Kjøp boken min HER!

oktober 04, 2013

På besøk i Piemonte: Tradisjonelt hos Giuseppe Mascarello"Terroir, terroir, terroir, terroir...

Alle sier at sine egne viner uttrykker det perfekte terroir. Men hvorfor skjuler de da dette under ny barrique?"
Giuseppe Mascarello (den tredje Giuseppe i rekka, og totalt femte generasjon vinmaker) er krystallklar på hvilke prinsipper som gjelder hos Giuseppe Mascarello e Figlio.

Selve vinkjelleren er anonymt lokalisert, i et mindre industriområde rett utenfor det offisielle baroloområdet. Her er det ingen spektakulær utsikt eller annen "romantisk drahjelp". Men hvem behøver det når vinene synger så rent som de gjør?

Mottakelsen vi får er av det sedvanlige åpne slaget man etterhvert har blitt så bortskjemt. Samtidig er det innledningsvis også ispedd den litt avventende holdningen man også kan finne i Piemonte. Giuseppe (vinmaker), med frekk hanekam, og "la mama" viser vei til smakerommet.

Etterhvert stikker også søsteren Elena (Marketing & PR) en tur innom, og dette krydrer seansen med en aldri så liten "oppvisning" i italiensk søskenkjærlighet. Elenas korrigering av Giuseppes engelskuttale, eller forsøk på å åpne vinduet til (det nokså varme) smakerommet bare ørlite, møtes med harnisk fra den maskuline del av Mascarello-søsknene.

Fellesnevneren for de sju vinene som smakes er finesse - hele veien fra Dolcetto Bricco Mirasole til Barolo Monprivato. Markert tanninstruktur og uttalt friskhet er andre markører som plasserer vinene fra Giuseppe Mascarello trygt blant eksponentene for den strammere tradisjonelle stilretningen i området.

Det er balanserte viner. Ingen umiddelbare flørteviner direkte, men snarere krevende i sin ungdom, og velegnet for et langt liv i kjelleren. Vinene slippes også noe senere i markedet enn "normen" i området.


Smakingen:


Dolcetto Bricco Mirasole 2011

Fra enkeltvinmark tilstøtende Monprivato. Ren og stålaktig avdempet rødbærsfrukt. Relativt tight strukturert med faste tanniner i utgangen. Ikke den typiske "karaffeldolcettoen".

Barbera d'Alba Scudetto 2009
Slank og earthy, med aroma/smak av syrlige kirsebær og et kjølig drag av urter. Seriøs, og litt "d'Asti-sk" i stilen. Fra gamle vinstokker i vinmarken Perno i Monforte d'Alba.

Langhe Freisa Toetto 2009
Frukten hentes fra en egen vinmark et steinkast (ekte steinkast, ikke et eiendomsmeglersteinkast) fra toppen av Monprivato, i retning Monforte. Tydelig animalsk duft, og hint av spekemat. Nokså rustikk, stramme tanniner men ellers tilbakeholden på det meste annet. "Like a rock" var Giuseppes egen karakteristikk. Lett å forstå den beskrivelsen.

Langhe Nebbiolo 2011
Blanding av druer fra alle barolomarkene (høstet en uke før frukten til barolo høstes inn). 14-18 måneder på botti, og med sin prislapp på €25 blant de dyreste i Langhe Nebbiolo-klassen. En utpreget varm og tidlig årgang, som her har gitt intens fruktig aroma med rips og tyttebær, ispedd roser og med en kjøttfull fruktig smak. Myke, runde tanniner. En Langhe Nebbiolo i den seriøse Baby Barolo style, men årgangen har kanskje bidratt til en litt varm utgang?

Barolo Villero 2006
Den feminine i baroflokken. Bevisst feminin sådan. Elegant floral og earthy på duft. Tydelig fast, men sofistikert i sin fremtreden. Tradisjonell drakt - ikke stor, ikke tight. Bare godt balansert håndverk.

Barolo Santo Stefano di Perno 2006
Fullstendig ulik Villero. Duft av tobakk, animalsk hint, roseblader, jern - kompleks og livlig. Langt mer oppstrammede tanniner, frisk utgang med "salte" kirsebær.

Barolo Monprivato 2008
Forførende duft av roseblader, mykt bærpreg. Elegant og kompleks, delikat nedtonet og balansert - skriker ikke til deg denne vinen. Ren finesse!

Vinene til Giuseppe Mascarello e Figlio importeres av Symposium Wines, og for tiden finner du disse på Vinmonopolet.

Psst! Du følger vel Husets vin på Facebook?

1 kommentar:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics