Kjøp boken min HER!

juni 27, 2014

Pizzaprosjektet del V - horisonten utvides

Ikke mindre enn tre pizzaer på bordet, og husklassikere alle som én. Eller hva sier du til trioen hvit saus med røkt bacon, tomatsaus med coppaskinke, og tomatsaus med fennikelsalami?

Fire viner og en øl ble derfor hentet fram fra skap og hyller, men en av de frammøtte vinene ble underkjent, åpenbart sliten og slett ikke interessert i å vise seg frem fra sin beste side.


Kandidatene:


Camillo Donati Lambrusco 2010
Emilia-Romagna, Italia
179,90
Hvorfor? Fordi "alle hotte" amerikanske vinkelnere har en tendens til å nevne lambrusco når deres pizzafavoritt skal proklameres. Og nevnte jeg at vinen kommer fra det området av Italia som gir oss godsaker som parmaskinke, parmesan, bolognese og balsamico (og godbitlisten stopper ikke der altså).

I glasset: En real naturvin, som kan by på noe flaskevariasjon. Dagens variant var av det lett funky slaget, så de mørke bærtonene og mandelpreget hadde fått selskap av duften av hest. Ikke alle digger det, men hest og pizza er ikke det dummeste i verden. Deilig underliggende bærsødme, likefullt knusktørr (usle 0,2 g/L restsukker) og nokså fast finish. TOMMEL OPP til hele pizzarekka, de sprudlende lillarøde boblene (derav bruskapselen) frisker godt opp mellom munnfullene, og gir vinen en fin "letthet".

Lacrimarosa 2013
Camapania, Italia
179,90
Hvorfor? Med en adresse som tilsier at Napoli er rett rundt høgget, er rosévin laget av druen aglianico en selvskreven kandidat.

I glasset: Lys lakserosa med relativt diskret duft av friske røde bær. God friskhet på smak, med en svakt oljeaktig munnfølelse. Lettparfymert og med en appellerende mandelpreget bitterhet i en lang og harmonisk finish. Flott rosévin som beviser at rosévin kan være seriøst digg til pizza. TOMMEL OPP med sin oppfriskende effekt og livlige frukttoner i samspillet med pizzabitene.

Biagio Cerasuolo d'Abruzzo 2012
Abruzzo, Italia
157,30
Hvorfor? Ber du om vin til maten i en pizzeria i Perugia, er det ikke umulig at det nettopp blir en Cerasuolo de plukker frem til deg. Vi prøver derfor dette også på Sandaker i Oslo Øst.

I glasset: Langt mørkere på farge enn foregående, og kunne passert som en rødvin i måneskinn. Kjøttfulle, modne jordbær på duft, med innslag av lakrispregete urter. Friskt anslag, fedmefullt midtparti og leskende, dog noe kort og hul utgang. TOMMEL OPP likevel, spesielt i samspillet med fennikelsalamipizzaen. Men den er kanskje litt på hell, og det kan være lurt å vente til 2013-årgangen er i hyllene. Befinner seg på rødvinssiden av roséskalaen.

Oude Geuze Boon
Belgia
54,00 (halvflaske, finnes også i helflaske)
Hvorfor? Fordi regjerende nordisk mester for vinkelnere, Simon Zimmermann på Ylajali nylig gjorde meg oppmerksom på at surøl og pizza var bestekompiser. Gode tips er gull verdt, så derfor...

I glasset: Harmonisk og balansert smak, friskt humlepreg, diskret maltsødme og et frekt villgjærpreg. Slank og med elegant boblestruktur. For de som er på sin jomfrutur til surøl-land (og det er en reise i glasset som absolutt anbefales) vil nok syrefriskheten overraske skikkelig. En øltype som ikke nødvendigvis anerkjennes av de mest ortodokse på "snurrebart og skinnvestfløyen", men som er absolutt TOMMEL OPP til pizza. En sylfrekk og syrefrisk kandidat i glasset, min knepne vinner for kvelden. (Finnes i "alle" butikker)

Psst! Husets vin har passert over 2.700 følgere på Facebook. Du er vel blant disse?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics