Kjøp boken min HER!

april 02, 2011

Polnyhetene i mars - the others

Dagens favoritt: Mainegra Brut
I likhet med januarslippet var nok ikke dette slippet noe som appellerte til de store massene. Èn årsak kan være er at (gode) viner fra Burgund sjeldent kommer billig, spesielt ikke de røde. En annen årsak er at den røde Pinot Noir fra kalde områder (som Burgund) nok er å betrakte som acquired taste. Dette slippet fikk vel heller ikke stående ovasjoner fra vinpressen har jeg inntrykk av.

Kveldens smaking derimot, handlet om "de andre vinene", de som ikke var en del av fokusområdet Burgund.

Tolv viner ble smakt blindt, og arrangør var som vanlig Tibbling Vin. En perfekt arena for å få smakt nye viner.


Mainegra Brut
Cava, Spania
140,-
Duft av modne epler, røde og gule. Gjærbakst også fremtrende. Munnen følger nesen med fin mineralsk halesnert. Ikke supercrisp, men frisk nok. Kanskje litt småaggro mousse? Snarlik Champagne, og fremstår som et meget godt valg i budsjettklassen dette. Velegnet både som aperitif og til mat; tapas f.eks. Bra kjøp.

Domaine de Pellehaut Harmonie de Gascogne 2010
Cotes de Gascogne, Frankrike
98,-
Navnet antyder harmoni, men jeg er ikke helt enig i det. Blekgrønn farge. Intens nese av solbærblad og tomatstilk. Frisk i munnen, men smaker vel mye grønt det her. Outrert, og fremstår nesten like ekte som Great Garlic Girls.

Foscarin Slavinus Soave Superiore Classico 2009 
Veneto, Italia
185,-
Nokså overprisa sak fra Soave som dufter mest av karameller og gamle epler. Syre hele veien, litt blomster i finish - men lite frukt der under all staffasjen. Ingen vinner her i gården. 

Cuma Torrontès Organic 2010 
Cafayette Valley, Argentina
103,-
Heldigvis er den organisk dyrket, slik at miljøet ikke har blitt unødvendig belastet. Voldsomt aromatisk og blomstrete, hermetisk fersken og vaskemiddel. Smaker også litt såpe, med en bitter finish. Nix!

Bonterra Chardonnay 2008
California, USA
151,-
Mye karamell på duft, popcorn, og litt hermetisk. Smaksrik sak, popcornpreg i munnen også, sitrontoner og fin lengde. Om stål-Chablis er det eneste du drikker, så liker du neppe denne. Men det er en grei kommersiell amerikaner dette.

Bonterra Chardonnay 2009 
California, USA
151,-
Nokså lik på nesen som foregående, men mangler (heldigvis) hermetikkpreget. Litt grønnere og tydeligere frukttoner, friskere, mer fruktdrevet - men eik nok til hele familien her også. Hakket hvassere enn '08 i min bok.

Taki No Sui Junmai Namachozo Genshu
sake, Argentina
300,-
Heimbrent og bitre mandler på duft. Smaken ikke voldsomt mye bedre. Sake er ikke min greie. 

Etnico Cabernet Sauvignon Carmenere Reserva 2010
Colchagua, Chile
364,- (BiB, 3 liter)
Beviser at uttrykket 'reserva' ikke gir noen mening i Chile (som i flere land i nye verden). Relativt intens nese, fruktdrevet, men også kaffe- og lærtoner. Skjemmes noe av grønne/umodne hint. Søtlig munn, med syre trødd ned utenpå - smaker litt umodent og grønt også. Drar du denne med på påskefjellet kan det hende du blir skuffa.

Alento 2008
Alentejo, Portugal
111,-
Relativt ung duft med litt fatpreg, 5 minutter i glasset gir tydelig kaffearoma. Varm frukt på munn, kaffe, lær og fin munnfølelse. Det er helt greit dette, men minner meg litt om det gamle uttrykket "wham bam..." - noe fortglemt altså. Forsvarer prisen.

Jimenez-Landi Bajondillo 2009
Méntrida, Spania
134,-
A step up in class! Ung skogsbærmix i nesen, støttet av bringebær. Touch vanilje og krydder også i gryta. Syrahpreg helt klart. Saftig, fruktdrevet sak, mye kraft i denne. Snille tanniner støtter opp, men mangler kanskje litt friskhet. Alkoholen (14.5%) holdes greit i sjakk. Snilt og godt.

Søstrene Jimenez-Landi

Jimenez-Landi Sotorrondero 2008
Méntrida, Spania
184,-
Storesøstra til foregående fremstår litt strammere og med litt mer ben i nesa. Mer kompleks, mørkere bær, stallpreg, og litt plank. Bra konsentrasjon og struktur, krydrete. Bra vin også dette.

Bonny Doon Le Pousseur Syrah 2008
California, USA
190,-
Koster 18 dollars om du møter opp hos produsenten og kjøper den der. Vin blir fort dyrt i Norge som du skjønner. Aroma av modne mørke bær, jordsmonn/støv og blekk. Kraft i frasparket, fast i stilen og henger fint i sammen. Grei sak, men taper mot den foregående.

Hummer og kanari i dette slippet altså. Cava'n innledningsvis min klare favoritt for kvelden.

Mer om slippet kan leses på Vinmonopolets sider.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics