For femti dager siden proklamerte jeg på Husets vins facebookside, at mitt nyttårsforsett for 2016 var å drikke mer av druene grüner veltliner og aglianico - pluss utforske viner fra Oregon. Som alle vet er det lett å skryte på seg nyttårsforsett. Men klarer man levere når tidsklemma legger sin klamme hånd rundt ambisjonene? Her er status.
Svaret er et foreløpig ja, i hvert fall på del 1 og 3. Spesielt del 1 - grüner veltliner. Så derfor, her er en liten statusoppdatering på noen av godbitene som har svingt seg i vinglasset og danset over smaksløkene så langt i 2016.
Men først - hvorfor grüner veltliner? Vel, jeg har lest i en bok jeg liker svært godt ;), at nettopp grüner veltliner er ekstraordinært allsidig, akkurat som poteten - bare langt mer sexy! Med god friskhet, og stilretninger som favner både slanke rieslingaktige viner, og fyldige, nærmest burgundske slektninger, er grüner veltliner overmoden for at flere enn «innsiderne» får opp øynene for dens fortreffelighet. La oss derfor titte nærmere på et par av de billigere variantene, samt en deilig rakker på nordsiden av 200-lappen.
Diwald Selektion Grüner Veltliner 2014 | Wagram, Østerrike | Svært flott kjøp i budsjettklassen! Deilig grüner veltliner med leskende syre, krydret fruktighet, hint av salt og en apetittvekkende tørr ettersmak. En real husets vin-kandidat, en allrounder per se. | 134,60
Allram Grüner Veltliner Kamptal Reserve 2014 | Niederösterreich, Østerrike | Trår relativt varsomt rent aromatisk, med blomsterkrydrete og lett hermetisk fruktpreg. Relativt fast og fyldig etterfulgt av en balansert og frisk finish. Nok en hyggelig allrounder til under 150-lappen, og klarte seg greit til fiskegratengen (noe som har vist seg å være en vanskelig vinmatch, og jeg har testet mange viner til denne retten!) | 149,90
Veyder-Malberg Kreutles Grüner Veltliner 2013 | Niederösterreich, Østerrike | Legg på sytti kroner og vi snakker åpenbare steg opp i kvalitet. Det er jæskla godt, rett og slett. En diskret krydret og floral duft som piffes opp av sitrongress, snev av røyk og nøttepregete grønne aspargestoner. Oljepreget anslag smører smaksløkene, med fin fylde og syre som brer seg rundt i munnen og vekker apetitten for alvor. Elegant finish med leskende syrelek, grapefruktpreget bitterhet og snev blomster. Drukket til en variant på denne retten av smørflyndre fra Helles Kitchen. Digg! | 225,00
-----
Psst! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?
Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
------
Svaret er et foreløpig ja, i hvert fall på del 1 og 3. Spesielt del 1 - grüner veltliner. Så derfor, her er en liten statusoppdatering på noen av godbitene som har svingt seg i vinglasset og danset over smaksløkene så langt i 2016.
Men først - hvorfor grüner veltliner? Vel, jeg har lest i en bok jeg liker svært godt ;), at nettopp grüner veltliner er ekstraordinært allsidig, akkurat som poteten - bare langt mer sexy! Med god friskhet, og stilretninger som favner både slanke rieslingaktige viner, og fyldige, nærmest burgundske slektninger, er grüner veltliner overmoden for at flere enn «innsiderne» får opp øynene for dens fortreffelighet. La oss derfor titte nærmere på et par av de billigere variantene, samt en deilig rakker på nordsiden av 200-lappen.
Diwald Selektion Grüner Veltliner 2014 | Wagram, Østerrike | Svært flott kjøp i budsjettklassen! Deilig grüner veltliner med leskende syre, krydret fruktighet, hint av salt og en apetittvekkende tørr ettersmak. En real husets vin-kandidat, en allrounder per se. | 134,60
Allram Grüner Veltliner Kamptal Reserve 2014 | Niederösterreich, Østerrike | Trår relativt varsomt rent aromatisk, med blomsterkrydrete og lett hermetisk fruktpreg. Relativt fast og fyldig etterfulgt av en balansert og frisk finish. Nok en hyggelig allrounder til under 150-lappen, og klarte seg greit til fiskegratengen (noe som har vist seg å være en vanskelig vinmatch, og jeg har testet mange viner til denne retten!) | 149,90
Veyder-Malberg Kreutles Grüner Veltliner 2013 | Niederösterreich, Østerrike | Legg på sytti kroner og vi snakker åpenbare steg opp i kvalitet. Det er jæskla godt, rett og slett. En diskret krydret og floral duft som piffes opp av sitrongress, snev av røyk og nøttepregete grønne aspargestoner. Oljepreget anslag smører smaksløkene, med fin fylde og syre som brer seg rundt i munnen og vekker apetitten for alvor. Elegant finish med leskende syrelek, grapefruktpreget bitterhet og snev blomster. Drukket til en variant på denne retten av smørflyndre fra Helles Kitchen. Digg! | 225,00
-----
Psst! Husk å abonnere på nyhetsbrevet! Hver gang en ny sak publiseres på Husets vin - så spretter en mail inn i mailboksen din. Enkelt, ikke sant?
Psst2! Følg instagramkontoen @gunnarskoglund - det hender nemlig at entusiasmen tar litt overhånd når jeg smaker gode viner. Og da røpes de gjerne der før de dukker opp her på bloggen...
------
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar