Kjøp boken min HER!

juli 07, 2015

Sunier - eleganse og søskenkjærlighet

"Det jeg ønsker å se er tomme flasker på bordet - det betyr at folk liker vinen."

Julien Sunier er navnet. På mannen i den grønne t-skjorta. Følger du beaujolais tett så vet du kanskje hvem jeg snakker om. Hvis ikke, så kan det være greit å notere navnet bak øret eller på en praktisk app til smarttelefonen din. For disse vinene begynner omsider å ankomme disse breddegrader - og i likhet med annen god vin kommer den ikke i tusenvis av flasker, så det er lurt å være "på" nå som de ankommer.


"Jeg lager naturlig vin. Men presis vin. Jeg hater vinfeil som brett og acetat."

Mannen med det smittende gode humøret, rett fra levra-språket og det store engasjementet kommer opprinnelig fra Dijon i Burgund. I 2003 kom han til Beaujolais for å lage vinene på det høyeste kvalitetsnivået for det store vinhuset Mommessin. Fire år senere (i 2007) hoppet han av, kjøpte seg en bortgjemt gård høyt over Chiroubles - og driver nå økologisk på drøyt 6 hektar leid vinmark. Alt gjøres for hånd, og med alt så menes alt av arbeid. Hele året i gjennom, fra vinterstell til innhøsting - parsellene pløyes for hånd for å tilføre luft til jorda, samt stimulere mikrobiologisk liv.


"Alt er naturlig - vi lager vin fra druer. Ikke noe annet."

Metodene i kjelleren er som hos andre kvalitetsprodusenter i området: naturlig gjær, hele klaser som utsettes for tradisjonell "semi karbonmasserasjon" i 1-3 uker før de presses i en gammel vertikalpresse og gjæres ferdig. Deretter et halvt års tid på en kombinasjon av 10 år gamle fat (228 liters burgundfat) og store betongtanker. Ingen svovling underveis i prosessen, og kun 10 mg/L før tapping (opp til 20 mg i varmere årganger som i 2009).


"Økologisk er ikke noe nytt. Økologisk er slik man gjorde det før. Å lage kjemiske og industrielle viner er derimot nytt - og det er først de siste 50 årene at denne dritten har blitt lagd."

Rene ord for pengene. Og vinene til Julien Sunier har også en gjennomgående renhet ved seg - en tiltalende letthet og finesse som definerer husstilen. Delikate, balanserte, transparante og jordsmonnpregete, dette er ikke brøleviner. Produksjonen er ikke stor, og i 2014 ble det produsert moderate 36.000 flasker fordelt på tre ulike viner.
[Store bildet: Julien Suniers økologiske vinmark i Regnie. Oppe til høyre: Julien Sunier Fleurie 2009 - drikker nydelig nå. Nede til høyre: landsbyen Regnie med sine karakteristiske kirke med to spir, bildet tatt fra Antoines lille økologiske vinmark tett foran huset]

Regnie 2014 (nyhet på polet juli 2015 - kr 209,90): Kjærlighet ved første sniff. Klar rød frukt, elegant parfymert og gjennomført ren og delikat. Strålende vin, delikat som få. Beviser sammen med Charly Thevenet og lillebror Antoine at Regnie kan plasseres på listen over undervurderte Beaujolais Cru. Kanskje øverst?

Fleurie 2014 (kommer høsten 2015): Fra en isolert 2,2 hektar parsell, dermed ingen "kjemikalienaboer" rundt vinmarken. En nokså strukturert Fleurie, med blomsterpreget nokså nedtonet. Vinøs og forfriskende stil.

Morgon 2014 (kommer høsten 2015): Frukt fra tre ulike climats blandes sammen i en cuvée for å gi kompleksitet og dybde. Og han lykkes. Saftig mørkt bærpreg, frisk og strukturert som man venter fra en bra Morgon.

Fleurie 2009: Fra topp årgang. Solid frukt, fått den herlige litt ville animalske aromaen beaujolais får ved noe lagring. Strålende nå, mye å gå på.

Julien er for øvrig ikke den eneste i søskenflokken som har søkt vinlykken i Beaujolais. Lillebror Antoine (i den blå t-skjorta) lot telekom være telekom, takket for seg i Burgund, og kjøpte en liten vingård i Regnie. Han lager fire ulike cuveer (omtrent 20.000 flasker i året), og 2014 er hans første årgang - en kometkarriere virker være på trappene!

Morgon 2014 (kommer sannsynligvis på polet høsten 2015): Mørk og krydrete, hakket mer fruktdrevet kanskje enn brorens mer jordlige stil. Herlig morellpreg og flott grep.

Regnie 2014 (kommer sannsynligvis på polet høsten 2015): Antoine har noen virkelig solide parseller å jobbe med. Blant annet noen riktig gamle vinstokker på over 100 år i steinrikt jordsmonn preget av blå granitt (som i Cote du Py). Mørk, tett og kraftfull. Faste tanniner og solid munnvekt, en seriøst spennende lagringskandidat også.

Psst! Husets vin har passert 3.800 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen?

Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...

Psst3! Abonner på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Gunnar!

Pleier ikke fleurie vinene komme i november slippet hvert år og forsvinne ganske raskt?

-Eirik

Gunnar sa...

Hei Eirik,

Etter det jeg vet er dette første gang vinene til Julien Sunier er representert i Norge.
(med forbehold om at Fleurie har vært i spesialutvalget tidligere - dog nevnte hverken Julien selv, eller den norske importøren noe om det). Kan det være Fleurie fra en annen produsent du tenker på?

Anonym sa...

Ja da må det ha vært en annen produsent :) Gleder meg i alle fall til å prøve denne!

-Eirik

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics