Kjøp boken min HER!

mars 27, 2011

ViniFondberg - messe med spennende utfall

Importøren Fondberg arrangerte 22.mars vinmesse hvor et ikke ubetydelig antall produsenter var representert - ca 70 i tallet. Å da si at det var et solid antall viner tilgjengelig for smaking er selve definisjonen på understatement.

Kombinasjonen av et relativt lite lokale, mange folk, og det faktum at man ikke hadde mottatt pensumlista på forhånd - medførte at tilnærmingen ble nokså tilfeldig. Man praiet en produsent da sjansen bød seg, og tok det derfra.


Det viste seg å være en heldig strategi denne kvelden - til og med for en nøye planleggende strukturfascist. Gode kontakter ble knyttet, gode viner ble smakt, og man fikk møtt en "gammel kjenning".

De to høydepunktene opplevelsesmessig:

(1) Ste Michelle Wine Estates er en stor aktør som eier en rekke vinprodusenter i USA, hvorav Stag's Leap fra Napa Valley nok er å betrakte som flaggskipet. I tillegg har de også partnerskap internasjonalt, med f.eks. italienske Antinori og Villa Maria fra New Zealand.

En engasjert og svært amerikansk representant gjorde smakingen til en fabelaktig affære, og da vi fikk dryppet at Napa og Sonoma sto på programmet til sommeren ble fristende forslag umiddelbart lansert og dører åpnet... Spennende. 

Hva med vinene da? Jo, her var det noen flotte representanter fra US of A. Fra Stag's Leap (kjent fra The Judgement of Paris i 1976) kom det noen solide Cabernet'er, her foretrakk jeg faktisk Artemis ($55) foran enkeltvinmarksvinen Fay ($125).

Staten Washington byr på den imponerende Northstar Merlot 2006, kraftfull og kompleks sak. Washington er også hjemstedet til de mer kommersielle vinene fra Chateau Ste Michelle. Deres Syrah fremviser fin kombinasjon av krydder, kaffe og søt frukt - gamey notes skriver jeg i margen. Den er intet dumt kjøp til 155 spenn. En Cabernet Sauvignon fra samme produsent drar til med intens solbæraroma og tanniner så det holder. 300,- koster den.

(2) Bodegas Baigorri er en moderne produsent vi besøkte sommeren 2010. De lager flotte, fruktige og konsentrerte viner i en litt friskere stil enn det inntrykket mange gjerne har av Rioja (les: søte jordbær med søt vanilje). 

Dessverre er deres lekre Rosè ikke tilgjengelig i Norge. Derimot gir den unge, flotte og litt stramme Maceracion Carbonica 2009 utrolig mye vin for pengene (120,-).

Crianza 2006 byr på deilig frukt, krydder og fin struktur. Til prisen 160,- er det en seriøs kandidat til glass og ramme på favorittveggen.

Garnacha Old Vines 2008 er en konsentrert og flott rakker som vil koste deg 210,- på polet. De 92 poengene fra DN er ikke ufortjente.

Toppvinen Baigorri de Garage er heller ikke å finne på polet. 2000-utgaven var likevel tilgjengelig for smaking og fremviste en fruktkonsentrasjon og balanse det bare er å ta av seg hatten for. Imponert.

Les forøvrig Merete Bøs artikkel i DN hvor de tre vinene som finnes på Vinmonopolet får behørig skryt.


Øvrige funn:

Volnay 1er Cru Santenots-du-milieu 2008 fra Domaine Francois Mikulski fremsto som et interessant lagringsprosjekt. Lukket og reservert for øyeblikket, men kombinasjonen bra konsentrasjon og x-factor (som det så fint kalles på TV2) appellerer. 440,- koster den, og er tilgjengelig på spesialbestilling. 

Oddero fra La Morra i Piemonte stilte med en fin rekke av stramme Baroloer (standard, Villiero og Vigna Rionda). Alle disse kan, og bør ligge en god stund før de åpnes. Deres Barbera d'Alba 2008 har fått en dose eik som den i mine øyne håndterer helt fint, godt og forseggjort eksempel. 184,- på polet.

Tenute Piccini fra Toscana bør også trekkes frem, da deres Brunello di Montalcino fikk meg til å erkjenne at det er et neglisjert område jeg må prioritere høyere.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics