Jeg har nylig smak meg gjennom en håndfull viner fra det siste nyhetsslippet på polet (lanseringen andre helga i januar). Alle vinene naturlig nok utenfor selve fokusområdet, i og med at det var 'Whiskey' som hadde hovedrollen nå på starten av året.
Smakingen foregikk blindt, som vanlig prosedyre er på smakingene til Tibbling. Totalt sto det åtte viner på programmet, fordelt på tre flighter.
Flight 1: Chardonnays mange ansikter
Fruktsalaten
Casillero del Diablo 2011 (99,90), Leyda Valley, Chile
Fruktdrevet nese som gir fra seg moden sitron og gule epler innledningsvis. Etter noen minutter i glasset går duften noe mer i syntetisk retning av gelegodteri, samt snev av vaskemiddel á lá omo color. Fin frisk innledning på smak. Friskheten holder seg gjennom hele det fruktdrevne smaksbildet, og ebber ut i en relativt lang hale. Fin fylde midtveis. Ueiket og ukomplisert, forsvarer prisen. 80-82 poeng.
Klassiske mineraler
Billaud-Simon Chablis 1er Cru Vaillon 2008 (239,80), Burgund, Frankrike
Litt sky til å begynne med, og gir ikke fra seg så mye mer enn grønne epler. Noen minutter senere har det tittet frem tydelige mineralske toner; duften av sommerregn på varm stein glir svakt over i touch av våt ull og honning. Stor friskhet på smak, god fylde midtveis gjør at dette er langt fra anemisk. Mineralsk tørrhet i en syrefrisk finish. God vin som forsvarer prisen. 88-90 poeng.
Eikefest
Newton Johnson Chardonnay 2009 (239,40), Walker Bay, Sør-Afrika
Lukter av ananas inndrapert i et tykt lag med eik. Tungt drag av smørkaramell henger over det hele. Frisk smak av sitroner innleder, varmt midtparti hvor karamellene kommer tilbake. Toastede fat også fremtredende. Vil den etterhvert svelge unna noe av den dominerende eika, og komme mer rundt om noen år? Bra produsent, men denne når ikke helt opp for meg. For dyr. 82-84 poeng.
Flight 2: Rød potpurri
Gymsokker og hubba bubba
Gran Vieto Syrah 2011 (125,90), Aconcagua, Chile
Relativt intens nese av ung rødbærsfrukt, borderline tutti-frutti. Svakt hint av svette hjelper ikke. På smak ung frukt, med noe umodent stilkete preg. Enkel vin hvor det virker som at produsenten har forsøkt pushe druematerialet et stykke forbi potensialet sitt. Litt som hvordan fotballklubben Arsenal opptrer for tiden. Lykkes ikke, la stå i butikkhylla. 72-75 poeng.
One night stand
Christer Berens Ultimo di Primavola (130,-), Italia
Består av Primitivo fra Pugli, supplert ned en god porsjon Nero d'Avola og en liten dæsj Nerello Mascalese, begge fra Sicilia. Mørk krydret fruktighet på duft. Bjørnebærsyltetøy i en Primitivo-dominert nese. Rik og varm frukt i anslaget, bløt. Søtlig sjarm, men litt hul. Ikke en for "gode og onde dager". Du finner billigere alternativ i samme sjanger. 79-82 poeng.
Korrekt. Og litt kjedelig?
Collemassari Rigoleto 2009 (132,60), Toscana, Italia
Avdempet nese med aroma av syrlige røde bær og støvete grusvei. Anonym på smak, noe kirsebær finner vi dog. Unge tanniner, men de er ingen hissigpropper. Frisk finish. Best til mat, fra det italienske kjøkken. 80-81 poeng.
Flight 3: Spansk avslutning
Ung og frekk
Ebeia Roble 2010 (129,90), Ribera del Duero Spania
Førsteinntrykket var ikke allverden, innestengt preg med innslag av sluklukt er ikke det man ønsker. Dette luftes imidlertid bort etter noen minutter, og da kommer det sigende aroma av bl.a. modne solbær. God fruktighet på smak, plomme spesielt. Grei friskhet og unge, frekke tanniner som griper tak uten at det gjør vondt av den grunn. Best sammen med mat. Greit kjøp. 81-83 poeng.
På høyden?
Cune Gran Reserva 2000 (200,-), Rioja, Spania
Laget etter den tradisjonelle lesten i Rioja. Og det er godt utført. Tiltalende moden og sammensatt duft av sigarbox, tørket frukt, neglelakkfjerner og svakt hint av eucalyptus. Silkete munnfølelse innledningsvis, elegant midtparti. Lang og tørr fatpreget finish. Perfekt nå, vet ikke om det er så mye å lagre videre på. 2000 er forøvrig en årgang av det ordinære slaget. Moden vin til en god pris. 87-89 poeng.
PS! Normalt gir jeg poengene basert på peer group prinsippet. Kort oppsummert hvordan jeg forventer en bestemt type vin skal uttrykke seg sammenliknet med andre viner i samme sjanger (mer utfyllende informasjon om dette etterhvert). Men i og med at vinene smakes blindt uten noe forhåndsinformasjon om druetype, årgang, opprinnelse m.m. blir også poenggivningen noe mer generisk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar