Kjøp boken min HER!

april 08, 2011

Påskens anbefalinger - på flaske


aktuell destinasjon for påskeferien...
Det er snart påske, og tradisjonen tro vil avisleserne overøses med kartongvintester og overskrifter som "Denne vinen må DU drikke til påskelammet"...

Men hvorfor skal man egentlig drikke de presumptivt dårligste vinene i påska? Er det ikke meningen at man skal unne seg både god mat og god drikke? Man legger gjerne inn en ekstra time på kjøkkenet, og ekstra penger i god mat - men på vinfronten er det gjerne høyst ordinære pappsaker som avisene trekker frem når høytida nærmer seg.

Jeg slenger derfor inn noen egne anbefalinger til ulike formål, ingen kartong - kun flasker. Ikke spesielt dyre saker, men heller ikke grisebillig plonk, because you're worth it som våre venner i stashbransjen så pent sier det.

Hovedsaklig har jeg forsøkt holde meg til basisutvalget, men en og annen slenger fra bestillingsvarer er også med. Uansett, det tar under en uke fra bestilling er utført til varene er i butikken din. Så tiden er fortsatt på din side.

Artikkelen er akkurat passe lang, vi skal innom et par temaer - så fyll gjerne kaffekoppen først, for ekstra kos!

foto: Astrid Hals
Vi starter klassisk, med påskelammet. Rosmarin, hvitløk og alt "det vanlige" vi liker. Vi safer og stoler på ryggmargsrefleksen, den sier gjerne Bordeaux, Rioja eller Toscana. Piemonte er heller ikke feil, men da må du litt opp i pris kontra de tre andre - så de er utelatt her.

(i) Toscana; Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2006 - er en gammel traver fra basislistene. Kirsebær, fin jordlig touch og harmonisk fatpreg. God matvin, og innertier til lammet. 

(ii) Rioja; Baigorri Crianza 2006 - allerede her tar jeg en liten tur innom bestillingsutvalget, men med god grunn. 20 kroner billigere enn den forrige, deilig konsentrert frukt, fint krydderpreg og fin struktur ("ryggrad"). Det beste polet har å by på av Rioja i denne prisklassen for tida? 

(iii) Bordeaux; Chateau de Montahut 2008 - er også på de fleste pol, men kun partiutvalg, så den kan selge ut. Fint balansert matvin, sødmefylt frukt støttet av god friskhet og modne tanniner (kjøttets beste venn). Litt ung kanskje fortsatt, så la den gjerne lufte seg et par timer først.

Er du litt mer eventyrlysten, og pimper opp lammet med friskere smaker fra andre verdensdeler, f.eks. ingefær, hint av chili eller andre spennede krydder - kan det være lurt å se etter vin fra utenfor Europa også. Da er det vanskelig å komme utenom Sør-Afrika.

Cathedral Cellar Pinotage 2005 er et veldig godt kjøp til 140,-. Smårøff, men sødmefylt og fint slipte kanter. Med mindre du bor i Sandnes eller på Sotra, må du nok bestille denne også. Enten på vinmonopolet.no, eller i nærbutikken din.

Allroundvinen da, den som passer til alt? Ingenting passer til alt, men et par italienere passer til veldig mye. Barbera for eksempel, eller Ripassoviner. Barberaen er litt mer syredrevet og dekker alt "det lette" - fra hvit fisk, via pasta og pizza til lyst kjøtt. Ripassoen tar over stafettpinnen og loser det røde kjøttet vel i havn. Ofte er disse fine på egen hånd også.


(i) Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Bussia 2008 og Suoi Barbera d'Alba 2008 er begge vanskelig å komme utenom når man snakker rimelig Barbera, ca 130 for begge. Gode, friske kjøp begge, Suoi kanskje litt mer sødmefylt og avslappet på syren.

(ii) Begali Lorenzo Valpolicella Classico Ripasso Superiore 2008 har et irriterende langt navn - men er sympatisk priset, 140 kroner er et knallkjøp. Kirsebær, krydrete, floral, hint av fat. Myk, saftig flørt dette.

artisticphotos.co.uk
Påskefest! Liker du bobler sa du? Det må ikke bli dyrt, og det må ikke hete Champagne for å være godt. 

(i) Cava kan være riktig så bra. F.eks. vil en Mainegra Brut til 140 kroner øke livskvaliteten noen hakk, om enn kanskje ikke dagen derpå hvis du overdriver. 

(ii) Champagne, hvis du insisterer på edle franske dråper er E. Michel Extra Brut et knakende bra kjøp til 219,-.

PS! Se gjerne bloggen 'Gjør hverdagen til en fest' for inspirasjon til ulike oppskrifter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Suoi Barbera d'Alba 2008 passer utrolig godt til vilt. Vi hadde rådyrlår i går og Suoi var perfekt match. Bloggen gjør sin nytte :=)
God Påske.
mvh. Stian

Gunnar sa...

Så fint å høre :)

Fortsatt god påske!
Gunnar

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics