Kjøp boken min HER!

februar 12, 2011

Januarslippet - del II

Annenhver måned lanserer Vinmonopolet nye produkter i utvalget sitt. Fokusområdet for januar var "vin med tannin". Dette er nok langt fra porno for de fleste, mer om dette kan leses i denne tidligere artikkelen - om tilbøyeligheten likevel skulle være tilstede.

Utover disse tannintrollene (som er på langt nær så slemme som det kan høres ut som), lanseres det også en rekke produkter som er utenfor fokusområdet. Det var noen av disse vinene som ble pakket inn i aluminiumsfolie og skjenket på kveldens smaking hos Tibbling Vin.

I utgangspunktet sto 8 viner på programmet - men jammen ble det ikke dratt to stykk vinmakere opp av hatten før blindsmakingen startet. Vorspiel. Det liker alle. Selv når man spytter ut godsakene! Cedric Gravier fra Domaine la Suffrene i Bandol (Provence) hadde med sin rosèvin. Tyskamerikaneren Jan Kux kom likeså godt med en vin i hver hånd, hvitt og rødt.

Below are the votes from the Norwegian (one man) jury.

FLIGHT 0 - GJESTEARTISTENE

(0a) Domaine La Suffrene 2009, Bandol (Provence, Frankrike), 149,-
Lakserosa farge (30% av vinene har hatt 12-18 timer på skallet). Ingen tuttifrutti nese her, jordbær, melon og urter derimot.. Fin fylde, mindre syre enn de fleste, men langt fra emmen. Matvennlig (kylling, salat) men fin på egenhånd også.

(0b) Chateau La Grolet 2009, Cotes du Bourg (Bordeaux, Frankrike), 152,-
Medium intens fiolett farge. Svært ung fruktdrevet nese, ingen kompleksitet å snakke om - ikke så rart i og for seg, da tappet for ikke voldsomt lenge siden. Syren (og tanninene i og for seg) dominerer, fremstår alt for ung og uspennende for øyeblikket. Barnerov.

(0c) Timo Dienhart Blauschiefer Riesling Kabinett Feinherb 2009, Mosel (Tyskland), 155,-
Tropisk frukt, men også svakt skiferpreg i nesen. Medium fylde, søtlig intro, men fin syre som kicker inn etter hvert slik at det aldri blir emment. Vi grenser til halvtørt her, men vi snakker bra vin som er langt unna Liebfraumilchsølet!


FLIGHT 1 - DE HVITE


(1) Albino Armani Prosecco, Veneto (Italia), 120,-
Sprudlende fin aperitifkandidat, eller nedkjølingsvenn på balkongen når vårsola begynner varme litt. Den klassiske pæreduften til Prosecco byr seg frem - og leder tankene mot gode, gamle Piggelin! Vi beveger oss faretruende nær sukkertøypreg her, men fin syre berger oss inn. Om ikke verdens beste Prosecco, så klar anbefaling uansett - humørbobler dette.

bilde: gb.se
(2) Joseph Mallot Pouilly-Fumé le Chant de Vignes, Loire, (Frankrike), 155,-
Totalt forskjellig fra Piggelinen nettopp. Gylden farge og funkler fint i glasset. Flott mineralitet, som den røyken som kommer når du slå to steiner mot hverandre. Vegetalsk preg, og sitrus i bildet her også. Fin fylde og fet munnfølelse, vegetalsk, mineralitet også i munnen. God syre, sitter lenge. Hvitfisk med smørsaus, eller kamskjell og ditto tilbehør ville nok ikke nekte å dele matbord med denne. Meget bra kjøp.




FLIGHT 2 - DEN SPANSKE ARMADA
Viste seg å være en duell mellom Spanias mest plantete drue (den alkoholrike Garnacha), og den mest kjente druen, Tempranillo.


(3) Ars in Vitro Tempranillo 2007, Navarra (Spania), 111,-
Ispedd noe Merlot også. Rubinrød, fruktdrevet nese, med noget syntetisk rødsauspreg attåt. Setter ikke jorda i flammer akkurat. Sats på en god Joven fra Rioja heller.

(4) Artazuri Garnacha 2009, Navarra (Spania), 129,-
Fiolett, medium(-) intensitet. Skogsbærmix i nesen, krøkkebær og lakris. Varm søtlig frukt, plommer, tanniner dominerer i halen. Bedre om et år eller to. Ikke dårlig, men du finner bedre eksempler på Garnacha fra steder som Calatayud f.eks.


FLIGHT 3 - CABERNET FACE/OFF 
Cabernetkampen endte 0-0 dessverre, ingen målsjanser til noen av lagene, og ekstraomgangene avlyst.

(5) St. Magdalena Cabernet 2009, Alto-Adige (Italia), 155,-
Dette var en vin jeg hadde på min shortlist på forhånd - da det kommer en del spennende saker fra dette området. Så skuffelsen ble stor da det ble avslørt at nettopp denne var eieren av følgende smaksnotat: Funky fjøsnese (ble luftet bort greit dog), svette, grønntoner og kirsebær. I munnen nokså emmen og ufrisk, endimensjonal. Var tilbøyelig til å kalle den en billig chilener. Det skal nevnes at både Aperitif og Dagens Næringsliv scorer den nokså høyt.

(6) Jacob's Creek Reserve Cabernet Sauvignon 2008, Coonawarra (Australia), 138,-
Eucalyptusduft beyond vulgært i nesen. Varm frukt, mandeldråper og eucalyptus også i munnen. Tanniner som tørker ut en del i halen. Det kommer mye bedre saker fra Coonawarra enn det her, med mer subtilt eucalyptuspreg. Kjøp heller en eske After Eight.


FLIGHT 4 - LE GRAND FINALE 
foto: chapoutier.com
I likhet med VM-finalen 2006 var det Frankrike mot Italia på hver sin banehalvdel, selv om det denne gangen var hemmelig på forhånd. Men ville det bli samme dramatikk; straffespark, nedskalling, og kommentarer som "morra di...." -  eller ville en kunne forvente en mer dannet forestilling?
 
(7) Chapoutier Les Meysonniers, Crozes Hermitage (Rhone, Frankrike), 178,-
Lilla farge, medium intensitet. Tilbake på godsakene her! Ungdommelig frukt, svart pepper, mørke bær og nellikspiker. Typeriktig Syrah, om enn noe påvirket av eik for øyeblikket. Fin struktur, men overraskende myk likevel, saftig. Klar kjøpskandidat, og vil nyte et par år på ryggen.

foto: aperitif.no
(8) Begali Lorenzo Valpolicella Classico Ripasso Superiore 2008, Veneto (Italia), 140,-
Rubinrød med nokså vandig kant. Uventet kompleks duft av kirsebær, jordlig, fat, og hint av blomster. Myk, saftig, godt kirsebærpreg. Medium (-) fylde. Prisverdig Ripasso som drikker utmerket nå og de nærmeste tre-fire årene. Kjøpskandidat.


Mer om slippet kan leses på Vinmonopolets egne sider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics