Kjøp boken min HER!

november 15, 2013

Novembernyhetene: Rødt til jul!

Nok en runde med nyhetssmakinger er tilbakelagt, og smaksløkene har fått hilse nærmere på ferske nyheter, årgangsskifter og annet gøy i bestillingsutvalget. Å nøye seg med å kun operere i basisutvalget er nemlig alt for begrensende, og kan sammenliknes med å utelukkende handle maten sin på 7-Eleven eller Narvesen.

Denne gangen er det de nye røde favorittene fra bestillingsutvalget skattekammeret som er i fokus. Tolv i tallet, som etter et lovende førsteinntrykk, mer enn gjerne skal få sjansen igjen.


KILLING ME SOFTLY
Principiano Barolo Ravera 2008 er en elegant representant for rasen. Subtil og "burgundsk" duft hvor rosebladene er blandet med høstløv, i tillegg til noe nyper og et svakt hint lakris. Klar fruktighet og "killing me softly-tanniner". Er drikkeklar nå (men et par timer i karaffel skader ikke), samtidig selvsagt et spennende lagringsprosjekt. Hvis julegavebudsjettet til deg selv eller gode venner tillater 449,90 - så er dette noe som burde gi den vinglade smil om munnen.

SJARMERENDE BORDEAUX
Chateau Moulin Riche 2007 byr på iøynefallende utviklet nese allerede i ung alder - animalske overtoner, krydret fat, blyantspiss og modne bærtoner. Et opulent uttrykk, likevel en saftig lekker fruktighet. Finkornete tanniner. Tilknyttet toppslottet Leoville-Poyferre, men er å betrakte som en egen eiendom og ikke som en "andre-/ tredjevin". Tilgjengelig og åpen, med fortsatt lagringspotensiale over de neste fem årene - men hvorfor vente når den er så deilig som den er nå? Sier god dag til lam, storfe og storvilt.

MODEN MAGNUM
Casa Ferreirinha Reserva 2001 (magnumflaske, 690,-)
Fra frukt som ikke får delta i kultvinen Barca Velha, men ingen skam å gi sitt bidrag til blant annet de 300 flaskene som kommer til Norge av denne modne skjønnheten. Det er ikke ofte slike saker kommer rekende på ei fjøl, så kjenne sin besøkelsestid er stikkordet her. Utviklet og kompleks: jordsmonnpreget, krydder, litt tre. Harmonisk, finkornede tanniner og en tekstur som virkelig har "satt seg". Mineralsk saltpreg i finish. Pen nå, tåler å ligge lengre. Til vilt, lam, rødt kjøtt. Magnum = julegave.

ENERGISK FRA PRIORATO
Gotes del Priorat 2012 pirrer med delikat duft som forteller om ren, klar frukt og et crisp mineralpreg. På smak en forfriskende og elegant fruktkarakter med toner av røde bær, kirsebær, saftige plommer samt noe blomster. Saftig, strukturert og nada plagsomt eikepreg. (249,-)

SELVSIKKER
Tight, ung sak som skriker etter saftige kjøttstykker for å vise fram sitt sexy og selvsikre jeg. Frekk som Sharon Stone i filmen Basic Instinct. Appellerende og ren duft av syrlige kirsebær, urter og hint av kjøtt. Frisk, og med en svakt saltpreget mineralsk utgang. Eikepreg? Nope! Økologisk, og deklassifisert fra Chianti Collina Senesi etter eget ønske. Toscaner til 174,90. navnet er Pacina Il Secondo 2012.

OPPFØLGEREN
Rosso di Monteraponi II (165,-) er oppfølgeren til husets favoritt på foråret. Den mer tradisjonelle førsteutgaven (laget på 2006-årgangen, supplert med en dæsj 2009), etterfølges her av en blanding av årgangene 2009 og 2011. Mykere og mer sjenerøs frukt på denne oppfølgeren som er full av sjarm og typeriktig fruktkarakter. God friskhet og myke tanniner. Crowd pleaser.

MYE KARAKTER - LITEN PRIS
Savuto 2009 fra Odoardi er ingen nyhet, men ny for meg, og det holder. Særegen jordlig duft, mye krydder og markert bladverk. Søtlig, moden og fyldig morellpreget midtparti. Tørr finish med hint av mokka og lakris. Laget på den lokale druen gaglioppo (45%) og en håndfull andre lokale helter hovedsaklig. Særegen karakter for småpenger (125,-). Frekk sak til storfe.

KA?
Marc Kreydenweiss KA 2011 er en skikkelig perle laget av 80 - 100 år gamle vinstokker beplantet med carignan. Vi befinner oss i Rhône, nærmere bestemt Costieres de Nimes. Og vinen i glasset har en kompleks duft av ville urter, kaffe og et mørkt, mørkt bærpreg. Konsentrert, rik og tett, varm krydrete frukt. Fast struktur. Dette er lammevennlige saker. Biodynamisk.

USVOVLET
Marne Bleue 2011 er så lavsvovlet at man like godt kan kalle det usvovlet (17 mg/L). Det er en lett rustikk rakker fra 40 år gamle vinstokker, med røttene sine plassert i Ardeche. Pepper, krekling og søte bjørnebær på duft, med svakt hint av svisker. Myk fruktighet, småfyldig, med varmt bærpreg før det ender i en enebærbitter finish. Viltgrytevennlig vil jeg tro. (194,10)

AUSTRALIA KOMMER
Sakte men sikkert kommer det sigende godsaker fra Australia opp til våre breddegrader, det er ikke for tidlig. Tommy Ruff Barossa Valley 2011 er en av disse. 50/50 shiraz og mourvedre har i dette tilfellet gitt en nydelig, ren fruktdrevet nese - modne, røde bær sådan. Fyldig, men langt fra tung, og et saftig bærpreg. Frisk finish. Kan f.eks. testes til ribbe (men skipp det tradisjonelle juletilbehøret), eller til krydrete lammeribbe. 250,90 er hva du skal hoste opp i så fall.

"MOREISH"
Jauma Alfred's Clarendon Grenache 2012 dytter tankene i chateauneuf-du-pape et øyeblikk eller to. Kompleks, balsamisk, anis, stor dose modne skogsbær. Fyldig, smaksrik med plenty av frukt, kjøttfull, store og runde tanniner. Sjokolade i utgangen. Power to the people. 419,90.

PUR MALBEC
Trapiche Pure Malbec 2012 kommer fra planter på 1100-1200 m.o.h. og byr på moden og småsøt fruktkarakter så ren at det nesten virker sunt, en rød SanaSol liksom (smaker ikke SanaSol altså). Ung duft proppfull av sorte bær, moreller og noe floralitet. God friskhet som balanserer den sødmefulle frukten og høye alkoholen. Til røffe kjøttstykker. Hyggelig prislapp. (159,90)

Psst! Du er vel blant de omlag 2.200 som allerede følger Husets vin på Facebook?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics