Kjøp boken min HER!

november 01, 2013

Ti novemberfavoritter - i basis

I dag lanseres det hele 65 nye viner i Vinmonopolets butikker, hvor drikkevarene som lanseres ikke har annen fellesnevner, enn at de skal ha en viss tilknytning til jul og/eller julemat.

Jeg har nok en gang latt disse nyhetsvinene hilse på ganen, og formatet er som vanlig speed dating. Disse korte stevnemøtene har resultert i en liste over ti anbefalinger, ti viner som dekker et vidt spekter for hva november og desember byr på av kulinariske muligheter.

Det var blant hvitvinene og de portugisiske hetvinene jeg fant det mest spennende. Blant rødvinene var det ingen rød tråd å spore, men et par rimelige og matvennlige rødviner fra testutvalget* fikk lurt seg inn på lista.

SESONGENS GODSAKER


SHOWETS STJERNE
Pereira D'Oliveiras Malvazia 1989
Madeira, Portugal
569,00 (parti, kun 720 flasker)

Tiltalende pikant duft av tørket aprikos, nøtter og lett brent karamell. Sødmefull, smaksrik og spretten, velintegrert alkohol og en harmonisk avrundet munnfølelse for denne, tross alt unge madeiraen. Livlig friskhet som løfter fram en laaaang finish. Nydelig juledrikke. Det ekstra herlige med madeira er at vinen er ferdig oksidert, og tåler derfor å stå i åpnet flaske i lang, lang tid. Flasken kan fint åpnes første søndag i advent, og vil være like digg når du avslutter den på nyttårsaften. Strålende substitutt til cognac som avslutning på måltidet, med lavere alkohol og langt mer spenst. (93-94p)

PENETRERENDE INTENS
Noval 20 Years Old Tawny
Porto, Portugal
439,00 (parti, kun 1.560 flasker)
Skarp nese, alkoholen er merkbar, men får velkomment følge av krydret og tørket frukt, samt et svakt blomsterpreg. Søt karamellpreget midtparti, konsentrert tørket fruktkarakter med innslag av revet appelsinskall. Pent balansert, og lang og harmonisk finish. Typeriktig. Sødmefull. Deilig. (89-90p)

UNG OG OPULENT
Quinta da Galeira Vintage Port 2009
Porto, Portugal
385,00 (parti, kun 1.000 flasker)
Behersket intensitet på duft, krydret fat og markert lakrispreg. Kontrollert alkohol, stikker ikke. Rik, ung og heftig krydrete mørkt bærpreg på smak, supplert med en god dose sjokolade. Tykk, fast, ung og snasen. Spiller på opulentkortet denne. (87-88p) 

Psst! Sugen på et modnere uttrykk? Vintage fra både Warre's og Dow's lanseres i sine 1994-utgaver.

ÅRGANGSBOBLER
Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Brut 2002
Champagne, Frankrike
349,00 (parti, 2.400 flasker)
Fra tipptopp årgang. Moden krydrete duft av gjærbakst og honning, litt som nybakt eplekake på lang avstand. Lekker og lubben sitronpreget smak, supplert av gule epler og kjeks. Rik tekstur, men slankere enn forventningen jeg fikk fra duften. Delikat og småfet boblestruktur. Lang eple- og mineralpreget finish. Scorer på sjarm. Svært god pris. (89-91p)


PRISGUNSTIGE PIEMONTESERE


ET REALT KUPP
Grimaldi Dolcetto d'Alba 2011
Piemonte, Italia
108,10
Jeg måtte faktisk dobbelsjekke vinens identitet etter at jeg hadde gjort notatene mine. For dette smakte dyrere enn drøye hundrelappen. Floral og saftig, med smak i retning kirsebærstein, mandler og svakt hint av kamfer. Godt balansert med myke tanniner, moderat alkohol og forfriskende frukt. Ren utgang med syrlig stenfrukt og mandler. Klassisk italiensk lunsjvin. (83p)

LESKENDE ALLROUNDER
OMA Barbera d'Alba 2012
Piemonte, Italia
150,00
Kjøttfull kirsebærpreget fruktighet. Harmonisk og flott balansert, med saftig, frisk frukt og myke tanniner. Salte kirsebær i finish. Anvendelig vin til hverdags og fest (kan trygt testes til juleretter som ribbe, kalkun og torsk). (85-86p)
 

Fun fact: OMA er initialene til Ole Martin Alfsen, kjenner du ikke til han fra før kan denne nettsiden hjelpe - gode oppskrifter finner du også der.

Psst! Et litt mer beefy alternativ til OMA er Mirafiore Barbera d'Alba Superiore 2011 - mer krydder, fruktsødme og mørkere frukttoner enn foregående.

TYSK TOPPKLASSE


DET HANDLER OM FINESSE
Battenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling Trocken GG 2012
Rheinhessen, Tyskland
329,90 (parti, kun 720 flasker)
Ung og noe knytt fortsatt. Kjølig og delikat frukt supplert av en svakt røykpreget steinpreg. Henger vidunderlig sammen, karakterfull, med en leskende og ikke for aggressiv syrefriskhet. Parfymert og lang, mineralsk utgang. Økologisk / biodynamisk. (89-91p) 


Psst! Et fullgodt alternativ er Wittmann Westhofen Kirchspiel Riesling Trocken GG 2012. Fast og mineralsk, en litt "større" vin med mer tropisk og utagerende fruktighet. Økologisk / biodynamisk.

RETT PÅ SAK
Künstler Hochheimer Herrnberg Riesling Tricken 2012
Rheingau, Tyskland
152,00
Floral fra avspark, inkludert et tydelig drag av fennikel. Avrundet og "luftig" munnfølelse, en delikat vin med frisk og kjølig urtepreget ettersmak. Det åpenbare fennikel/lakrispreget gjør dette til en artig vin for å leke litt med smaker i samspillet med maten. (86-87p)


FRISTENDE FRANSK


CHABLISSJARMØR
La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2008
Burgund, Frankrike
229,90
Tiltalende mineralsk på duft, med innslag av honning og diskret lime- og sitronpreg. Rapper deg ikke over nesen med utagerende intensitet, men lokker og lurer over til den syndige siden. Lett smørpreg i en ellers fast munnfølelse. Balansert, pent utviklet og direkte i stilen. Eier munnen, og jeg lar meg overvinne. (90-91p)
 

KOMPLEKS
Morgat L'Enclos Savennières 2011
Loire, Frankrike
297,90 (partivare, kun 756 flasker)
Kompleks, ung mineralpreget og tiltalende innslag av honning og epler - både friske grønne og modne gule. Fyldig, likevel delikat. Konsentrert, og samtidig tett knyttet. Lang mineralpreget finish, med flott bitt og høy friskhet. En imponerende vin. (91-92p)


PRISGUNSTIG RØD BURGUND
Ch. de Marsannay le Parterre Marsannay 2011
Burgund, Frankrike
219,90 (partivare, 990 flasker)
Aroma av kirsebær, jordbær og et markert fatpreg. Den delikate og modne bærfrukten tilføres krydder og tydelig toastpreg fra opphold på fat. Saftig og krydrete stil. Danser i munnen. (86-88p)

___
*Testutvalget er en nokså broket forsamling. Dette utvalget er arenaen hvor importøren har sin enslige mulighet (pr år) til å lansere et valgfritt produkt, og få bred distribusjon på dette. Det blir gjerne hummer og kanari av slikt, og av og til triller de nydeligste perler inn denne veien. Men ofte ser man det stikk motsatte. Og det er lite inspirerende å se at omtrent halvparten av importørene denne gang satser på å utfordre et allerede overbefolket segment av søtladen prosseco og intetsigende røde sukkerbomber.

PS! Følg med på Husets vin fremover for godsakene i bestillingsutvalget!

PS2! Du følger vel Husets vin på Facebook?
[vin i tykkstrømpebukse - klar til speed date]1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Gunnar!

Må prøve et par av disse, ser lovende ut.. Tenkte bare ågi deg tilbakemelding på hva valget datt på når de kom til andebrystet.. Falt på en (med god hjelp fra de fantastiske ansatte på vinmonopolet) Rivetto Barbera D`alba Lirano Soprano 2007. Forholdsvis dyr, men fungerte bare helt rått sammen med and og honningsaus!

Konge blogg! Fortsett!

Kris

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics