Kjøp boken min HER!

oktober 29, 2013

Hjemmeeksperiment: Saftig rødvin og lek med eik

Klar for å leke litt med smaksløkene og luktesansen din?

Jeg tenkte meg det ja. Alt du faktisk behøver til dette eksperimentet er en hundrelapp (hvis du skal bruke samme vin som jeg gjorde), og et par spiseskjeer eikeflis.

Nå tror du kanskje at eikeflis er vrient å få tak i, men det er enklere enn du tror. Alt du behøver er å sende en mail til mailadressen du finner på side 30 i Vinmonopolets nye glimrende hefte, "bli en vinsmaker". På nevnte side finner du for øvrig også fremgangsmåten til dette lille eksperimentet. Smakeheftet finnes også i en papirutgave, det henter du enkelt og greit i den butikken som du kjøper vinen din i.

Jeg hadde en flaske ueiket Viña Borgia 2012 for hånden, en ypperlig vin for formålet - samtidig også en riktig anvendelig rødvin i budsjettklassen. Det er en typisk enkel og fruktdrevet vin, med tiltalende duft av røde bær, middels fylde og fersk fruktighet også på smak. Myk, helt uten tannintagger, og en småpen friskhet som gjør den anvendelig til småretter/tapas. Godt kjøp til tapasafesten når du behøver en del flasker, samtidig som lommeboka ikke tillater voldsomme sprell.

Dette fruktpreget forsvinner derimot fort etter at du har utsatt vinen for eikens herjinger. Den ferske fruktige duften blir fullstendig tilsidesatt - og sjokolade, vanilje og søte krydder tar over showet. I munnen føles vinen også langt tråere, og eiken har tilført noen høyst lite integrerte tanniner. Smaksbildet har forskjøvet seg, og en sideeffekt som jeg fant (men ikke ventet), var at alkoholen ble mer fremtredende.

Artig øvelse som virkelig viser hva eik gjør med vinen. Men husk at denne øvelsen er skikkelig slem eiketerror mot vinen. Og resultatet blir så klart ikke i nærheten av harmonien og kompleksiteten som en godt eiket vin kan fremvise.

Psst! Over 2.000 følger allerede Husets vin på Facebook. Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics