Kjøp boken min HER!

april 16, 2015

Tyskland. Ditt nærmeste vinland.

[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 5-14 av Matmagasinet NORD.]

Ikke bare er de regjerende verdensmestre i fotball, også i vinglasset byr de på godsaker i verdensklasse.

OK, SÅ FINNES DET en håndfull vinprodusenter av noenlunde kommersiell størrelse i både Sverige og Danmark. Men klima, og en tross alt kort erfaring med vinmaking, medfører at disse vinene fortsatt kan betraktes som dråper for spesielt interesserte. Det er liksom noe med kombinasjonen høye priser og moderat kvalitet som sjelden fører til stor interesse fra eksportmarkedene. For å finne vårt nærmeste vinland, er det derfor ingen annen utvei enn å krysse grensa til nasjonen som har gitt oss bayerøl, god fotball og skihoppere med langt krøllete hår og bart. Kompassnåla peker på Tyskland, der lager de nemlig kick ass-vin.

DRUEN RIESLING ER BÅDE KONGEN, OG DRONNINGEN av vinlandet Tyskland. Og vi nordmenn er faktisk verdensmestre i å drikke tysk vin av høy kvalitet, mens våre naboer i øst faktisk gjør det stikk motsatte. Statistikken mer enn antyder at trailerne dumper de uspennende og billige dråpene før de når Svinesund, og bringer de mer eksklusive lekkerbiskene hele veien frem til landet som er både furet og værbitt.

Potensialet og anvendeligheten til tysk riesling er omtrent uovertruffen. Og i likhet med våre jordbær elsker de en lang vekstsesong, slik at de kan akkumulere opp konsentrert fruktsødme til å matche den friske syren. Druen har vært på moten en god stund allerede her til lands, og støttet av senere års fokus på det «nye» nordiske kjøkkenet ser trenden ut til å stige fortsatt. Riesling er som tidligere nevnt sannsynligvis verdens mest anvendelige drue, og kommer i et utall ulike stilretninger – fra slanke, stramme, nervøse syrebomber til søte, tyktflytende og konsentrerte munnflørter. Og alt der i mellom selvsagt.

DER HVOR DET ER konger og dronninger, finner vi også prinsesser og prinser. Prinsessen på erten er uten tvil divadruen pinot noir (eller spätburgunder som de gjerne kaller den lokalt), som du sikkert husker fra forrige utgave. Dette er den røde prestisjedruen i Tyskland, og er egentlig uten skikkelige utfordrere til tronen, men støter du på høye og mørke dornfelder så er det også et artig bekjentskap. Prinsen i det tyske vineventyret heter silvaner, selv om kanskje weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris) og müller-thurgau nok vil føle seg tråkket på druesteinene av den påstanden. Floral og gjennomgående grønne toner av både frukt og urter i uttrykket, er silvaner et utmerket alternativ til riesling med sin noe mer medgjørlige syre.

VERDENS MEST FORVIRRENDE VINLOVER har de imidlertid klart å utvikle, denne gjengen som ellers er så ryddige og presise at det varmer de kalde hjertene til enhver strukturfetisjist. Og nøkkelen til denne vinloven ligger i sukkeret, nærmere bestemt sukkernivået i druene ved innhøstningen. Avhengig av «sukkertyngden» i druene, så vil kvalitetsvinene klassifiseres fra lavt til høyt sukkernivå som kabinett, spätlese, auslese, beerensauslese, eiswein og trockenbeerensauslese. For å kødde ekstra med oss vinkjøperne så kan de også finne på å lage en tørr vin ut fra druematerialet som ble høstet med høyt sukkernivå, for eksempel en auslese trocken.

Vi kan jo ikke alle være tyske vinlovsbyråkrater, men vi kommer langt med et par tommelfingerregler når vi står i butikken: (1) står det «trocken» på etiketten et eller annet sted, ja da er vinen tørr. Og (2), er alkoholnivået over 11 % kan du forvente at vinen er tørr, og jo lavere alkoholprosent, jo høyere sukkerinnhold vil vinen normalt ha.

NORDISK KJØKKEN + TYSK VIN = SANT. Og med druen riesling i sentrum er fenomenet tysk vin og mat en moderne global kjærlighetshistorie. De litt fyldigere utgavene er utmerket til kraftkost vi eksempelvis finner blant juleklassikerne pinnekjøtt og ribbe, eller grove pølser med surkål for den saks skyld. Toner vi rieslingen litt ned, kommer råvarer som skalldyr og fet fisk i spill, og lar vi det bli enda mer subtilt, så vips – sashimi til tjeneste. Skrur vi derimot volumet opp et hakk eller to på restsødmen, så kan det flørtes med eksotiske retter fra Østen. Drar vi opp sukkervolumet ytterligere er det patéer, blåmuggost og søte desserter som gjør seg gjeldende som partnere i munnhygge.

FRA MOSELS STUPBRATTE DALSIDER, hvor rieslingplantene nærmest klamrer seg fast i skiferen for ikke å falle ut i elva, til sørvendte Berg-Schlossberg som bader i sol dagen lang i Rheingau. Fra «pinot-riket» Baden som nyter mildt klima sør i Tyskland, til «de tusen åser» i Rheinhessen. Her, og mange flere steder trives de, de tyske vinplantene. Flotte viner lages, og ti av disse har fått plass på de følgende sidene. Sprell lekre saker for de vinglade, både søtmumser og syrejunkies.

Grans-Fassian Trittenheimer Apotheke Riesling Trocken Alte Reben 2011
Mosel, Tyskland. kr 269,90
Det er apoteket sitt det gitt. Mosel flommer over av artige vinmarksnavn som blant annet Doctor, Badstube og altså Apotheke. På blå resept fra denne vinmarken får vi mineraldrevet duft med blomster og et diskret volatilt innslag. Så slank og elegant som bare moselviner kan bli, samtidig sjeldent fast, med ertende mineralitet og sitron på smak. Definert munnfølelse, flott syre og full av personlighet. Skalldyr, fisk og lyst kjøtt trives i dette selskapet. Det gjør jeg også.

Anthony Hammond Pinot Noir 2010
Rheingau, Tyskland. kr 214,90
Ren og klokkeklar bærpreget neseflørt fra den tyske «garasjeprodusenten», med det ikke spesielt tyskklingende navnet Anthony Hammond. Flørten fortsetter på smak, nydelige bærtoner i anslaget, gjennomført slank, med kjølig og saftig, like fullt moden jordbærpreget fruktighet. Drikk alene, eller til svin, hvit fisk, pizza, pasta eller and.

May Kalkmineral Silvaner Kabinett Trocken 2013
Franken, Tyskland. kr 169,90
Dufter fersken, gule epler og blomster. Solmodent uttrykk, fruktdrevet. Du skal være kald innvendig for ikke finne glede i dette. Slank, med en snerten tekstur som «filmlegger» munnhulen. Fint syrespill og innslag av grønne urter og lett bitterhet i finishen. Allrounder, fin som aperitiff, til salater og sjømat. Kan bli riktig sexy sammen med sarte retter av kamskjell.

May Wellenkalk Silvaner Spätlese Trocken 2013
Franken, Tyskland. kr 189,90
Sitruspreget vin med flott underliggende kalkmineralitet og innslag av tropisk frukt og epler. God fylde og leskende fruktighet, med parfymert blomsterpreg i en lett bitter finish. Vinøs fremfor fruktdrevet. Halvfet fisk, gjerne fra flyndrefamilien må da være trivelig selskap? (notatet basert på 2012-årgangen)

Wongraven Morgenstern Riesling 2013
Pfalz, Tyskland. kr 159,90
En vin fra rockeren Sigurd Wongravens splitter nye tyske prosjekt, og med druemateriale fra respekterte von Winning er det absolutt intet å utsette på kvaliteten. Aromatisk og yppig ung ut av glasset, med grønne over- og undertoner. Gjennomført slank, med svært markert syrefriskhet hele veien fra vinen berører leppene og lenge etter den har forlatt munnhulen. Ikke for de syresarte kanskje, men er en gjennomført strukturert vin som får temmet syren med mat ved sin side. Fet fisk med eksotisk salat?

Paulinshof Riesling Kabinett Trocken von der Ley 2013
Mosel, Tyskland. kr 169,90
Flott parfymert duft, med tropisk sursøt fruktkarakter, ananas spesielt. Diskret i bakgrunnen, en antydning av petroleum som gir prikken over i-en. Mykt midtparti, god syre og konsentrasjon med saftig fruktpreg av grapefrukt, og hint av karamellisert sitron. Langhalet. Et strålende Mosel-kjøp som i matfatet opererer i et farvann som i hvert fall inneholder fet fisk, gjerne i form av sashimi. (notatet basert på 2012-årgangen)

Seehof Riesling Morstein Alte Reben 2013
Rheinhessen, Tyskland. kr 276,20
Konsentrert og moden fruktighet fra gamle vinstokker i den svært anerkjente marken Morstein. Fin kompleksitet som lokker nesen gjentatte ganger borti glasset i forsøket på å røpe hemmeligheten. Blomster, sitrusskall, fersken, epler, kalkpreget mineralitet og røyk rables ned på arket. Harmonisk og balansert, og mer lukket på smak enn duft. Toner av grapefrukt i en leskende lang, og fast utgang. Solid vinhåndverk, kanskje i en lukket fase nå. Strålende lagringskandidat for mellomlang sikt. Prøv den til skalldyr, fet fisk, eller sushi fra øverste hylle. (notatet basert på 2012-årgangen)

Siener Spätburgunder no 1 2010
Pfalz, Tyskland. kr 184,90
Utviklet frukt, krydder, treverk og noe underskog. Å finne så mye «old world» karakter i en pinot noir til godt under 200-lappen er en sensasjon i seg selv. Slank munnfølelse, med kjølig fruktighet og fint krydderdryss fra fatoppholdet, frisk og tørr finish. Et funn til lyst kjøtt, and og soppretter.

Schätzel Niersteiner Kabinett Riesling 2012
Rheinhessen, Tyskland. kr 226,80
Jordsmonnpreget og mineralsk duft med innslag av honning, grønne epler og sitron. Utrolig flott syre som bærer de 12 gram med restsukker på en forbilledlig måte. Til smaksrike retter som krever en (halvtørr) vin utenom det vanlige, også til myke oster som f.eks. chevre.

Grans-Fassian Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese 2010
Mosel, Tyskland. kr 259,90
«Jeg liker ikke søt vin jeg», klarer noen å lire av seg. Vel i så fall, vær forberedt på å konvertere. Denne søte utgaven fra «apoteket» nevnt tidligere lokker med sensuelle og eksotiske toner av ananas, supermoden fersken og liflige innslag av ingefær og honning. Konsentrert, viskøs og tindrende syrespill til å matche fruktsødmen. Nesten for nydelig til ikke å åpne umiddelbart, men har likefullt strålende lagringspotensiale. Magisk til blåmuggost, desserter med innslag av frukt og/eller karamell, eller rett og slett som en dessert i seg selv.

Psst! Husets vin nærmere seg 4.000 følgere på Facebook? Er du blant disse?

[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 5-14 av Matmagasinet NORD.]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics