Kjøp boken min HER!

oktober 14, 2013

Ferske anbefalinger fra kjelleren + godbiter fra polhylla!

Fem lekre viner som nylig har fått hilse på smaksløkene mine. Alle som en er de smakt på hjemmebane, sammen med mat og godt selskap -  slik vin skal nytes!

Her finner du vinen som topper lista over fiskegratengens bestevenner (og den er gresk faktisk!). Eller hva sier til en hyggelig priset årgangschampagne? Hvis ikke det frister, så spiller jeg gjerne rieslingkortet, høyner med en nebbiolo og trumfer det hele med rød burgund. Jepp, se selv:

Fra polhylla:

Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2012 fra ferieøya Santorini flørter med innsmigrende duft av steinpreget mineralitet, grapefrukt, overmodne sitroner og karamelltoner fra fatopphold. En konsentrert og flott vin, med nøye avstemt syrefriskhet, fedme og intensitet - mineralpreget til chablis og fedmen til en sentralburgunder. Høres godt ut, ikke sant?

Flott allround matvin til fisk i alle farger, fjærfe og lyst kjøtt. Jeg prøvde den til fiskegrateng (en riktig slem test faktisk - hvor mange viner har trynet) - og det ble en klokkeklar innertier! Friskhet, intens frukt, mineralitet og rik munnfølelse virker være hemmeligheten for å hamle opp med nettopp denne retten. Kul vin! Santorini, Hellas - 185,00 (91p, sep-13)

Luca Roagna Langhe Rosso 2012 er laget på 100 prosent nebbiolo, fersk og ung nebbiolo. Dette gir en intens og ren duft preget av røde bær og krydderurter. Fast og kjølig fruktpreg på smak, med unge og veloppdragne tanniner.

Lekker ung og matvennlig vin. Jeg testet den til hvit pizza (med kantareller og lammepølse) fra Lofthus Samvirkelag - slett ikke ille. Piemonte, Italia - 159,90 (85p, aug-13)

Valéry Robert Cuvée Millésime Brut 2004 er en snilt priset og lett fyldig årgangschampagne. Tiltalende duft av gule epler, sitronkaramell og noe brioche. Kremete bobler, og en avrundet deilig fedmepreget munnfølelse. Frekke toner av ingefær og grapefrukt.

Champagne er en nødhavn verdt å gjøre anløp i hvis egg er en sentral del av menyen. Til bacon- og ruccolapai var det full klaff, med teksturer i mat og drikke som smeltet sammen. Selvsagt strålende på egenhånd, og kanskje blir dette årets pinnekjøttvin? Champagne, Frankrike - 319,90 (90p, sep-13)

Fra kjelleren:

Keller von der Fels Riesling Trocken 2011 byr på innbydende duft av mango, grønne epler, fersken og et diskret mineralsk bakteppe. Harmonisk med feit fruktighet og markert, men ikke for heftig syrefriskhet. Grapefruktbitter og tørr mineralsk finish. En årgang som er vennlig mot tannemaljen, og som nå er erstattet av den noe friskere 2012-årgangen i polhyllene. Rheinhessen, Tyskland - 219,90 (90p, aug-13)

Marc Roy Gevrey-Chambertin Vielles Vignes 2009 er relativt tung på aromafronten, med duft av moreller, krydder, kaffe og noe jordbær. Fløyelsmyk og stuffed med modent bærpreg, litt nøtter og en anelse fatpreget. God friskhet til omtrent midtveis, men så faller det litt i en ellers lett bitter utgang. Hedonistisk sak fra en sjenerøs årgang, vinner voldsomt om du lar den få lufte seg litt. Den er fortsatt i salg, men lurer på om ikke 2010-utgaven litt spenstigere? Burgund, Frankrike - 489,90 (90p, aug-13)

Psst! Over 2.000 andre følger Husets vin på Facebook! Gjør du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics