Passopisciaro 2008
(IGT Sicilia)
Etnas vimarker ligger ikke bare høyt over havet, og dermed litt nærmere himmelen. Det lages også en lang rekke flotte viner herfra. Spesielt gjelder dette druen Nerello Mascalese, ofte karakterisert som noe midt i mellom Pinot Noir fra Burgund og Piemontes Nebbiolo.
Dagens utvalgte, fra Passopisciaro, er en av disse svært imponerende vinene. Her kommer druematerialet fra 60-120 år gamle vinstokker på Etnas nordside.
Dagens utvalgte, fra Passopisciaro, er en av disse svært imponerende vinene. Her kommer druematerialet fra 60-120 år gamle vinstokker på Etnas nordside.
Rubinrød på farge med skjær av murstein, lett gjennomsiktig.
Nesen forfører og utfordrer på samme tid. Toner av røde bær, urter, steinaktig mineralitet, hint av lakris og svakt dryss av søtlig krydder. Man kan bli religiøs av mindre.
Mykt anslag, god friskhet og modne, matvennlige tanniner. Harmonisk - kraftfull og samtidig elegant, utrolig at denne faktisk har 15% alkohol. Danser i munnen. På alle måter en stor vin fra Etna.
Mike Bennie uttrykker det nokså lyrisk på australske Winefront:
You can almost taste the volcanic dirt in the earthiness and mineral depth of the wines and dusty, ashy tannins are a portal to the ancient lava flows that the grapes are grown on.
Eller kort og godt "jævlig god", som man sier der jeg kommer fra. (93/100)
Matfølge: Kalverull (involtini di vitello), lasagne, delikate lammeretter, gode kyllingretter. Eller nyt den som "kontemplasjonsvin".
Ikke på polet, men H.J. Hansen selger den for tida på tilbud til DKK 200,- (ordinærpris 350,-). De holder bl.a. til i kjelleren på Illum Bolighus i sentrum av København. Anbefales sterkt!
Produsent: Passopisciaro.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar