ofte det beste.

Chateau du Tertre 1998
Margaux, Bordeaux
428,10 (86p)
En slott som har vært mye opp og ned gjennom årene, men som høster stadig mer kred etter at nye eiere kom inn for 10-15 år siden. De er ofte relativt hyggelig priset som følge av denne historikken. Bordeaux Undiscovered sier om vinene "...rich in style, creamy and well balanced. They are aromatic and the bouquet is of chocolate, cherries, blackberries, smoke and plums.". Prøv den til retter av lam, for eksempel ribbe, koteletter eller lår.


Psst! Du følger vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics