Kjøp boken min HER!

mars 23, 2012

Vin til påskelammet

Påsken står for tur, og uansett om du velger fjellet eller bypåske er sannsynligheten stor** for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden.

Til påskelammet er vin for meg et selvsagt drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker. Helt fint om du holder deg unna kartongen, da et såpass rikt måltid som lammelår bør pares med likeverdige viner. Nøkkelord for vinen er god fruktkonsentrasjon, intensitet og struktur i form av tanniner.

Fra områder som Rioja (Spania), Toscana og Piemonte (Italia) og Rhone (Frankrike) er utvalget stort. Jeg har samlet opp et lite utvalg fra disse områdene, samt plukket med et par andre rakkere fra områder utenfor Europa. Det finnes mye godt fra steder hvor flyreisen er lengre enn fem timer, og pimper du opp lammet med litt eksotiske smaker vil disse litt rikere vinene virkelig vise seg fram.

TRADISJONELL

lammelår med hvitløk og rosmarin

Det er umulig å komme utenom Piemontes perler, og i høst ble utvalget på polet utvidet med noen lekre eksemplarer fra et vinhus nord i regionen. Nervi Gattinara 2005 er den "enkleste", og ypperlig til formålet. Til 189,90 gir den langt mer Nebbiolo enn hva man strengt tatt har lov til å forvente. Typeriktig og harmonisk. Elegant med toner av roseblad og kirsebær, hint av bålrøyk. Matvennlig tørr finish. Fin også til mer delikate retter av lam og vilt, f.eks. reinfilet eller lammecarre.

Rioja er også en klassiker til rustikke lammeretter, og du kan vanskelig gå feil om du plasserer en flaske Crianza eller Reserva på bordet når lammelåret serveres. Det kan være greit å ha i bakhodet at det stilmessig og kvalitetsmessig kan være et relativt stort skille mellom de ulike produsentene. Vina Pomal er av det tradisjonelle slaget, men unnviker elegant vaniljefella mange andre går i. Crianza 2009 (159,90) fremviser integrert toastpreget fattoner i harmoni med jordbær og moreller. Hever seg sammen med lammet, hvor vinen nærmest legger på seg et tiltalende krydret tilsnitt.

Pèppoli Chianti Classico 2009 (174,90) er laget i en relativt fruktdrevet stil, uten at det går på bekostning av identitet. Toner av moden frukt (kirsebær og plommer), salvie og svakt snev av lakris. Behagelig munnfølelse, og strammer seg også opp i møtet med lammet.

EKSOTISK


I basisutvalget finner du Le Pousseur Syrah 2008 fra Bonny Doon, en californier med kredibiliteten i orden. Rik frukt, myk, med grei struktur. På duft er hele bærspekteret representert, fra bringebær til bjørnebær, samt et lite hint av chocolate chip cookies. Den krydrete og rike fruktigheten utfyller kjøttet perfekt. For 190,- er alt dette ditt.

En annen innertier er Bila-Haut 2011 fra Languedoc-Roussillon sør i Frankrike. Ung og intens, forførende duft. Plommer, boysenbær og et hint aprikos støttes av lakris og lær. Smaksrik og tett, med lett rustikk sjarm over det hele. Prisgunstig gledesspreder til hundreogtoogførti.

NOEN ALLROUNDERE I BAKHÅND

Tar du fram noe spekemat på kvelden vil Ruvei Barbera d'Alba 2010 melde seg frivillig som partner. Myk og fin også alene, eller til pasta eller lette retter av kjøtt og fisk. 159,- i basisutvalget.

Villa Maria Private Bin Hawkes Bay Syrah 2009 finnes fortsatt i mange butikker, til tross for at den har ramlet ut av basisutvalget. Ren og pen, rett fra New Zealand. Formelig hopper ut av glasset med tiltalende aroma dominert av bringebær. Saftig og frisk munnfølelse etterfølger et søtlig anslag. Behagelig, og fin på egenhånd - f.eks. som kokkevin mens du lager maten.

PS! Har du ikke opprettet bruker på vinmonopolet.no ennå? Da er tiden i så fall inne! Klikk på linken og fyll inn opplysningene dine, det tar ikke særlig mer enn 30 sekunder. Etterpå har du fri tilgang til skattekammeret kalt bestillingsutvalget, og omlag 4-7 dager etter bestilling kan du hente ut varene dine på valgfritt vinmonopolbutikk (eller få det levert på døra). Easy peasy.


**Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics