Kjøp boken min HER!

november 23, 2015

Kjellerbesøk hos Domaine Guillot-Broux

"Beklager at jeg er sen", sier Emmanuel Guillot-Broux i det han ankommer 10 minutter for sent til vårt avtalte møte i kjelleren til Domaine Guillot-Broux. Helt i orden, sier jeg, og unngår elegant å gjøre oppmerksom på at jeg selv ankom kun ett minutt tidligere.

Emmanuels unnskylding er at gårdagens smaking strakk ut. Lenge. Og det er en unnskyldning som går rett hjem hos Husets vin. Apology accepted.

DOMAINE GUILLOT-BROUX er en familiedrevet vingård som holder til helt sør i Burgund, nærmere bestemt i Mâcon. Det er en unik eiendom i den forstand at de alltid har drevet økologisk, allerede fra oppstarten på slutten av sytti-tallet. Dette fordi vinmarkene de kjøpte den gang, hadde ligget i brakk i mange tiår etter vinlusens (phylloxera) herjinger på begynnelsen av 1900-tallet.

I DAG eier de omlag 15 hektar dyrket vinmark (til sammenlikning er en fotballbane 0,7 hektar), og disse markene er plantet 50/50 med grønne og blå druer. Dette store innslaget av blå druer er også unikt for Sør-Burgund, svært få produsenter har nemlig så stor andel av de blå druene pinot noir og gamay ute i markene sine. Blant de grønne druene er det i realiteten kun chardonnay det dreier seg om, bortsett fra et lite innslag muscat.

I likhet med i vinmarkene er det også i kjelleren naturlig praksis som gjelder. Vinene klares ikke, svovelnivået er lavt (det tilsettes omlag 15 mg/l for de røde, og 50 mg/l for de hvite), og det anvendes kun naturlig gjær.

STILMESSIG er vinene en pirrende blanding av smaksrike og sexylubne, med en spenstig syrefriskhet som kler den modne fruktigheten svært godt. Pose og sekk er ofte hyggelig!

Atten viner rakk vi smake oss gjennom i kjelleren denne søndags formiddagen i juni. Under finner du tre av vinene, viner du får kjøpt i Norge - en gjennomgående solid rekke viner det er lett å anbefale.

Guillot-Broux Mâcon Cruzilles Les Genièvrières 2013 | Nesten halve avlingen forsvant i hagl kun to dager før innhøstingen startet. Krydrete, og rikt tropisk fruktighet, noe smørpreg og gjennomgående en relativt fet vin. Flott syre og konsentrasjon løfter det hele opp til et riktig lekkert sluttinntrykk. Et inntrykk som inviterer til en slurk til. Best om 5-10 år i følge Emmanuel selv. | 219,00

Guillot-Broux Mâcon-Chardonnay les Combettes 2012 | Kompleks vin som er hakket opp fra den påfølgende 2013-årgangen. Snorrett syretråd gjennom hele smakskurven, tett frukt, snev urter (mot estragon/fennikel?) og aromatiske hint i retning stein. Lang og lekker. | 219,00

Guillot-Broux Mâcon-Cruzille Rouge Beaumont 2014 | Rødvin laget på druen gamay i kalkholdig jordsmonn. Krydret frukt med både røde og mørke bær inne i duftbildet, noe blomster og et dryss pepper likeså. Animalsk (ikke funky) undertone bidrar med kompleksitet. God konsentrasjon og en litt  fastere tanninstruktur enn de fleste vinene fra Beaujolais, laget på den samme druen. Flott syre. | 225,00

------
Psst! Husets vin har rundet 4.400 følgere på Facebook. Men stopper ikke der! Er du og vennene dine med på reisen? 

Psst2! Nå er endelig boka mi, "Husets vin. Senk skuldrene. Lær triksene" i handelen! Bestill den her! 

Psst3! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant? 

Psst4! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
------

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics