Kjøp boken min HER!

september 12, 2013

Septembernyheter: røde skatter

Ytterligere en hektisk periode med nyhetssmakinger er tilbakelagt, og smaksløkene mine har nok en gang fått gleden av å stifte bekjentskap med rekke godbiter. Mange splitter nye viner selvsagt, men også en rekke hyggelige årgangsendringer.

Blant de omlag 250 vinene som har danset over smaksløkene disse ukene, har jeg plukket ut noen rødviner etter et lovende, men akk så kort førsteinntrykk. Dette er viner jeg gjerne skulle invitert med meg hjem for å se nærmere på vinglassamlingen min, kanskje skulle de fått hilse på noen gode matretter, og gjerne vært hele kvelden - det blir liksom noe annet da.

La Rosine Syrah 2011 fra Stephane Ogier er et helt aldeles strålende kjøp fra Nord-Rhône. Vinen er klassifisert som en landvin (VdP des Comtés Rhodaniens), og det er nok årsaken til at prislappen ikke er på nivå med Côte-Rotie? Fra granittholdig jordsmonn (i Viene, nord for nettopp Côte-Rotie) får du her en harmonisk og spennende vin. Aroma av mørke bær, sort oliven, krydder og kaffe. Saftig fruktighet på smak, balansert og med et snertent grep. Ypperlig vilt- og lammevin med moderat alkohol (12,5%) til under 200-lappen. Nevnte jeg "løp og kjøp-materiale"? 

Helt ny i pollista er også Cornas Harmonie 2011 fra Guy Farge. Og dette er vinen som virkelig lever opp til navnet - harmoni med to streker under svaret. Kompleks og med flott fruktkarakter av mørke bær, furunål, bacon og animalske hint. Sjenerøs uten å flotte seg, integrerte tanniner. Nydelig nå, lagrer godt. Må ha det, bare må ha det. Prislappen viser 348,90. Kjøp den til noen du er glad i, og det kan gjerne være deg selv.

Beaujolais l'Ancien 2012 (154,90) fra Jean Paul Brun rykker opp i basisutvalget i november, frem til da kan du fiske den ut av bestillingsutvalget. Nydelig lettparfymert og krydderpreget duft. Lett og leken (kun 12% alkohol) med søtlig, men saftig fruktighet. Og jaggu er det ikke et herlig ømt lite bitt i finishen. Brun lager supersnasne viner, og denne fra kalkholdig jordsmonn er intet unntak!

Marie Lapierre Beaujolais Chateau Cambon 2012 byr på livlig og delikat rødbærsfrukt. Myk, sømløs og ren fruktighet. Konsentrert, likevel lett og delikat. Laget på 50 år gamle vinstokker. En virkelig lekker nyhet nå i september (159,90).

Mens vi er inne på saftige viner - Farina Valpolicella Classico Superiore 2011 er også ny på polet. Ren og småvarm fruktkarakter, saftig og utpreget myk bærpreget vin med smak av godt modne moreller. Ingen tagger her i gården. Sier hei og god dag til pasta, pizza, småretter. 129,90.

Muga Reserva 2009 er kompleks, parfymert, mørk og drar mine tanker i retning Bordeaux faktisk. Mørk og litt mystisk, strukturert og fjernt fra jordbær- og vaniljestereotypen. Langt på vei state of the art representant for "det nye" Rioja, og det til kun tohundre spenn.

Reyneke Pinotage 2011 er en småfunky og frekk biodynamisk nyhet. Urter, krydder og litt fjøs på duft. Sursøt fruktighet og markert tørr avslutning. Svakt naturvindrag over det hele (189,90). Welcome to funky town.

San Polino Rosso di Montalcino 2011 kommer fra et nokså nyoppstartet vinhus (2007). Vinstokkene er ikke eldre enn 14 år, men viser allerede forførende typisitet - jordlig og en kjølig, klar fruktighet. Elegant. Lanseres i spesialbutikkene i oktober (ca 240,-).

Le Machioche Brunello di Montalcino 2004 er en moden nyhet i polhyllene. Mer spennende enn de to brunelloene som ble lansert i basisutvalget. Modne kirsebær, nøtteaktig og et behagelig jordpreg i bakgrunnen. Slank, småvarm fruktighet og rak i ryggen. Koster ikke mer enn ei krone dagen i løpet av et år. Ber om matfølge - bistecca fiorentina for eksempel.

Storebroren til den velkjente "eselvinen" (Asinoi) heter Carussin Barbera d'Asti Cru Lia Vi, og kommer nå i en 2012-drakt ikke engang Trinny & Susannah kunne utfordret. Konsentrert og direkte, med en ren duft av kirsebær og blåbær. Forfriskende, klar og livlig. Velbalansert, og biodynamisk dyrket. Ren vinglede til 159,90.

Zig Zag Zin 2010 byr på velduftende aroma av røde og mørke bær, samt en aldri så liten dæsj vanilje. Deilig varm fruktkjerne og pen balanserende friskhet, lett tørrhet i finish. En luring å trekke frem når du skal parre vin med de litt vanskelige rettene som f.eks. pizza, og grillmat hvor barbequesausen spiller en viktig rolle. Uimotståelig prislapp, eller 133,90 om du vil.

2011 er en årgang jeg er svak for når det gjelder rød Burgund. Riktignok er dette basert på et utvalg som er langt fra statistisk signifikant - og med en klar hovedvekt på kommuneviner, det skal sies. Årgangen kjennetegnes av imøtekommende, sjenerøs og juicy fruktighet, og en pen tanninstruktur to match. Balansert og harmonisk - ikke så tung og beefy som 2009, ikke så transparent frukt og "snappish" syrepisk som i 2010. Sjekk ut disse to snasne sakene:

Taupenot-Merme (TM) er en favorittprodusent, og Auxey Duresses 1er Cru viser seg nok en gang frem som et strålende kjøp. Søtkrydret bærpreg, balansert og strukturet. For meg et steg opp fra den ikke like velvillige 2010. (332,90)

Morey Saint Denis 2011 (394,90) fra samme produsent er regelrett nydelig! Sjenerøs og delikat med en lekker fruktkarakter. Det er den mest florale av "kommunevinene" til TM, og fremstår fullkomment balansert. En vin som kunne vært malt av Leonardo da Vinci.

Psst! Du gjør vel som 2.000 andre allerede har gjort - følger Husets vin på Facebook?

1 kommentar:

Morten Pedersen sa...

Jeg er helt enig, det er mange flotte skatter i dette vinslippet.

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics