[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 3-15 av Matmagasinet NORD.]
I jordbruksregionen Swartland har det foregått en kvalitetsrevolusjon de seneste årene. Og endelig har effekten av dette spredd seg til våre breddegrader.
«DET NYE» SØR-AFRIKA har hatt en rivende utvikling de siste tjue årene. Rent politisk selvsagt, med overgangen fra apartheid-regime til demokrati. Vinindustrien har også opplevd omveltninger i den samme perioden, og de måtte i realiteten nesten tilbake til start etter at den internasjonale boikotten av sørafrikanske varer ble opphevet i 1994. Etter en noe treig start, med virusbefengte vinmarker, umoderne utstyr og teknikker moden for utskiftning - så har viljen til å eksperimentere blitt grepet begjærlig. Grenser utfordres, og nye kjølige og velegnete områder beplantes. Dette står sørafrikanerne mer eller mindre fritt til å gjøre, uten «den gamle verdens» klamme tvangstrøye i form av vinlover og regionale regler hugget i stein.
EN DRØY TIMES kjøretur nord for Cape Town ligger regionen Swartland. En region som med sine utstrakte og bølgende kornmarker er kjent som Sør-Afrikas «brødkurv». Men det er også en region hvor vi finner noen av landets aller mest spektakulære (og eldste) vinmarker. Swartland har over lang tid vært dominert av store kooperativer og dertil lave priser, men det uutnyttede potensialet har etter hvert tiltrukket seg flere unge og engasjerte vinmakere. Dette er pionerer og vinmakere som ikke har hatt finansielle muskler til å starte opp sine egne vingårdsprosjekter i det godt etablerte Stellenbosch, det eksklusive Franschhoek eller i de nye kjølige områdene i Walker Bay.
«DE UAVHENGIGE» består av de mest kompromissløse av disse vinmakerne. Midt på 2000-tallet gikk om lag 25 vinprodusenter sammen, og opprettet sammenslutningen Swartland Independent. Det er en gjeng kvalitetsbevisste kolleger og konkurrenter som lever etter et manifest fundert på at vinene skal avspeile Swartlands eget DNA. Med navn som Eben Sadie, Adi Badenhorst, Craig Hawkins og Chris & Andrea Mullineux i spissen, har de omdannet Swartlands upersonlige bulkvin-image, til en adresse for viner med særpreg. «Strenge» vinkritikere i inn- og utland har allerede latt seg imponere over kvaliteten til de friske, rene og matvennlige vinene. Naturvinshipstere både med og uten skjegg, og opprullede bukser og luer, har også fått øynene opp for disse godsakene. Det er imidlertid ingen grunn til ikke å spre budskapet videre til flere vininteresserte.
ET MANIFEST. Denne gjengen av vinmakere er altså opptatt av å lage viner som skal gi et rotekte uttrykk for regionen Swartland. Og deres manifest består av sju verdier som de mener sikrer nettopp dette:
- En uavhengig vin kan utelukkende komme fra druer plantet i Swartland
- All vinifikasjon, kjellermodning og tapping skal også foregå i Swartland
- En uavhengig produsent skal tappe minst 80 prosent av vinen sin på egen etikett (under egen merkevare)
- Vinen skal være naturlig: altså kun villgjær, ingen tilsetning av syre, tanniner eller lignende. Den kan ikke klares ved bruk av kjemiske hjelpemidler, og teknologiske metoder for å fjerne alkohol etc. tillates ikke
- Kun druer som hører hjemme i Swartlands klima/jordsmonn tillates, hvorav minst 90 prosent av vinen må inneholde minst en av druene under (dette elementet revideres jevnlig, basert på nye erfaringer som tilegnes):
røde: syrah, mourvedre, grenache, carignan, cinsault, tinta barocca, pinotage
hvite: chenin blanc, grenache blanc, marsanne, roussanne, viognier, clairette, palomino, semillon - Maksimalt 25 prosent nye fat tillates, dette for å unngå å maskere frukten. Og fatene må være av europeisk avstamming
- Flaskene kan kun tappes i flasker med «burgund-form».
UAVHENGIG, I ÅNDEN. Denne naturlige, og «tilbake til røttene-tilnærmingen» har sakte men sikkert spredd seg til andre deler av Sør-Afrika. Selvsagt. Og heldigvis. Og det er heller ikke slik at ikke andre vinmakere i landet allerede arbeider etter tilsvarende prinsipper, på egen hånd. I Stellenbosch finner vi for eksempel vinbonden og hobbysurferen (surfing og vinmaking har generelt en høy korrelasjon i Sør-Afrika) Johan Reyneke. En mann som har drevet biodynamisk i omtrent ti år. Waterkloof er en annen produsent som jobber på tilsvarende måte, og som nå er på vei til å få sine vinmarker sertifisert som biodynamiske. Eksemplene på pionerer er mange, og vinene til noen av disse finner du på de neste sidene.
DET NESTE STORE? Et annet område som kommer med stormskritt er det kjølige, og nokså unge vinområdet langs South Coast. Her tryller små kvalitetsorienterte produsenter frem friske viner med klar og intens frukt. Hvite viner med chardonnay og sauvignon blanc trives spesielt godt, og Sør-Afrikas beste utgaver av pinot noir finner du også her. Syrah, pinotage og cabernet sauvignon av meget høy kvalitet er ytterligere eksempler på områdets potensial. Foreløpig er det kun en håndfull av disse vinene i Norge, men flere kommer nok. Frem til da, kos deg med disse 13 friske, transparante og matvennlige vinene.
Western Cape, Sør-Afrika. kr 237,70
Vinen som gir tårer i øynene til vinkelnerne på sørafrikanske restauranter - når du deler et glass fra flasken din med dem. Latterlig hyggelig pris i Norge for en vin som er på grensen til umulig å få tak i – både i hjemlandet og i Sør-Afrikas viktige high-end vinmarked i England. Subtil duft, og noe lufting hjelper definitivt for at den skal gi fra seg en kompleks aroma med innslag av eple, urter, stein, blomster og nøtter. Teksturen er magisk forførende, oljepreget og smålubben munnfølelse som balanseres av god syrefriskhet. Strålende lengde med innslag av saltpreget mineralitet. Mange detaljer i dette maleriet av en vin. PS! Ikke server for kald, magien starter ved ca 11 grader. Passer til gode råvarer fra sjøen, lyst kjøtt eller lykkelig kontemplasjon. UTSOLGT!
Swartland, Sør-Afrika. kr 249,00
Rund og sjenerøs stil med aroma av kaffe, mørke bær og røstet fatpreg. Fyldig, med avslepne tanniner og et mørkt bærpreg. Godt balansert og strukturert, med krydrete fruktighet som preger en lang ettersmak. Inviterer til en slurk til, og er deilig alene i all sin beherskete kraft. Se heller ikke bort fra at dette er innertier til de litt mer robuste lamme- og storfestykkene.
Swartland, Sør-Afrika. kr 284,90
Vinen har tilbrakt hele fire uker med skallkontakt (noe som ville vært svært lenge selv for en rødvin). Derav den litt mørkere tonen på farge. Det lille tåkepreget skyldes at vinen verken er filtrert eller klaret. Og det skal være slik. Duften preget av eple, syrlige pærer, gjær og blomster, og leder tankene mot håndverkssider og villgjær-øl. Kompleks, og utvikler seg stadig i glasset. Slank (kun 11,5 prosent alkohol) og crispy syrlighet gor nerve. Lang. En spennende vin som appellerer til de nysgjerrige. Passer til mennesker med åpent sinn, og er neppe ueffen til blåskjell eller pasta med havets skatter.
Swartland, Sør-Afrika. kr 284,90
I likhet med forrige vin er denne også signert Craig Hawkins - den unge vinmakeren som stadig tester grensene. Han er en real pioner i Sør-Afrikas vinverden, og sannsynligvis den som plukker druene tidligst. Denne banditten er laget på chenin blanc fra gamle frittstående bush wines plantet i 1927. Delikat og beskjeden vin på aromafronten, intet frontalangrep i det du kommer inn i rommet. Blomster og grønne epler, med et ørlite funky hint av pels under. En drivende lasersyre, presis og skarp – supplert av sitruspreget fruktighet. Nisjevin som sannsynligvis ikke scorer ekstrapoeng hos svigermor som liker det litt søtlig. Denne også med høyst moderate 11,5 prosent alkohol. Blåskjell?
Coastal Region, Sør-Afrika. kr 249,90
Kompleks og mangefasettert – med toner av honningvoks, blomster og steinfrukt. Varmt uttrykk og en gjennomført smaksrik kraftplugg – uten at det blir tungt på noe vis. En viss volatilitet (tenk neglelakkfjerner) tilfører pirrende villskap. Fyldig med god syre som parerer kraften. Grov fløyelsaktig tekstur. Mineraler og parfymert floralitet - tåler absolutt en støyt i matveien.
Swartland, Sør-Afrika. kr 169,90
Spontangjæret i betong og vinen ligger på bunnfallet frem til tapping. Imøtekommende duft – floral og vokspreget med noe varme i fruktbildet. Innslag steinpreget mineralitet. Fin friskhet som balanserer fløyelspreget og fylden. Budsjettutgaven av vinen ovenfor er absolutt vellykket. Bred appell, denne kan du kjøpe både til deg selv og mora di. Til lyst kjøtt og fisk.
Swartland, Sør-Afrika. kr 239,80
Modent duftuttrykk med gule epler, krydder, mandarin og honningkake. Fortryllende aroma som konstant lokker nesen bort til glasset. Lett kremete munnfølelse og gjennomført fast i fisken, god syre og med en viss varme fra alkoholen i finishen. Mineralsk og lang. Til litt kraftigere fiskeretter. (PS! Denne vinen er også naturlig tåkete på farge).
Western Cape, Sør-Afrika. kr 149,70
Nei det er ikke øynene dine, denne er også litt tåkete på farge – og det skal være sånn. Ufiltrert og uklaret godbit til småpenger dette, med en diskret duft med steinpreget mineralitet, noe sitron og hint av eple. Saftig, syrlig og leskende letthet. Den lave alkoholen (10,5 prosent) gjør det svært drikkevennlig, og velegnet også til litt lettere retter. Litt flyndre med kapersmør og denne? Utrolig hyggelig prislapp, og dette er et asyl du gjerne kan sperre meg inn på!
Western Cape, Sør-Afrika. kr 174,70
Ren og forførende bærpreget duft - plommer, varme krydder og noe blomster. Myk og saftig skogsbærmiks på smak, med noe røyk og mokkatoner. Flott balansert, og oppløftende strukturert avslutning. Moderate 12,5 prosent alkohol gjør det svært drikkevennlig. Og matvennlig - grillmat eller lyst kjøtt generelt. Et røverkjøp.
Stellenbosch, Sør-Afrika. kr 189,90
Sør-Afrika er et land med enorme kontraster. Selv om alle innbyggerne er grunnlovsfestet frie, er ressurser og reelle muligheter ekstremt skjevt fordelt, og de fleste lever under svært kummerlige forhold. Dette er et hyggelig unntak, hvor overskuddet fra denne vinen går uavkortet til gårdens hjørnestein – nemlig arbeiderne på Johan Reynekes vingård. Og til bygging av egne boliger og universitetsutdanning for barna. Vinen er klassisk bordeaux'esque i stilen - med solbær, paprika, kjølig urtepreg, noe treverk og et lett animalsk drag over det hele. Smårustikk i stilen. Særdeles biffvennlig med god munnvekt, plenty frukt og tørre (men ikke harde) tanniner og OK friskhet. Dette er lagringsvennlig vin til småpenger, og som drikker fortreffelig allerede nå.
Swartland, Sør-Afrika. kr 174,00
Pinotage slik du neppe har sett, eller smakt den før. Lys rubinrød farge, forførende og naturpreget duft av røde bær, blomster og bladverk. Saftig rødbærsfrukt på smak, flott syre og en markert bitterhet i finishen – en vinens svar på IPA nærmest.
Swartland, Sør-Afrika. kr 228,10
Navnet kommer av at fatlagringen faktisk foregår under vann! I elleve måneder ligger nemlig vintønnene nedsenket i en stor vanntank. Resultatet? En klokkeklar og ren fruktighet, gjennomført syrlig karakter med sin høye friskhet og finkornete tanniner. De som påstår at de tar denne blindt lyger. Til småvilt, lyst kjøtt eller fisk.
Western Cape, Sør-Afrika. kr 249,90
Har du som meg en aldri så liten fetisj for viner fra Nord-Rhône (Cornas spesielt), så vil du elske denne! Pepper og knitrende mineralitet, med innslag av lær, blomster, kirsebær og krekling. Gjennomført syrlig bærpreg med grovkornete tanniner. Smaken følger duften, og tilfører noen frekke animalske trekk. Tørr og lærpreget utgang. Lave 12,5 prosent alkohol. Viltvin per se, men også til storfe og lam.
-------
Psst! Husets vin har passert 3.900 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen?
Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
Psst3! Du abonnerer vel på nyhetsbrevet? Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?
Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
Psst3! Du abonnerer vel på nyhetsbrevet? Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?
-------
[Artikkelen er tidligere publisert i utgave 3-15 av Matmagasinet NORD.]
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar