Kjøp boken min HER!

mai 11, 2011

Maibobler - 11 sprudlende tips!

Mai. Måneden hvor anledningene står i kø for den alltid hyggelige lyden av champagnekorker som sprettes.

Men hvilken musserende vin skal man kjøpe i jungelen av sprudlende godsaker som smiler mot oss i polhyllene?

Svaret finner du under - jeg har satt sammen en nødhjelpspakke med 11 forslag, slik at du ikke går deg bort under leteaksjonen.

Prismessig er anbefalingene i intervallet 100-350 kr. De fleste vinene er å finne "overalt", men i ett tilfelle er det bestillingsvare det er snakk om.

Vinene presenteres pr land, med rosinen i pølsa - Champagne, helt til slutt.


Spania 

Cava er viden kjent for de fleste. Produksjonsmetoden er identisk som Champagne, men kravet til flaskelagring på bunnfallet er en del kortere - noe som ofte reduserer kompleksiteten og "dybden" i smaken. Store kvalitetsforskjeller finnes, med de to under vil jeg trygt anbefale.

Soler-Jové Brut Reserva koster kun 105,50 og er billigst i klassen. Den er relativt straight forward; frisk, med sitrus og eplepreg. Fin som aperitiff, på terrassen eller til tapas. I sin prisklasse står den frem som en klar vinner. Kupp.

Mainegra Brut har jeg tidligere skrevet om. Snarlik Champagne, og et lite steg opp kvalitetsmessig fra den foregående. Aroma av modne røde epler, gjærbakst og en fin steinaktig mineralitet. Fin fruktsødme. Koster 140,-. Et meget bra kjøp. 


Italia 
Hele tre representanter fra støvlelandet er representert på lista.

Rotari Talento Brut koster 130,- og er således også i den rimelige enden av skalaen. Laget på tradisjonell metode (som i Champagne). Fruktig, med fin friskhet. Ingen voldsom kompleksitet å snakke om, men gjør en meget god jobb som aperitif og til fingermaten. Bra budsjettalternativ.

Fra Italia får vi også Prosecco, den ultimate aperitif og balkongsprudler. Disse lages på Charmat metoden, det vil si at andregangsgjæringen foregår på tank og ikke i flaske. Det gjør de billigere å produsere, men samtidig mister man kompleksiteten og de subtile aromaene. For "rett frem" aromatiske druer funker dette derimot perfekt.

Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut er favoritten min. For 135,- pr flaske får du selve smaken på sommerhygge. Herlig pæreaktig preg, behøver overhodet ikke mat - men tåler fint fingermat à là skinke og melon. 

Albino Armani Prosecco. Smårart navn, men godt kjøp til 120,-. Også her er det pære som gjelder, kan minne litt om isen "Piggelin"... Vi beveger oss på grensen til sukkertøy her, men fin friskhet berger den over på rett side. Fin på balkongen. 


Sør-Afrika
Før vi avslutter i Frankrike må vi svinge innom den sørlige halvkule på veien, det er aldri dumt. 

Her smaker vi på Simonsig Brut 2009. Den koster 135,- og fremviser aroma av sitrus, røde epler og et hint av støvete mineralitet. Enkel og god aperitif. Vinen er nå lansert i basisutvalget etter noen år av/på i bestillingsutvalget. 


Frankrike
Foruten Champagne byr landet på musserende varianter fra flere andre områder, hvor de i regioner som Alsace, Burgund, Loire m.fl. lager sine egne musserende viner. 

En av disse er Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2008. For prisen av 143,- får du en sjarmerende og fruktig variant laget på røde druer. Moden epleduft, frisk syre og konsentrasjon nok til å akkompagnere litt kraftigere kost. Mer her.

Champagne. Endelig. Den ultimate festvinen for mange. Fire personlige favoritter presenteres under.

E.Michel Extra Brut er et kupp til 220,-. Dette er champagnen jeg kommer tilbake til gang på gang. At den ofte er utvalgt som "på glass-champagnen" på flere bra restauranter antyder også kuppotensiale. For denne slipper du betale en hundrings ekstra for markedsbudsjettet til et posh champagnehus. Grønne epler og sitrus dominerer aromabildet, litt ristet brød også. Delikat mousse. Frisk syre og en tørr mineralsk finish. Fin aperitiffkandidat, men flott også til skalldyr.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut koster deg 253,-. Ren, crispy, slank og mineralsk. Epler og sitrus fra start til mål. Svært matvennlig kompanjong for havets delikatesser.

Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive Extra Brut. Langt navn, lang fin ettersmak. Fruktig, med flott mineralitet og gjærbakst i skjønn harmoni. Sitrus. Elegant med creamy mousse. Matvennlig denne også, sjømat spesielt. 290,- blanke.

Billecart-Salmon Réserve Brut skiller seg fra de tre foreågende med at den også inneholder de røde champagnedruene. Fin kompleksitet, fyldig munnfølelse. Fruktig preg av røde modne epler, brøddeig og mineralsk. Koster 344,- men må bestilles da kun en håndfull butikker har denne i hyllene sine. Flott sak.

Husk! Glem ikke at resten av året passer minst like bra til å utforske denne stemningsskapende lyden av korker som spretter. Å åpne flasken er en anledning i seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics