Kjøp boken min HER!

mars 26, 2013

Amarone & "Amarone"

Søtsugne nordmenn virker å aldri få nok av rødviner med solmodent sødmefullt fruktpreg. Vi ser det på toppen av salgslistene - hvor billige amaronekopier spesialdesignet for det norske markedet topper salgslistene på Vimonopolet. Disse vinene er ofte lett gjenkjennelige med sine ordspill på uttrykket "passo", og stadig flere skyller inn over landet da de ulike importørene selvsagt vil ha sin bit av den søte kaken.

Under finner du tre slike viner. En vaskeekte amarone - og to billige "kopier" laget etter samme lest.


Amarone della Valpolicella Classico Terre di Cariano 2007
Veneto, Italia
329,90
Rubinrød og lett utviklet farge, ikke så dyp som kanskje ventet. Fin typeriktig og lett parfymert duft med tørket frukt, mørk bitter sjokolade og søte kirsebær. Smaken følger opp nesen, og byr i tillegg på en relativt tørr finish og noe merkbar alkohol i finish. Fast i fisken gjennom det hele, og byr på kompleksitet, karakter og sjarm nok til at man gleder seg til neste slurk. En hyggelig og seriøs amarone dette. Kanskje best alene som meditasjonsvin, men kan også testes til harde oster eller en kraftig viltgryte? (87p, mar-13)

Cecilia Beretta Passimento 2010
Veneto, Italia
429,90 (3L bag-in-box)
"Fattigmanns-amarone på boks" - og det er selvsagt klasseforskjell på denne boksen og storebroren ovenfor. Rett fra boksen er duften nokså svovelpreget og usexy, og vinen er helt avhengig av 10-15 minutter for å lufte bort disse unotene. Deretter blir duften straks mer sjarmerende, om enn noe syltetøyaktig med sine sjenerøse plommetoner. Fyldig anslag, ung sødmefull fruktdrevet smak. Ingen dybde og lengde å snakke om, og moderat tanninstruktur og syrefriskhet gjør at den oppleves litt fleskete i formen. Enkel vin for massene, behøver ikke mat. Litt dyr? (79p, mar-13)

Vallone Passa Parola 2011
Puglia, Italia
99,90 (nyhet)
Rubinrød med varm fruktig duft av skogsbær, modne kirsebær og søt sjokolade. Aromabildet har en viss "klarhet" ved seg som tiltaler meg. Medium fyldig og typisk fruktdrevet, myk og overraskende frisk med med småbitre sjokoladetoner i en ellers spinkel finish. En nylansering som skal ta opp kampen i et marked hvor det allerede finnes en rekke "passo-kandidater" - og den gjør det etter min mening bra i den klassen. Den vinner på friskhet, men vil "grilldressegmentet" ha denne friskheten? Lekkert design. (80p, mar-13)


PSST! Du 'liker' vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics