Kjøp boken min HER!

september 09, 2014

Den gærne belgieren!


"Pretty vineyards don't make the best wine!"
Det er Koen Roose, "den gærne belgierens" respons på spørsmålet om manglende manikyr på hans vinmarker sammenliknet med naboene.

Overbeskyttet oppvekst og puter under armene er fienden til god vin, på lik linje med tilsvarende oppdragelse av barn og unge. Av denne grunn er kunstvanning utelukket hos Spioenkop -"give them water when they are young and they will get used to it" er filosofien. Videre så minimeres også bruken av svovel -"you give babies antibiotics when they are young and they will not get used to their surroundings and you will have to protect them forever".

Tidligere i år ble vinene til Spioenkop tilgjengelig i Norge, og nylig var hele rekka av fem viner oppstilt på smakebordet til Husets vin. Tre av disse utkrystalliserte seg som riktig hvasse godbiter:

Spioenkop 1900 Chenin Blanc | Western Cape, Sør-Afrika | 211,50
Nyansert og imøtekommende med gule, solmodne frukttoner, innslag av mango og honning samt mineralsk steinpreg. Kremete anslag, fyldig med balanserende syre. Krydrete og vokspreget finish støttet av eksotiske frukter. En vin som inviterer til en slurk til. Matfølge: flyndre, grillet sjøkreps eller sjømat og lyst kjøtt for øvrig, gjerne med eksotisk tilbehør. PS! Utenfor sesong riktignok, men kombinasjonen chenin blanc og pinnekjøtt byr langt mer pirrende mat- og vinporno enn folk flest kjenner til. Anbefales! (88p)

Spioenkop Sauvignon Blanc 2011 | Elgin, Sør-Afrika | 229,60
Imponerende dybde og substans fra kun sju år gamle vinstokker, fremtiden er lys for denne vinen. Stikkelsbær, urter, grapefrukt og svakt røykpreget mineralitet - litt Pouilly Fumé over det hele. Slank og stram med høy syre. God lengde med mineralsk tilsnitt og bitter grapefrukt. Seriøs sak. Til sjømat, gjerne sashimi. (87p)

Spioenkop 1900 Pinotage 2011 | Western Cape, Sør-Afrika |260,00
Koen lager "sensasjonelt" friske, strukturerte og kjølige viner med nokså lav alkohol av druen pinotage. 2011-utgaven er på den litt funky sida, og påfølgende årgang ryktes langt ryddigere. Men er du åpen for natur'ish-stilen er dette et frekt møte. Kjølig kirsebærfrukt og noe funky fjøshint på duft. Frisk og sval, pikant med smårampete tanniner og smak av pepper, urter og mørke bær. Ufiltrert. Litt "vill" vin, men kul! Til storfe, lam eller and. (86p)

Korte nerdefakta på tampen: Spioenkop holder til i Elgin, Sør-Afrikas kjøligste vinområde. Et område som tradisjonelt ble brukt til fruktdyrking (epler spesielt), men som i løpet av de ca 15 siste årene sakte men sikkert har vokst frem som et spennende vinområde. Vinplantene til Spioenkop ble for det meste plantet i 2005, og gården drives av Koen og Lore Roose, tidligere vinhandlere i hjemlandet Belgia. Ingen kunstvanning, ingen sprøyting (kjemikalier) og ingen grønn innhøsting - den sterkestes rett og naturlig seleksjon er mantraet i vinmarkene. Dette til forskjell fra de mer tradisjonelle druedyrkerne, som ikke helt forsto denne nykommeren i området, og ga han tilnavnet "Crazy Koen".

Psst! Nærmere 3.000 følger Husets vin på Facebook! Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics