Kjøp boken min HER!

mars 20, 2013

Godt fra Reyneke


[biodynamisk vinmark i forgrunnen, konvensjonell i bakgrunnen]


[Johan Reyneke: engasjert vinbonde]

- Det er ikke snakk om å ofre kvalitet for å fremme biodynamiske prinsippier. Vi får kvalitet på grunn av dem.

En klokkeklar uttalelse fra sørafrikanske Johan Reyneke, en entusiastisk vinmaker utenom det vanlige. En vinmaker som for noen år siden viste frem et utvalg av vinene sine på den økologiske restauranten Kolonihagen i Oslo, og som jeg også fikk møtt under studiereise til Sør-Afrika høsten 2012.

For øyeblikket er Reyneke representert med fem viner på Vinmonopolet. Fem viner man ikke får dårlig samvittighet av å drikke. Fem viner med overraskende sympatisk prislapp. Nylig kikket jeg nærmere på tre av disse - klare anbefalinger alle som en:


Reyneke Cornerstone 2010
Stellenbosch, Sør-Afrika
179,90
Noe rustikt førsteinntrykk som etterhvert dyttes til side og erstattes av mer tiltalende aroma. Kompleks med moden mørk bærfrukt, svakt animalsk preg, litt mint og et drag sigarboks. Medium fylde, flott tight fruktighet pareres av faste, men avrundete tanniner som ber om matfølge. En glitrende kandidat til påskelammet eller årets første entrecôte på utegrillen. Blanding av Cabernet Suaivgnon, Merlot og Cabernet Franc - og sveiper det meste (alt?) jeg har smakt av Bordeaux-konkurrenter til samme pris av banen. (90p, feb-13)


Reyneke Syrah 2011
Stellenbosch, Sør-Afrika
169,90
En ærlig og druetypisk vin med aroma av kirsebær, bjørnebær, fioler, søtlig krydder og et hint av kaffe. Balansert og smaksrik, og parrer friskheten fra «gamle verden» med «nye verdens» generøsitet og varme mørke bærtoner. Lett rustikk i uttrykket: med grove men samtidig polerte tanniner, og en fint tilpasset friskhet i avslutningen. Som skapt for smaksrike gryter og rustikke kjøttstykker, gjerne fra grillen. (89p, feb-13)

Reyneke Organic White 2011
Coastal Region, Sør-Afrika
134,90
Lys gulgrønn farge. Duft av pasjonsfrukt, fersken og hylleblomst. Generøs og ren fruktighet, med moden eksotisk frukt på smak. Litt formløs struktur kanskje, men god friskhet etterlater positivt inntrykk. Chenin Blanc og Chardonnay med en ørliten dæsj Sauvignon Blanc. En enkel sommerlig sjarmør som beveger seg på overflata, godt laget innenfor sjangeren. (80p, feb-13)PSST! Ofte kan vinene fra Reyneke virke litt lukket og reservert når de er nyåpnet. Et kvarter i glasset eller en god runde i karaffelen gjør seg derfor helt perfekt - spesielt gjelder dette de to røde vinene.

NB! Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics