Kjøp boken min HER!

juni 11, 2014

Hvite polnyheter til sjarmpriser

En ikke ubetydelig dose av forsommerens billigste hvite nyheter har blitt smakt og vurdert, og blant disse har jeg plukket frem et trivelig lite utvalg favoritter. Uformelle viner selvsagt, men uten at det går på bekostning av karakter og personlighet.

I tillegg er det gjort plass til et "italiensk hjørne" av spennende og sjeldne godbiter, og jaggu har ikke et frekt årgangsbytte fra Sancerre sneket seg med på go'lista. God sommer!


EN KVARTETT BESKJEDNE PRISLAPPER

Neef-Emmich Riesling Trocken 2013
Rheinhessen, Tyskland
129,90 [NYHET]
Tre viner fra Neef-Emmich ble lansert nå i mai. Alle tre er gode kjøp, med denne et lite hesthode foran de andre. Innbydende duft preget av revet sitronskall og markert blomsterpreg. Markant syrefriskhet, fint balansert av god fruktighet. Fersken og blomster i en syrefrisk utgang. Jeg tenker umiddelbart sashimi, eller varmebehandlet laks for den saks skyld.

False Bay Chenin Blanc 2012
Western Cape, Sør-Afrika
119,90 [NYHET]
Flott druekarakter på duft, med honningvoks og modne gule epler. God syrefriskhet, dog ikke utagerende. Svakt kremete munnfølelse og moderat smaksintensitet. Fin fasthet i en estragonpreget finish. En moreish vin, intet mindre. Biodynamisk dyrket (men ikke sertifisert før i 2014-årgangen), titt gjerne her fra mitt besøk på gården i desember 2013. Dette er en særdeles prisgunstig introduksjon til chenin blancs vidunderlige verden. Hvit fisk fra grillen er ikke dumt, makrell også for den saks skyld.

Peacock Ridge Sauvignon Blanc 2013
Western Cape, Sør-Afrika
129,90 [NYHET]
En sauvignon blanc med potensiale til å være venn med alle, uten at det går på bekostning av karakter. Fra håndplukkede og eldre vinstokker, og den behøver litt luft for å vise frem sin tropiske fruktkarakter av pasjonsfrukt, ananas og innslag av blomster. Sitrussyrlig, parfymert og fast munnfølelse. Leskende grapefrukt i ettersmaken. Samme produsent som foregående vin. Aperitif, salater og asparges er blant lekekameratene.

Fram Chardonnay 2013
Robertson, Sør-Afrika
129,90 [NYHET]
En sørafrikansk hommage til vår egen Fridtjof Nansen og hans skip som tok han til både Nord- og Sydpolen. Navnet Fram er ikke en dårlig tilslørt flørt med oss nordmenn. Derimot er det navnet som Thinus Krüger valgte, da han for et par år siden bestemte seg for å starte opp for seg selv etter tolv år som vinmaker "for de store gutta". Utforskertrang er stikkordet, og som han selv sier: "Here at Fram we’ll always sail into uncharted waters, to boldly search for whatever great grapes lie behind the next hill, over the next horizon. ...... With an extremely shaky captain like myself at the helm, this can only be an exciting journey." Fire viner produseres, hvorav Fram Chardonnay er den første som har nådd våre farvann. Nokså intens duft, rett på sak med supermodne sitroner og litt hermetisk frukt. Fyldig anslag, med frisk underliggende sitrusfrukt og lett varme i utgangen. Hedonisme i budsjettdrakt, og snarlikt en Macon. Jeg tenker lette retter fra grillen, gjerne kylling.


EN STK OPPGRADERT SAUVIGNON BLANC

Vacheron Sancerre 2013
Loire, Frankrike
219,90 [ny årgang]
Vacheron leverer som alltid, også i det litt mer vanskelige året 2013. Elegant og kjølig med fint kalkpreget mineralitet. Touch av botrytis gir kompleksitet. Fin nerve, fast og fyldig med en tekstur som sitter godt og lenge. Ingen pingle. Splash den rundt i karaffelen og server til asparges, fisk eller myk geitost.


ITALIENSK HJØRNE

Tenuta di Fessina Erse Bianco 2012
Sicilia, Italia
199,90 [NYHET]
Laget på 80% carricante og 20% cataratto. Avdempet først, men triller ut liflige florale toner samt solmoden og krydret sitron etter hvert. Slank og floral med et svakt innslag av vulkansk "Etnamineralitet" som bidrar med fasthet. Lang, med en fruktig utgang. Allround sjømat.

Giacometto Bruno Erbaluce di Caluso 2013
Piemonte, Italia
169,00 [NYHET]
Sjeldent fräsch duft av sitron, lime og grønne epler. Slank og frisk fra nese til hale, og fremstår like presis som et sveitsisk urverk. Befriende delikat, dette er ikke vinen som roper høyest. Muscadet møter chablis? Allround sjømat.

Agriolas Costamolino Vermentino di Sardegna 2013
Sardinia, Italia
170,90 [NYHET]
Floral og aromatisk duft, med innslag av appelsinskall og gule plommer. Harmonisk med "rund" munnfølelse allerede fra anslaget, moderat syre og pent avdempet frukt. Parfymert utgang. Robust, fyldig og sjarmerende vin. Spennende til for eksempel ovnsbakt flyndre, gjerne med urter i tilbehøret.

Pomodolce Diletto Derthona Timorasso 2012
Piemonte, Italia
218,70 [NYHET]
Lukket innledningsvis, men blir mer og mer sjenerøs for hvert minutt i glasset. Fersken, appelsinskall, krydder lime og hint av honning - en vin jeg sitte og sniffe på hele kvelden. Men man vil jo smake også, og det er minst like hyggelig det. Potent og med en behagelig viskositet som legger seg pent i munnen. Hele tiden en pen underliggende nerve. Myk og fast på samme tid, en riktig lekker vin rett og slett. Kombinasjonen av kraft og friskhet gjør den svært anvendelig på matbordet, bortsett fra til de sarteste matrettene. PS! Ikke server for kald, magien starter på ca. 10 grader.

Psst! Nærmere 2.700 følger allerede Husets vin på Facebook! Du da?
Psst2! Gjett om jeg blir takknemlig om du nominerer Husets vin som Årets Drikkeblogg :)

7 kommentarer:

Kristine Stenvik sa...

Legger merke til at det ikke lengre er poeng på vinene som omtales, er det noe grunn til det? Eller er jeg stor fan av bloggen!

Gunnar sa...

Bra observert Kristine! Jeg har i en tid nå valgt å ikke publisere poengene på vinene, bortsett fra de som smakes på Vinmonopolets offisielle pressesmaking (samt en og annen slenger som jeg smaker i ro og mak hjemme).

Viner jeg smaker på importørenes nyhetssmakinger, har jeg som oftest ikke gitt poeng, også tidligere. Og kun konsentrert meg om selve "notatet". I dette spesifikke blogginnlegget er det en kombinasjon av viner smakt på importørsmaking og vareprøver smakt hjemme. Derfor har jeg valgt å ikke publisere poeng, da jeg ikke har gitt poeng på alle vinene.

Jeg holder også på med å revurdere hele poenggivningen, og vurderer gå over til "stjerne-/ terningsystem" i stedet for 100-skalaen (som i praksis egentlig er en 25-skala). Men har ikke helt landet dette ennå. Derfor er det en vakuumperiode med hensyn til poeng.

Anonym sa...

Hei og takk for fin blogg! Lurer på hvorfor de beste vinene skal være vanskelige å få tak i (les bestillingsutvalg)

Hanne :)

Gunnar sa...

Takk for innspillet Hanne!

Det er i bestillingsutvalget godbitene befinner seg! Jeg anslår at 95% av vinene jeg selv kjøper er bestillingsviner, ikke viner jeg henter i hylla på polet. Og det er minst like enkelt å bestille disse vinene, enn for eksempel å kjøpe en flybillett på nettet..

Enten går du bare i butikken din og ber en av de ansatte bestille vinen DU vil ha. Det koster ingenting ekstra, og du får en SMS når vinen er klar til henting i butikken (normalt i løpet av 3-4 dager). Eller, så kjøper du vinen i nettbutikken til vinmonopolet.no, for uthenting i selvvalgt butikk. Det er også fullstendig gratis.

Å bare forholde seg til basisutvalget blir som å handle all sin mat på 7-eleven, man frarøver seg selv for mange gode opplevelser.

Unknown sa...

Hei! Setter pris en blogg som dette, da interessen for vin stadig er økende (og den er ganske grei fra før). Som Kristine sier så savner jeg også poengskalaen, og jeg skulle ønsket det kunne vært skrevet noe om lagringspotensialet i vinene (hvis dette lar seg gjøre så klart). Uansett vil jeg takke for god blogg :)

Gunnar sa...

Takk for tilbakemeldingen Knut Erik!

Jeg forsøker få med lagringspotensialet på viner som er ment for lagring, men innrømmer glatt at jeg har forbedringspotensiale på å være konsekvent på dette.

Når det gjelder vinene ovenfor er de fire førstnevnte utelukkende ferskvare, drikk innen 0-2 år. Vinner ikke på lagring, uansett preferanser man har for ung vs. gammel vin. Sancerren er strøken nå, men kan fint ligge lengre, det avhenger av preferanse selvsagt. Uten problem i fem år, og tåler nok langt mer 10-15 år til (men er ikke ment for en slik tidshorisont).

Italienerne ville jeg også drukket innen et par år, men tåler sikkert noen år til i kjelleren sammenliknet med de fire billige i starten. Men har vanskelig å se at de skal vinne på det.

Unknown sa...

Flott! Tusen takk for svar :-D

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Real Time Analytics