Kjøp boken min HER!

september 06, 2013

10 nye favoritter i polhyllene

I dag lanseres intet mindre enn 86 viner i Vinmonopolets butikker. Temaet er "klassiske viner"*, og jeg har speed dated 82 av disse nyhetene.

Det skal ikke stikkes under en stol at det på disse basisslippene lanseres en del intetsigende viner, og for en del av vinene lurer jeg virkelig på "hvorfor?". Desto gledeligere derfor, å kunne registrere at det denne gangen var langt tettere mellom godbitene også!

Mot slutten av artikkelen vil du derfor finne ytterligere tre viner. Tre viner som måtte se seg "slått" etter målfoto, og som derfor fortjener sin plass i rampelyset...


SHOWETS STJERNE

Dominio do Bibei Lalama 2009
Ribeira Sacra, Spania
199,90
Særdeles tiltalende duft preget av nyrørte bær (røde og mørke), urter og lakris. Moden, men samtidig saftig og intens fruktighet. Nydelig balansert, og med et fast og mineralsk saltpreg i avslutningen. Alt stemmer. Strålende representant for "det nye Spania", umulig å mislike. (92-93p)


TRE UNDER 150

Plaimont Chateau de Pierron 2006
Madiran, Frankrike
149,90
Utviklet duft med toner av bjørnebær, solbær, nougat, krydder fra fat og et svakt animalsk hint. En kompakt vin som har kommet til et fint sted i livet - full av frukt, og oppstrammende ryggradstanniner. Ikke en typisk flørtevin, men snarere lett rustikke saker. Men det er et glitrende kjøp som er hundrelappen billigere enn sammenlignbar kvalitet fra f.eks. Bordeaux. PS! Smakt ved to anledninger, begge flaskene gode - men de gav til en viss grad nokså ulike uttrykk. (85-86p)

Vigneti Massa Terra 2011
Piemonte, Italia
149,70
Innsmigrende vin både på duft og tekstur. Ungt bærpreg av solmodne kirsebær, delikat munnfølelse - smyger seg frem uten å være slapp i kantene på noe vis. Pen, myk og moden fruktighet som likevel oppleves som leskende. Absolutt av de bedre barberaer i prisklassen under 150 kroner. (85-86p)

Produttori dei Colli Langhe Rosso 2011
Piemonte, Italia
125,00
En årgang som gir viner med umiddelbar sjarm, så også her. Enkel hverdagsvin med livlig ungt bærpreg av moreller og kirsebær. Myk, saftig bærsmak. En rett på sak hverdagsvin til italienskinpsirerte retter. (81-82p)


TRE FRANSKE FRISTELSER

Habrard Crozes-Hermitage 2011
Rhône, Frankrike
179,90
Krekling, bjørnebær, urter og lær på duft. Konsentrert, saftig frukt og en fast finish. Småviltvennlig vin. Den mest harmoniske og gjennomførte av de tre nye Crozes-Hermitage i polhyllene. (87-88p)

Sarabande Faugères 2011
Languedoc-Roussillon, Frankrike
169,90
Flott karakterfullt fruktpreg med varme mørke bær, krydder og grønne urter. Fyldig og varmt midtparti, urtepreget og krydrete finish. Pent. (87-88p)

Champy Pommard Vielles Vignes 2010
Burgund, Frankrike
284,90
Umiddelbart forførende duft av kanel, modne jordbær, noe kaffe og et hint av løv. På smak er det et modent fruktpreg årgangen tatt i betraktning, frisk utgang med lett fatpregete tanniner. (87-88p)


TO FRA BAROLO

Fenocchio Barolo Villero 2009
Piemonte, Italia
280,10
Åpen og deilig duft av lakris, syrlige kirsebær og roseblader. Årgangens innsmigrende sjenerøsitet gir god frukt og fylde, og nebbioloens karakteristiske tanningrep tar et grepa tak midtveis - uten å filleriste munnen. God friskhet med lekre lakristoner som krydrer det hele. Flott prisgunstig barolo som tåler å drikkes ung, men best med mat - og kan fint luftes. (89-91p)

Luigi Oddero Barolo Rocche Rivera Scarrone 2006
Piemonte, Italia
324,90
Lukket duft som gir mer jordsmonnstoner enn umiddelbar frukt. Tjære, lakris og et diskret floralt hint. Munnen møtes av kirsebær og en armada av stramme tanniner. For tiden regjerer disse tanninene nokså eneveldig, men konsentrasjon nok til å lagre på. Kjøp inn, gjem unna, og kan fint få ligger i mørket til neste stortingsvalg. Dette er en stayer. (89-91p)


EN ENSLIG HVIT SVALE

Kruger-Rumpf Quarzit Riesling Trocken 2012
Nahe, Tyskland
150,00
Lettparfymert floralitet og frisk fruktighet på duft. Leskende, slank sitruspreget frukt. Delikat riesling. (85-87p)


TRE PÅ MÅLFOTO

Mas d'Alezon Le Presbytère 2011 (169,90) er et friskere og lettere alternativ til Sarabande Faugères. Rødere bærtoner, og mindre krydderpreg. Økologisk. (85-86p)

Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2006 (329,50) er i likhet med Luigi Odderos barolo et flott eksempel på den tradisjonelle stilen. Den er noe mer aromatisk utadvendt, men har en slankere munnfølelse og kjøligere frukt. Absolutt like stram og utilgjengelig som Oddero, og bør få være i fred noen år til den også. Klassisk materiale. (89-91p)

Bickelmaier Oestricher Lenchen Riesling Spätlese Trocken 2012 (151,90) er mer utadvendt enn Kruger-Rumpf Quarzit. Krydrete moden sødmefull frukt på duft, og et hint av røyk. Lett oljete struktur, med sitrus- og eplepreget lang finish. Ypperlig til fet fisk. (85-87p) 


*Temaet klassiske viner definerer forøvrig Vinmonopolet i dette tilfellet som unge viner fra Bordeaux, Burgund og Nord-Rhône. I tillegg inkluderes Brunello di Monalcino (to fra 2008), fire modne og tradisjonelle viner fra Rioja, og til sist fire baroloer fra landsbyen Castiglione Falletto.


Foruten et tjuetalls rødviner fra disse klassiske områdene, satser Vinmonopolet også på å utvide et allerede stort sortimentet av tørr tysk riesling - spesielt hvis man inkluderer skattene i bestillingsutvalget.

Amarone med anseelig alder, pinot noir fra New Zealand og fire viner fra Victoria i Australia har også fått plass. Og sist, men ikke minst, et par viner fra "det nye Spania" - herunder slippets beste kjøp!

PS! Ikke uventet, så fant jeg flere godsaker i bestillingsutvalget denne gangen også. Disse vinene presenteres de nærmeste dagene --> følg med på Husets vin fremover!

PS2! Du følger vel Husets vin på Facebook?
[vin i tykkstrømpebukse]

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lalama har stort potensiale, men er da et eikemonster..?

Gunnar sa...

Hei Anonym,

Takk for innspill. Mistenker samtidig at vår og eiketoleranse er nokså ulike. Jeg har nemlig intet å utsette på eikebruken på denne vinen.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics