Kjøp boken min HER!

september 27, 2013

Sommeliersnakk: Susanne og Sverre @ Pjoltergeist

[f.v: Susanne Låstad, Atli Mar Yngvasson og Sverre Bøyum]
‘Sommerliersnakk’ byr nok en gang på en aldri så liten spesialutgave, nærmere bestemt formatet «to for én». Vi hilser nemlig på venneparet som tidligere har jobbet sammen på St. Lars på Bislett, og mellom seg også har steder som blant annet Cru og Gaasa på rullebladet. Til og med et kort opphold hos vinprodusenten Stephane Tissot i Jura har det blitt plass til. Nå har de sammen med kokken Atli og møbelsnekkeren Kenneth endelig åpnet sitt eget sted.

Vi skal til et sted hvor den kreative menyen blant annet lover «happy ending» - la oss besøke Susanne Låstad og Sverre Bøyum på nyåpnede Pjoltergeist.

- GRATULERER MED NYÅPNINGEN! DET ER IKKE LENGE SIDEN DERE ÅPNET? Nei, det stemmer det. Vi åpnet fredag 13. september faktisk, sier Susanne og ler.

Pjoltergeist skal forøvrig være et sted hvor du både kan forhåndsbestille bord, eller bare droppe innom. Som tidligere bartendere står også selve baren sentralt hos oss, og kjøkkenet tar i mot bestillinger helt frem til 00:25! Dét er det lite av ellers i Oslo, fortsetter hun.

- HVORDAN JOBBER DERE MED MAT- OG VINMATCHINGEN HER PÅ PJOLTERGEIST? Vi kjører ikke vinpakker på Pjoltergeist, hele den greia med drikke på glass er overvurdert og nesten litt kjedelig. Vi søker en mer uformell stemning, der hvor gjestene deler en flaske og nyter denne opplevelsen. Når det er sagt, så åpner vi det meste på glass om interessen er der, forsikrer Susanne.
Kjøkkenet vårt er asiatisk, men ikke utpreget spicy. Og med islendingen Atli (Mar Yngvason) på laget, får vi både spennende råvarer og en spennende twist på det hele, fortsetter hun. Kartet vårt avspeiler dette kjøkkenet, med et klart rieslingfokus, og mye feinherb. Vi har mye bra Burgund også, viner som går godt til fiskerettene og sjøkrepsen vår.

Vi ønsker å ha stor rotasjon i kjelleren, og hele tiden kunne få inn nye kule viner – derfor har vi også fått importtillatelse, slik at vi kan la gjestene våre smake ting de ikke får andre steder, poengterer Susanne.

- EN VIN SOM IKKE HAR FÅTT DEN OPPMERKSOMHETEN DEN FORTJENER? Madeira er selve definisjonen på digg, er Sverres kontante svar. Susanne istemmer, jeg har enda til gode å møte en person som ikke liker gammel Madeira - å like Madeira virker nesten være et instinkt blant oss mennesker.

- HVA OPPLEVER DERE SOM DET "HOTTESTE" NÅ FOR TIDA?
Susanne: Jura er i vinden, spesielt hvitviner laget på chardonnay eller savagnin. Litt kanskje fordi jeg ønsker det selv, men jeg vet også at flere importører jobber hardt for å få viner herfra i sin portefølje.
Sverre: Ikke glem riesling, det virker som at riesling aldri går av moten!

- ENN HVIS DERE KIKKER INN I KRYSTALLKULA, HVA BLIR DET NESTE? Småprodusenter fra USA tror vi kan få en oppsving, men det er vrient (og dyrt) å få tak i. Det samme gjelder for så vidt også for de små produsentene fra Australia, som nå går fullstendig under radaren.

- NOEN VINER VI NORDMENN MÅ SE Å PARKERE, EN GANG FOR ALLE?
Folk får gjøre som de selv vil, er Susannes diplomatiske holdning.
Når du ser at 60 prosent av vinsalget er bag in box, så er det ikke noen tvil om hva det er nordmenn skal drikke mindre… Drittvin, sier Sverre og ler.

- TIL PIZZA, HVA DRIKKER DU SELV - ØL ELLER VIN? Pils! Sier Susanne uten å nøle. Ja takk, begge deler er Sverres pragmatiske tilnærming.

- DET ER FRIVAKT – HVOR GÅR DERE DA? Fauna, helt åpenbart – perfekt balanse hele tiden. Revolver har Oslos mest undervurderte kjøkken, og Ylajali selvsagt, det er simpelthen sjokkerende at det ikke er stappfullt hver dag der.

Glem heller ikke Le Benjamin – de har fått et utrolig kult vinkart. Og steder som Lokk, Cru, Illegal Burger og Hells Kitchen…

_______________
Har du forresten lest de foregående fire "episodene" av Sommeliersnakk?

Psst! Gjør som drøyt 2.000 andre allerede har gjort, følg Husets vin på Facebook!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics