Kjøp boken min HER!

På kjøkkenet

 

TERIYAKI LAKS


Denne retten kan på mange måter karakteriseres som fast food, men det avhenger av at du husker på å marinere fisken 4-6 timer før tilberedningen starter for fullt. Og marinaden tar deg ikke mer enn ca 5 minutter å lage.

Marinade:
3-4 cm fersk ingefær (evt. 2ts ingefærpulver)
4 ss japansk soyasaus (f.eks. Kikkoman)
1 dl ananassaft (rett fra frukten gir mest friskhet og føles mer riktig, men det er lov å jukse ved å ta lake fra hermetisk ananas)
2-3 fedd hvitløk (knuses og deles i to på langs, behøver ikke finhakkes)

400 gram laksefilet passer til to porsjoner og marineres i pose i kjøleskapet så lenge som du har tid, helst mer enn fire timer.

Ta ut fisken av kjøleskapet når middagstiden nærmer seg, og la den få temperere seg litt på kjøkkenbenken. Sett ovnen på 180 grader mens du gjør klart tilbehøret. Jeg serverer fisken gjerne med eggnudler og hurtigfreste grønnsaker.

Når det gjelder grønnsaker er dette en gylden anledning til å børste støv av den gode gamle kinakålen, ja nettopp, den som er like trendy som VHS. Sukkererter er også flott til og bidrar med crunchy tekstur. Kinakålen hakkes opp på lik måte som da du lagde taco på åtti-tallet, sukkerertene kan gjerne deles i to.

Nå er det på tide å sette fisken i ovnen. Jeg er allergisk mot overstekt laks, så ti minutter er nok for meg, spesielt hvis du anvender en såkalt back loin fra salma.

Grønnsakene freser du raskt i nøytral olje helt til kinakålen faller sammen, et dryss ingefær og pepper hører med. Eggnudlene tilberedes som angitt på pakken, oftest betyr dette et oppkok av vannet før nudlene legges oppi. Kasserollen tas av platen, og nudlene trekker så under lokk i et par minutter.

Om du ikke har åpnet en flaske riesling ennå, er tiden så absolutt inne! Det behøver ikke være en av de flotteste og strammeste mineralrike variantene. Velg heller en som byr på uttalt tropisk fruktighet. Dönnhoff Trocken er flott billigalternativ, eventuelt oppgrader med 40 kroner til en potent Battenfeld-Spanier Hohen-Sülzen.

Anrett nøyaktig slik du selv vil, men fisk gjerne fram noen tynne skiver syltet ingefær på toppen, det jazzer det hele opp.

PS! Marinaden er 100 prosent smashing til entrecôte også!
______________________________

SVINERIBBE

Svineribba er et nokså takknemlig stykke kjøtt med tanke på alle de ulike måter vi kan tilberede den på, og de krydderveier vi ønsker reise for å oppnå et himmelsk stykke kjøtt som smelter på tunga.

Jeg krydrer den gjerne 24 timer før den går i ovnen. Men jeg tror ikke noen ser rart på deg om du velger å gjøre dette to dager før i stedet. Beregn ca 500 gram per person, det burde holde - men blir den vellykket så er denne mengden nesten i grenseland..

 Dette stykket på ca 1.5kg har såvidt blitt introdusert
for krydderblandingen den skal masseres inn med.

 Og krydderblandingen ser slik ut,
etter en omgang i morteren.

 I denne blandingen inngår:
  • en god neve grov salt
  • 10g fennikelfrø
  • 10g hel nellik
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 1ss szechuanpepper
  • 1ts ingefær

 Etter at spa-behandlingen er utført,
vil ribbestykket se omtrent slik ut.

Deretter pakker du den inn i folie og lar den hvile litt. Etter massasje kommer litt hvile - som seg hør og bør på spa. Gjerne 24 timer i kjøleskapet, og gjerne ytterligere et døgn om du kan.

Når tiden kommer til å la den hilse på stekeovnen, er 190 grader et fint utgangspunkt. Enten i en ildfast form med aluminiumsfolie over, eller i god gammeldags leirgryte. Begge deler er praktisk. Men ikke glem at ribbestykket etterhvert har rukket å bli litt bortskjemt, og forventer nok en seng å ligge på i denne gryta. Derfor:

Kutt opp en fennikel i grove halvtykke skiver, ta med stilker og dusk. Laurbærblad, pepperkorn, løk, hvitløk og gulrøtter kan også slå følge om du har det for hånden. Skvett oppi et par desiliter vann i gryta, og legg deretter ribba oppå grønnsakene.Inn i ovnen med godsakene, hvor det skal få putre helt for seg selv i ca to timer. Nå kan du smake på vinen, ordne deg på håret eller forberede resten av tilbehøret.

Etter to timer tar du ribba ut og siler av kraften. Skru opp ovnen på 220 grader og gi kjøttstykket ytterligere 20 minutter, men nå uten lokk.

Mens dette foregår siler du av kraften og har den over i en kasserolle hvor du reduserer til ca halvparten. Tilsett 3ss soyasaus (kikkoman) og 2ss søt soyasaus (kecap manis). Smak til underveis, og ha gjerne honning og en lime for hånden for å justere på smaken i søtlig eller syrlig retning. La det hele koke litt inn slik at den blir semi sticky.

Nå har det sikkert gått 20 minutter, og svoren skal lokkes fram. Sett ovnen på grillen og skru opp temperaturen til 240 grader. Sett deg foran ovnen og overvåk utviklingen de neste 2-5 minuttene, fullt fokus anbefales - da det er kort vei fra suksess til fiasko. Som bonus får et fint show på kjøpet, i det du ser at svoren blåser seg opp og nærmest eksploderer inne i ovnen.

Ta ribben ut og la den hvile ca 10-20 minutter.
Skjær opp.

Happy days.

Godt tilbehør:
  • ovennevnte saus
  • klebrig ris, f.eks. Jasmin
  • mango salat (en stk mango, en bunt koriander, tre vårløk og en pakke sukkererter som sikrer crunchyness), en enkel dressing på limesaft og honning passer fint til
______________________________

2 kommentarer:

Blåbloggen sa...

Hei.

Flott oppskrift.

Jeg vil anbefale bygg gryn kokt i mild kyllingbuljong til denne retten. Smaker fortreffelig. I steden for ris.

Gunnar sa...


Takk for tipset Blåbloggen!

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics