Kjøp boken min HER!

april 25, 2014

Reise i glasset!

[Publisert i utgave 5-13 av Matmagasinet NORD.]

Er du lei av å manøvrere trygt inn i den samme nødhavna hver gang du er på polet? Hva sier du til å ta turen utenfor turisttråkket, inn på sideveiene og oppleve noen nye viner?

DEN BRITISKE VINGUDINNEN Jancis Robinson har kartlagt hele 1 368 ulike druesorter i sin murstein av et drueleksikon, «Wine Grapes». Allikevel er det mange av oss som trasker bort til den samme vinhylla ved hvert polbesøk. Der går turen gjerne bort til vinene som heter «passo ett eller annet», eller barbera for den saks skyld. Skal det slås på stortromma, er det gjerne kraftbassen og alkoholbomba, selveste amarone, som skal til pers.

Også i hvitvinsavdelingen regjerer det trygge valget over eventyrlysten, og sannsynligheten er stor for at riesling eller chablis er det som havner i handlekurven. La det være sagt; det er intet feil på spenstig og forførende riesling, eller sprakende, mineralsk chablis. Men det gir rett og slett ikke et variert «kosthold», og du frarøver deg selv muligheten til stadig nye vinopplevelser, og gode kombinasjoner ved kjøkkenbordet.

LA OSS DERFOR komme oss bort fra motorveien og inn på de snirklete og sjarmerende småveiene, veier som leder til viner vi ikke visste fantes. Her kan vi flørte litt med de herlig umoderne druene, eller de hippe og frekke godsakene som vinkelnerne allerede har omfavnet. Og når vi først nyter livet, hvorfor ikke svinge innom noen av de kjente områdene, men heller titte nærmere på «de andre vinene» herfra. Verden er full av gode viner som bare venter på din- og min oppdagelse, og blant disse har jeg denne gangen rettet kompasset mot følgende viner og områder.

BEKAA-DALEN I LIBANON har opplevd langt mer politiske og sikkerhetsmessige prøvelser i en årrekke enn hva noen burde utsettes for. Grensa til enda mer hardt prøvede Syria er ikke lengre unna enn at en eiendomsmegler ville kalt det et steinkast. Men i denne dalen lages det altså fantastiske viner, med den røde Chateau Musar som kultvinen over alle. Vi titter litt nærmere på den enda mer særegne hvitvinen som Musar lager.

ELSKET OG HATET, ja der har du den sørafrikanske druen pinotage i et nøtteskall. Hun er den søte, men rampete og lunefulle dattera til Burgunds diva, nemlig druen pinot noir. Faren er den grove avlshingsten cinsault, en drue som Eben Sadie, en av Sør-Afrikas mest respekterte vinmakere, beskriver som «en bror i fengsel - du kan elske ham, men ikke snakke høyt om ham».

ITALIA er et land med store regionale forskjeller, og Sør-Italia har alltid vært den fattige delen av dette langstrakte landet. Kanskje er det derfor de er så flinke til å få selv de enkleste råvarer til skinne? - Også når det gjelder vin, viser det seg. Ta regionen Campania for eksempel, med sine hvite druer fiano di avellino og greco du tufo som klarer å matche omtrent all mat, inkludert kjøtt. Og ikke minst den lagringsdyktige røde aglianico, «kjeftesmella» med sin vulkanske mineralitet og heftige tanniner - det er ikke uten grunn at den kalles «Barolo of the South». Og mens vi først er inne på vulkaner – langs åssidene til den sicilianske vulkanen Etna finner vi uttrykksfulle og elegante hvitviner laget på druen carricante, og røde viner av nerello mascalese, som kan minne om en blanding av superstjernene nebbiolo og pinot noir.

LENGER NORD I EUROPA finner vi Østerrike. Et land hvor de er flinke til å ta vare på sine egne druesorter, og ikke rykke disse ut til fordel for internasjonale kjendisdruer. Grüner Veltliner er den hvite stoltheten, men de har også tre lokale og karakterfulle røde druer som står godt til vårt nordiske kjøkken.

RIOJA, VENETO OG CÔTES DU RHÔNE. Hallo, det må da være gårdagens nyhet tenker du? Tja, si ikke det, Har du for eksempel prøvd de hvite vinene herfra?


NOEN NEVNT, og veldig mange, om ikke glemt, så rett og slett ikke plass til denne gang. Gi våre venner på Vinmonopolet en utfordring neste gang du er innom, det er overhengende risiko for at de også synes det er moro å la sikkerstikkene være i fred, og heller vise deg veien i jungelen av de spennende og ukjente vinene. Her er noen av disse godbitene:

Villa Diamante Vigna della Congregazione 2010
Campania, Italia
Kr 259,90.
Fra en småskalaprodusent som vi er heldige å ha relativt god tilgang til i Norge. En fortryllende vin med kompleks og tiltalende duft som ustanselig lokker nesen til glasset for å knekke koden for hvorfor man lar seg forføre. Jeg noterte meg både nektarin, grønne urter, litt honning og et udefinert steinpreg. Silkeaktig først, deretter fyldig midtparti og med smak av moden sitrusfrukt og svake kryddertoner. Smaker mye, uten å overdøve. Nydelig lengde og god friskhet. Dekker det meste fra kalv til hvit fisk.

Fontezoppa Verdicchio di Matelica 2012
Marche, Italia
Kr 124,90.
Umiddelbar sjarmør med duft av nyrevet sitronskall og et svakt hint av honning. Fyldig og «glossy» anslag, med en eksotisk og robust smak. Fin fasthet i denne allrounderen som like gjerne kan parres med kremete pastaretter som grillet sjømat. Av polets aller beste billige hvitviner.

Piccinin Montemagro 2011
Veneto, Italia
Kr 219,90.
Oransjevin (hvitvin laget som en rødvin, og som dermed gir litt tanniner), laget i en moderat oksidativ stil. Duften er en blanding av både sylfriske- og svært modne epler. Markert syrefriskhet fra start til mål. Ren og fokusert. Naturvin uten tilsatt svovel. En vin som passer fint i landskapet der hvor man ikke vet om hvitt eller rødt passer best, også småfrekk til harde oster som parmesan.

Baigorri White 2012
Rioja, Spania
Kr 189,90.
Pen duft med hvite blomster, honningmelon og markerte kryddertoner fra åtte måneder på franske fat. Fløyelsmyk og sexylubben munnfølelse. Krydret solmoden fruktighet på smak, og en moderat syre. Har du kylling, pesto og speltgryn (eller tilsvarende) for hånden, ja da er det bare å dra opp korka.

Eric Texier Adéle Côtes du Rhône 2012
Rhône, Frankrike
Kr 159,90.
Laget av druen clairette, som regnes som håpløst «umoderne» på hjemstedet sitt. Ufortjent, spør du meg. Duft av hermetisert pære og fersken, appelsinmarmelade og blomster. Saftig og fruktig i munnen, med markert appelsin- og grapefruktpreg. Medium fyldig, god friskhet, og et snev av grønne urter i finishen. Artig kamerat til matretter hvor du leker med litt søtlig sitrusfrukt i sausen.

Chateau Musar White 2005
Bekaa Valley, Libanon
Kr 269,90.
Eksotisk forlokkende, sensuell og kompleks. Aromatisk og velduftende miks av eplekake, honning og karamellisert sitron. Balansekunst i munnen, nydelig avstemt og akkurat passe syrefriskhet til å håndtere de varme og modne tonene. En «stopp opp og tenk-vin», med potens nok til å håndtere det meste på matbordet. Vågal? Test den til lutefisk eller grillet bacalao?

Setteporte Etna Rosso 2010
Sicilia, Italia
Kr 199,90.
Et klassisk eksempel som viser nærheten druen nerello mascalese har til pinot noir. Velduftende toner av godt modne jordbær, støttet av flott jordsmonnskarakter og et svakt animalsk hint. Medium fyldig og dominert av modne jordbær også på smak. Faste, men fløyelsaktige tanniner låner tankene litt i retning nebbiolo, Piemontes stolthet. God lengde. Åpenbart valg til lyst kjøtt, men også spennende kandidat til småviltet.

Lonardo Taurasi 2005
Campania, Italia
Kr 298,00.
Druen aglianico, eller «Barolo of the South» som den kalles, gir her en duft av kaffe, sorte kirsebær, mandler og dette karakteristiske vulkanske jordpreget. En stor og kraftfull vin som har kommet til en virkelig fin del av livet sitt. Muskuløs og rak i ryggen, med god friskhet som tilfører den spenst – minner mer om Jean Claude van Damme enn Arnold Schwarzenegger. Smaker nydelig nå, men kan lagres lenge om du har plass og tid. Til de seriøse kjøttstykkene, eller lammelåret for den saks skyld.

Southern Right Pinotage 2012
Walker Bay, Sør-Afrika
Kr 169,90.
Oppvokst i et kjølig klima langs kysten vest for Cape Town, i et landskap som ligner mer på Andøya enn Stellenbosch. Harmonisk krydret røykpreget duft av sursøte bær. Delikat tekstur og tiltalende smak av mokka og sursøte kirsebær. Frisk, og med silkeaktige tanniner. En anvendelig vin som med sin markerte bærfrukt og gode friskhet med hell kan matches til pizza, storvilt, and eller rustikke kjøttstykker fra grillen. (notatet basert på 2011-årgangen)

Domaine de Brau Pure Egiodola 2010
Languedoc-Roussillon, Frankrike
Kr 164,90.
Laget på den seriøst ukjente druen egiodola. Aromatisk med plenty moden av skogsbær, lakris og søte kryddertoner. Fyldig og fruktig, litt firkantet og rustikk med tanniner som sier i fra. Robust og rocka, prøv den til urtekrydret lammekjøtt, for eksempel lammeribbe. (notatet basert på 2010-årgangen)

Schönberger Burgenland Zweigelt 2012
Burgenland, Østerrike
Kr 151,90.
Møter nesen med den nydeligste ferske bærfrukt du kan tenke deg; kirsebær, hint av bjørnebær og blomsterpreget sortpepper (tellicherry pepper). Pikant friskhet, og et kjølig og syrlig bærpreg som munner ut i en tyttebærbitter finish. Mange sverger til barbera til ribba, mon tro om ikke dette kan være en frisk og frekk konkurrent? Ikke dum til kylling eller hvit fisk med saus/tilbehør som inviterer rødvin til bords.

Schönberger Mörbisch Blaufränkisch 2011
Burgenland, Østerrike
Kr 174,10.
Forsiktig og lavmælt, dette er ingen overivrig bergenser som skal selge deg noe. Diskret parfymert, med nedtonet bærpreg og innslag av estragon. Saftig og delikat med smak av friske blåbær, finkornete tanniner og snev av saltpreget mineralitet i finish. Elegant vin til lyst kjøtt, og nordisk mat med rene, friske smaker.

[Publisert i utgave 5-13 av Matmagasinet NORD.]

Psst! Gjør som over 2.500 andre allerede gjør, følg Husets vin på Facebook!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics