Èn rockestjerne, avdeling black metal.
Åtte viner av topp kvalitet.
Denne kvelden i ærverdige Gamle Logen, var scenen satt for en aften i svært gode hender.
Ser du navnet Roagna på labelen på flaska kan du være trygg på at vinen holder høy kvalitet. Her er det ingen kjemikaler i vinmarkene, være seg sprøyting eller gjødsling - urtene som vokser mellom rankene kan du fint plukke opp og spise. Også i vinkjelleren holder man seg til tradisjonelle metoder - "I don't want my fingerprint in the wine, it should be an expression of the soil" sier Luca Roagna, femte generasjon vinbonde. En oppriktig og engasjert mann utover det vanlige.
foto: Roagna |
Nettopp dette med tradisjon, ekthet, umanipulert vin og respekt for naturen, trakk Wongraven frem som mye av årsaken til at Roagnas viner appellerer så mye til han. Dette i kontrast til andre vinbønder som kommer og banker på døra, ikledd månedrakt, og sier fra at nå bør man ta inn barna og klesvasken for i kveld skal vi spraye vinmarkene våre..
Wongravenvinene som ble lansert tidligere i år vil forøvrig etterfølges av nye blends årene som kommer - "verdens beste sommerjobb" som Wongraven så treffende kalte det!
foto: Francesco Rava |
foto: Francesco Rava |
Så over til arbeidet, åtte viner skulle jo smakes.
Langhe Bianco Solea 2006
249,90 (tilleggsutvalg)
Laget på 75% Chardonnay og 25% Nebbiolo. Som eneste produsent i Piemonte lager de altså hvitvin på druen vi normalt forbinder med Barolo. Og dette var godt. I nesen vibrerte det i aromaer av både pærer, gule plommer og epler, røyksnev og parfyme. Sexylubben munnfølelse, mineralsk finish. Artig bekjentskap og fin start på kvelden. (88p)
Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2009
149,90
Denne årgangen er laget på 65% Barbera og 35% Dolcetto. Druesammensettingen vil variere fra årgang til årgang. Svært innsmigrende nese, frukdrevet, ferske og søte røde bær. Frisk intro, høy syrlighet. Ikke så voldsomt lang kanskje. Jeg kjøper glatt at denne vil passe fint til tomatbaserte retter. Småporno label. (83p)
Wongraven Unione Barolo 2006
329,90
Roser, søt rød frukt, fennikel/lakris og fenalår på en relativt forsiktig nese. Sømløs i munnen, harmonisk, "myk" til typen. Kanskje noe lukket for øyeblikket? Tåler fint lagring, men drikker bra nå - gjerne etter noen timer på karaffel. Blandingen fremkom blindt, men det viste seg at alle tre fatene som endte opp i sluttproduktet kom fra samme vinmark, "La Rocca e la Pira" fra Castiglione Falletto. (87p)
Barolo Vigna Rionda 2005
399,90
Mer moden stil enn foregående, men så skiller jo både årgang og terroir seg også. Litt mer skog og fjøs her, mandler, kirsebær og en dæsj roseblad på toppen. I munnen søtere frukt enn ventet, konsentrert, fint integrerte tanniner, mer kraftfull enn forrige. Appellerte stort til meg. (92p)
Barbaresco Pajé 2004
394,-
Medium intens nese, blomstrete, søt tobakk, kirsebær. Parfymert og elegant. Fremstår fortsatt som en ungdom. Fyller munnen godt, relativt myke tanniner - men plenty av de, og en klart tilstedeværende syre. Drikkeklar, men ligger fint noen år til. (87p)
Barbaresco Asili 2005
529,90
Nokså ung og søt frukt i nesen her også, krøkkebær, fenalår, urter og tobakk henger også med. Myk, frisk, silkete tekstur, konsentrert og lang. Svært god nå, og flere år fremover. (92p)
Barbaresco Montefico 2004
529,90
Nokså transparent farge, murstein. Intens nese, parfymert, fjøs, mandler, og litt fenalår også her. Kraftige tanniner, laaang ettersmak. Viser lagringspreg, men solid fruktkonsentrasjon og tanniner å lagre på. Svært god vin. (92p)
Barbaresco Montefico 2005
529,90
Mer fruit forward enn '04. Innsmigrende nese preget av røde bær. Konsentrert, med ryggrad nok til å berge politiske parti på høyresida ut av eventuelle kniper. Drikkeklar, men tåler fint flere år. Med fare for å gjenta meg selv, god vin. Kanskje et par færre strenger å spille på enn den ett år eldre søstra? (90p)
Link til samleside over Roagnas viner på Vinmonopolet.
Produsentens hjemmeside.
2 kommentarer:
Takk for notater. Skulle gjerne vært på denne smakingen.
Spennende lesning. Har for tiden Wongravens viner hjemme til testing. Likte godt baroloen da den kom i fjor, men litt mer skeptisk på Langhe'n.
Legg inn en kommentar