Kjøp boken min HER!

mars 18, 2013

Fem bokser blindt. Pluss en luring.


Den trofaste og observante leser vil nok ha lagt merke til at det er langt mellom anmeldelsene av boksviner her på Husets vin. Årsaken til dette er uhyre enkel - jeg kjøper aldri boksvin selv.

Tallene sier imidlertid at drøye 60 prosent av all rødvin som selges på Vinmonopolet kommer fra kartong, så derfor var det på sin plass utfordre fordommene litt, og få meg en snapshot på hva som rører seg på kartongfronten. Fem røde boksviner har blitt testet, fem aktuelle viner som enten har skiftet årgang, kommet i ny tapning eller bare regelrett splitter ny på polet.

Alle disse vinene testet jeg blindt, og i tillegg var det også lagt inn en blind røver for å holde meg på tå hev - slik at ikke forutinntattheten snek seg inn i underbevisstheten. Denne røveren var en flaske Allende 2006 fra Rioja, riktignok var den åpnet et par dager tidligere - men den hadde stått korket og avkjølt etter åpningen. (Min positive oppfatning av Allende 2006 kan du forresten lese om her)

Resultatene (presentert i samme rekkefølge som på bildet):

Chakana Malbec 2012
Argentina
395,00
Tett lilla farge. Varm og søt frukt på duft avslører solrik oppvekst, sjarmerende duft sådan. Tett og relativt fyldig, lekre solmodne mørke bær. God intensitet og finkornede tanniner. Bra lengde med hint av lær og sjokolade. Drikkes alene eller til røff grillmat. Ikke dum, men fås også på flaske. (80+)

Dolcetto di Dogliani Piemonte Barbera
Piemonte, Italia
387,00
Lillarød. Ung duft av modne plommer, moreller og et lite sniff ned i smågodtposen. Svært mykt anslag, smak av søte kirsebær og skolekritt (godteriet altså) før en viss syrefriskhet bidrar til saftig og matvennlig finish. Noe kantete og neppe elegant på stiletthæler - men kan fint parres med fredagspizza'n, med eller uten hestekjøtt. (79)

Wood Sicilia Nero d'Avola 2011
Sicilia, Italia
364,90
"Tåkete" lillarød. Lite intensitet på duft, og det er helt greit for den er noe uren i travet og med tydelig forstyrrende svovelpreg. Noe bedre på smak, men fruktmaterialet virker noe undermodent og utvannet - så det blir litt "stilkete" og grovt. Grei friskhet trekker opp, men bør helst unngås. (73)

Marques de Vitoria 1861
Spania
419,90
Tett lilla farge. Duften har moderat intensitet og byr på tiltalende ungt bærpreg: jordbær og bjørnebær markerer seg mest, og et hint lakris gjør det ytterligere mer tiltalende. Moden og sødmefull frukt på smak, godt balansert av småpen friskhet. Fine tanniner bidrar til at vinen også vil trives på matbordet - fortrinnsvis til storfe, småfe eller svin. Ikke ueffen denne - dagens vinner! PS: Druene kommer fra Rioja, med der i gården er det ikke tillatt å sette merkenavnet Rioja på en boksvin. (81)

Bocelli Sangiovese Toscana
Toscana, Italia
389,90
Fra den kjente (og blinde) operasangeren Andrea Bocellis egen vingård. Lillarød farge. Hopper på ingen måte ut av glasset, og byr på lett tilkneppet sursøt frukt. Saftig vin med søtlige røde bærtoner. Greit strukturert med tørr finish. Alene eller til lette retter, pasta/pizza etc. (78)

Det er absolutt noen høyst akseptable viner blant disse, ikke noe å si på det. Men rent privat lar jeg meg ikke omvende, jeg klarer ikke se en grunn til å kjøpe vin på kartong i stedet for på flaske. Min påstand er at det finnes ikke en eneste vinbonde i hele verden som slenger sitt livsverk i en tre liters plastpose, topper det opp med en ekstra dose svoveldioksid (SO2) og sender den til Nord-Europa for raskt konsum.

PSST! Du følger vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics