Kjøp boken min HER!

april 21, 2015

Sju våte drømmer (vintrender i 2015)

Ja, jeg vet. Det å publisere trendsak a lá "topp-7 trender i 2015" nå i april - er omtrent like god timing som å lansere julemarsipanen i august. Denne type lister skal nemlig publiseres i starten av januar eller helt i slutten av desember, det er liksom opplest og vedtatt. Jeg har imidlertid valgt å elegant frita meg selv fra denne tvangstrøyen - og presenterer her noen trendtanker. Trikset er at jeg gjør "trendlisten" om til en kombinasjon av ønskeliste og en titt inn i krystallkulen - og da er vel det meste lov?

[1] Champagne gjennom hele måltidet - til alle rettene! Vinverdens kanskje aller mest anvendelige vin har alt som skal til for å guide oss gjennom, velkomstaperitiff, sjømat, kjøtt, ost og den søte finalen. Er vi litt liberale og inkluderer andre sprudlende godsaker som for eksempel franciacorta, trento DOC, og en søt leskende brachetto eller moscato til søtsakene, burde saken i hvert fall være grei - også for variasjonens skyld.Eksempel: I Mailly Grand Cru Blanc de Noirs Brut finner vi en real allrounder. Deilig som aperitif, frukt, fylde og fasthet til å ta oss gjennom både fisk/skalldyr og en delikat lammefilet for eksempel.

[2] Halvflasker! Flaskene som belønner både de utålmodige (da vinen utvikles noe raskere i flasker av mindre format) og de nysgjerrige (terskelen for å åpne en flaske reduseres). Topp for singelhusholdningene er det også. Utvalget i Norge er nokså skuffende, noe bedre over grensa faktisk. Kjære Vinmonopol, hva med å gjøre "halvflasker" til et fokusområde på et av de kommende polslippene?
Eksempel: Regelrett lekre Ferrari Rosé - snasne bobler på halvflaske.


[3] Savoie (Frankrike). Der hvor naboen Jura har blitt supertrendy og hipstervennlig de seneste årene, så hører vi fortsatt lite fra området litt lengre øst i landet. Pepperpreget, fast og saftig rødbærspreget mondeuse er virkelig noe man gjerne skulle sett mer av. Er det naturhypen som mangler?
Eksempel: Quencard lager en frekk utgave av mondeuse, prislappen på 179,90 er langt fra avskrekkende. På vei inn i hyllene igjen?


[4] Beaujolais Cru. Nei, Beaujolais er ikke bare halvgjæret Nouveau og banantyggisviner. Langt i fra! Toppnivået i området tilbyr nemlig et av Frankrikes aller siste underprisete områder. Ytterligere en fordel, er at med kun 10 Cru-vinmarker er vinmarksbildet i Beaujolais nokså oversiktlig - med viner som tidvis er forbløffende lagringsdyktige. Der hvor prispresset (og vanskelige årganger) har gjort Burgund langt på vei uaktuell for manges lommebøker, er fortsatt prisene lengre sør riktig så trivelige. Amerikanerne er allerede på ballen, og flere New York-restauranter og /-vinbutikker tar Beaujolais svært seriøst.
Eksempel: Blant ferske godbiter fra både Jean-Paul Brun, Grange Cochard og Foillard finner vi også Desvignes Morgon 2010. En pent utviklet og delikat, nedtonet godbit til kun 169,20. Chambolle'sk tilsnitt.


[5] Sør-Afrika. Det norske markedet har i lang tid vært et U-land med tanke på å fremvise "det nye" Sør-Afrika. Ja visst har vi hatt noen flotte viner representert her - fra for eksempel Mullineux, Eben Sadie, Reyneke og Kanonkop. Men det siste året har vi sett (og kommer til å få se) nye hete navn som Alheit, Testalonga og Rall. Dette er viner vi ikke finner i butikkene i Cape Town engang, men som vi nå får kjøpt til under 300-lappen i Norge. Partiene er selvsagt små, men ikke umulige å få tak i. Hvite blandingsviner, ofte med chenin blanc i førersetet er et sterkt kort. Uten at vi skal glemme frekke saker laget på syrah, grenache og cinsault. Og selvsagt pinotage da, som nå også finnes i saftige og friskere utgaver. Vi bader i godbiter fra småpartier fra unge, fremadstormende vinmakere som ikke er redd for å eksperimentere. Applaus!
Eksempel: Kultvinen Alheit Cartology 2013 - er vinen som får frem tårene i øynene på sørafrikanske vinkelnere (selvopplevd). En chenin blanc- og semillonblend det virkelig rocker av.


[6] Etna og Campania/Basilicata. Nå som nyrike kinesere og russere for alvor begynner å innta barolo, er det ikke dumt å kikke andre steder i Italia. Spennende substitutter finner vi i nærheten av vulkanene lengre sør - fra viner laget på nerello mascalese-druen på Etna (Sicilia), eller aglianico-viner fra Campania eller Basilicata. Kjøp nå, og legg i kjelleren mens prisen fortsatt er på den snille siden.
Eksempel: Prøv en eller tre av disse fra Taurasi. Spennende!


[7] Det blir aldri en trend, det garanterer jeg! Men en kandidat til verdens rareste (dog spennende) vin- og matkombinasjon er knusktørr pineau d'aunis og sjokoladekake/brownie. Det strider mot alle mat-/ og vinprinsipper, og dette er virkelig en nisje i nisjens nisje. Egentlig alt for rart til at man ville kommet på det selv, likefullt herlig frekt - og en fullstendig overraskende kombinasjon da jeg fikk det servert i Loire for noen måneder tilbake. Et bevis på at man skal prøve ting man egentlig ikke tror på. Den ville og syrlige, pepperpregete og lett tanniske vinen la seg som en syrlig bringebærsaus rundt den klissete kaken. Magisk!
Eksempel: Klink til med en Rouge Gorge 2012, eller se som om det finnes noe fra Jean-Pierre Robinot på polet.


Psst! Husets vin stormer videre mot 4.000 følgere på Facebook! Er du med?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics