Kjøp boken min HER!

oktober 21, 2013

På besøk i Piemonte: Marcarini - ved La Morras bymur

Ved La Morras bymur, og med utsikt over store deler av baroloområdet, befinner kjelleren til Marcarini seg.

Foruten sin unike Boschi di Berri Dolcetto fra upodete vinstokker, er Marcarini kjent for å lage tradisjonelle viner til en moderat pris. Det er ingen liten bragd, med tanke på at de har blitt kjæledegger i amerikansk vinpresse - med høye scorer hos Robert Parker's Wine Advocate, samt utnevnt til Winery of the Year i 2006 av Wine & Spirits Magazine.

Kjelleren er kjemisk fri for barrique. "They are a bit Taliban about barrique" forklarer Carla Vada. Hun er cellar master hos familien Marcarini, og fortsetter: "ikke engang for eksperimentering har barrique sluppet innenfor dørene".

Nylig besøkte jeg Marcarini, og smakte meg gjennom utvalget av vinene. Gjennomgangsmelodien jeg fant i de røde vinene (fra dolcetto, via barbera og langhe nebbiolo helt opp til barolo), er en hele tiden tilstedeværende floralitet. Vinene er tradisjonelle i uttrykket, men ikke harde på noen måte.

Høydepunktene:

Dolcetto d'Alba Fontanazza 2012
Basisdolcettoen fra den friske årgangen 2012 er utpreget fruktdrevet. Enkel, myk og saftige røde bær. Perfekt "karaffelvin" som kun har sett stål.

Boschi di Berri Dolcetto d'Alba 2011
Fra upodete vinstokker, nærmere 100 år gamle. Floral og med et konsentrert mørkt bærpreg. Frisk og avrundet, mineralsk utgang. Seriøs. Omlag en måned på botti, ellers kun stål.

Lasarin Langhe Nebbiolo 2011
Fra unge vinstokker eller vinmarker som ikke kvalifiserer til merkelappen Barolo. Umiddelbart sjarmerende og sjenerøs aroma av røde bær, type syrlig syltetøy. Søt fruktighet, samtidig kjølig og leskende. Hint av kamfer. Kun stål.

Lasarin Langhe Nebbiolo 2012
"Nytappet", og langt mer sjenert og med tråere tanniner enn foregående årgang. Kommer mer rundt og blir mer utadvendt om noen måneder var beskjeden fra Carla.

Barolo La Serra 2009
Fra høytliggende vinmarker (370 moh). En årgang som er utpreget frempå og umiddelbar (som 2007), og gir i denne vinen duft av roseblader og tjære dyppet i sjokolade. Plenty av moden fruktighet på smak, "myke" tanniner og et lite drag av sjokolade i finishen også. Drikker nydelig på frukten allerede.

Barolo La Serra 2008
Nokså lukket rett fra den nyåpnede flasken. Touch av mandler, og merkbart strammere tanninstruktur. Ingen slanking denne heller, men langt fastere enn 09. Burde fått litt luft før smakingen.

Barolo Brunate 2009
Floral og med tydeligere rosebladmarkering enn La Serra. Noe mer tjære i tillegg til en mer fokusert og diskre fremtoning. Sjenerøsiteten fra 2009 påvirker nok her også, men uttrykket i Brunate er mer elegant og strukturert. Tørr og mineralsk (saltaktig) utgang. (den har den samme saltaktige mineraliteten, men det er en mer nedtonet og "forsiktig" Brunate enn den jeg smakte fra Francesco Rinaldi tidligere på dagen - "outspoken, big boned and aromatic" var stikkordene mine på Rinaldis versjon, på engelsk for anledningen)

Total produksjon er ca 120.000 flasker årlig, noe som gjør Marcarini til en over gjennomsnittlig stor produsent i området. Vinifieringen foregår på ståltanker, med påfølgende opphold på botti (minst 15 år gamle) for de fleste vinene. Roero Arneis, moscato og den enkleste dolcettoen er unntakene.

Vinene til Poderi Marcarini importeres til Norge av Best Buys - Natural Wines. For tiden finner du disse på polet.

Psst! Du følger vel Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics